Tik geriausiais derliaus metais gaminamas vintažinis portas visuomet pasižymi išskirtinumu. 1983 m. klimatas buvo gana vėsus, pradedant šalta, ilga žiema, pakankamai vėsiu pavasariu bei ankstyva vasara, kuri nebuvo pati karščiausia. Tik prasidėjus rudeniui klimato sąlygos tapo tinkamos pilnai prisirpti vynuogėms. Todėl derliaus rinkimas buvo išties vėlyvas. Tačiau šios sąlygos leido palengva vynuogėms prisirpti ir išsaugoti rūgštį bei vaisišką skonį.
Vynuogių sultys Portugalijoje tradiciškai vis dar spaudžiamos kojomis. Dideliuose granitiniuose baseinuose, žmonių kojomis, švelniais išspaustos sultys fermentuojamos didelėse ąžuolinėse talpose. Pasibaigus fermentacijos procesui, vynas brandinamas 2 metus ąžuolinėse statinėse. Išpilsčius vynus į butelius, brandinamas tęsiamas gamintojo rūsiuose.
Gilios, vyšnių raudonumo spalvos vynas iš pradžių kiek uždaras. Tačiau po dekantavimo, ar aeracijos taurėje vynas kvepia prisirpusiomis raudonų uogų, džiovintų slyvų, skrudintų prieskonių, gvazdikėlio, juodųjų pipirų bei kavos pupelių aromatais. Burnoje vynas pilno kūno, juntamas saldus, uogiškas skonis bei gaivumo pojūtį suteikianti, vaisiška rūgštis.
Likutinis cukraus kiekis 97.25 g/l,
Likutinis rūgšties kiekis 4.13 g/l.
Patiekti 16-18 °C temperatūros prie orkaitėje kepto ožkos ar karvės pieno sūrio (plauta žievele, pvz. "Camembert"), mėlynojo pelėsio sūrio ar biskvitinio pyrago.
Jau galite prisijungti prie savo asmeninės paskyros