Kontaktai Apie mus Nuorodos Rekomenduojame LT EN RU
Vynas ir maistas

Elnias


 

Elniena ir vynas

 

 

Elnienas, elnias ir vynas - deriniai

 

 

Kaskart, apibendrinant vyno ir maisto derinimo patirtis, norisi perspėti, kad negali būti iš anksto paruoštų atsakymų ir, kad tobulą derinį gali pasiūlyti tik paragavęs konkretaus patiekalo: net klasikiniai receptai turi daugybę interpretacijų, o ta pati žaliava gali būti panaudota tūkstančiais būdų.  Aišku, paragavus daugybės derinių, įžvalgos ateina gerokai greičiau, nei netreniruotam žmogui - tam tikri apibendrinimai galimi (kitaip būtų beprasmiška rašyti šiuos tekstus). Tiems, kam norisi mokytis, pateikiu 2010 m. Lietuvos virėjų čempionato, kuriame pagrindinis patiekalas turėjo būti daromas iš elnienos išpjovos, potencialių derinių su vynu apžvalgą.

 

  • - Raimondas Skidzevičius (Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos mokymo centras) kepsnį apipylė stipriuoju vyšnių skonio gėrimu ir padegė. Atsiradęs stipraus alkoholio skonis suteikė patiekalui tam tikro grubumo, kurio norėtųsi rasti ir vyne - Pietų Ronos „Garnatcha" iš Chateauneuf du Pape AOC ar Gigondas AOC su nemažu alkoholio tūriu.
  • - Deivydas Praspaliauskas (restoranas„Henne Kirkeby") patiekalą suformavo ir nedidelių apskritų elementų, kurių bendras skonis buvo kiek riešutiškas, salsvokas (skrudinti svogūniukai) su žolelių užpilu ir bulvytėmis. Su tokiu patiekalu norisi žemiško, neagresyvaus vyno - „Blaufrankisch" iš Burgenlando (Austrija), gero „Mourvedre" iš Provanso (Prancūzija). Riešutiškas charakteris derėtų ir su Tawny portu, pusiau saldžia madeira.
  • - Rytis Kairys („Conti" restoranas) - labai mažai apkepta, dar vis purpurinės spalvos mėsa su vaisišku padažu prašosi seno Bordo vyno.
  • - Rasos Kibildytės (viešbutis „Crown Plaza") elniena sultinga, truputį aštroka, patiekta su saldžiu (medaus?) padažu, rūgštaus skonio salotomis. Prie tokio skonio derinio reikia gero, ąžuole brandinto „Sauvignon blanc" - baltojo vyno iš Bordo.
  • - Remigijaus Januška (restoranas „Old Port") išpjovą pateikė su voveraitėmis, bruknių (spanguolių?) uogiene ir baravykų apkepu - viskas dvelkia mišku ir gybais. Tokį patiekalą derėtų užsigerti senu „Syrah" ir Ronos slėnio, arba sena burgundija - analogiškais aromatais dvelkiančiu švelniu ir svariu vynu.
  • - Boguslavo Judickij („Smulkus urmas") patiekale daug laukinio žvėries aromato. Taigi renkamės seną bordo, burgundiją ar toskaną - vynus, kurie bręsdami įgauna panašių aromatų ir kurių tekstūra minkšta, kaip ir išpjovos.
  • - Andrejus Lisovskij („Liv Lounge" baras) pateikė labai ryškių spalvų patiekalą, kuris pagardintas daug čiobrelio, spanguolių uogiene. Čiobreliai šiuo atveju dominuoja ir užsako vyną: Čilės „Cabernet Sauvignon" arba „Carmenere".

 

 

Elniena - švelni ir jai reikia elegantiško, neužgožiančio vyno. Bulvės, kurias Lietuvoje mėgstama patiekti prie visų mėsų, dažniausiai, yra bereikalingas patiekalo elementas, nes supaprastina skonį, suniveliuoja su kitais patiekalais. Jei apsiribosite mėsa ir padažu arba daržove, pajusite didesnį malonumą ir galėsite lengviau improvizuoti su vynu, negalvodami apie bulves.

 

 

Patiekalas

Vyno tipas

Konkretus vynas

Elnienos kepsnys

Dauguma taurių, svarių, kvapnių raudonųjų arba saldus 'Pinot Gris'

Salomon Estate Bin 4 Baan Shiraz-Petit 2008 (Australija, raudonasis)

Marques De Grinon El Rincon Vinos de Madrid DO 2006 (Ispanija, raudonasis)

Niepoort Vertente Douro Tinto DO 2005 (Portugalija, raudonasis)

Marques De Grinon Petit Verdot Dominio de Valdepusa DO 2005 (Ispanija, raudonasis)

Domaine les Pallieres Terrasse du Diable Gigondas AOC 2008 (Prancūzija, raudonasis)

Chateau de Saint Cosme Cote Rotie AOC 2006 (Prancūzija, raudonasis)

Vieux Telegraphe Chateauneuf du Pape AOC 2008(Prancūzija, raudonasis)

Mauro Molino Barolo DOCG 2006 (Italija, raudonasis)

Dominio del Plata Susana Balbo Cabernet Sauvignon Mendoza 2008 (Argentina, raudonasis)

Domaine Bott - Geyl Pinot Gris Schloesselreben de Beblenheim AOC 2003 (Prancūzija, baltasis)

Elnienos maltiniai

Lengvi, švelnūs, intensyvūs raudonieji

Mauro Molino Barbera D'Alba DOC 2009 (Italija, raudonasis)

De Martino Estate Carmenere 2009 (Čilė, raudonasis)

Chateau Buisson Redon Bordeaux AOC 2007 (Prancūzija, raudonasis)

Jacques Prieur Beaune Champs-Pimont 1er Cru Red 2007 (Prancūzija, raudonasis)

Pockl Rosso E Nero 2007 (Austrija, raudonasis)

Weingut Friedrich Becker Spatburgunder "B" QbA Pfalz 2006 (Vokietija, raudonasis)

Elnės mėsa

Svarus ir mėsingas, netaniniškas raudonasis arba brandus baltasis

Planeta Cerasuolo di Vittoria DOCG 2008 (Italija, raudonasis)

Roblet-Monot Chanlins Hauts Pommard AOC 2006 (Prancūzija, raudonasis)

Brigaldara II Vegro Classico Superiore Ripasso Valpolicella DOC 2004 (Italija, raudonasis)

Yves Boyer Martenot Charmes Meursault 1er Cru AOC 2002 (Prancūzija, baltasis)

Domaine de Comtes Lafon Goutte d'Or Meursault 1er Cru AOC 1997 (Prancūzija, baltasis)

 

 

 

Arūnas Starkus