• Apie mus
  • Kontaktai
  • Pristatymas
  • Taisyklės
  • En primeur
  • Vyno žurnalas
  • Tapk VK nariu
  • Derlių įvertinimai
  • Wine in Moderation
Prisijungti
LTEN
  • Vynas
  • Kiti gėrimai
  • Nealkoholinės alternatyvos
  • Maistas
  • Aksesuarai
  • Dovanos
  • Paskaitos ir renginiai
  • Naujienos
0 vnt. 0.00 €
English
Prisijungti
  • Vynas
  • Kiti gėrimai
  • Nealkoholinės alternatyvos
  • Maistas
  • Aksesuarai
  • Dovanos
  • Paskaitos ir renginiai
  • Naujienos
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Pristatymas
  • Taisyklės
  • En primeur
  • Vyno žurnalas
  • Tapk VK nariu
  • Derlių įvertinimai
  • Wine in Moderation

11 patiekalų, geriausiai tinkančių prie „Pinot Noir“

Dažniausiai mūsų parduotuvės lankytojai žino, kokį patiekalą valgys, ir prie jo ieško vyno. Tačiau Kalėdų proga laukiame  stebuklo – te gero vyno butelis padiktuoja patiekalo receptą. Seriją patarimų pradedame nuo prašmatniojo „Pinot Noir“.  

„Pinot Noir“ pasižymi ir baltojo, ir raudonojo vyno savybėmis, todėl tai gana universalus vynas. Tradicinių patiekalų sąrašą pateikiame apačioje. Tačiau nebijokite išbandyti su gausiai kalendromis, pankoliais, cinamonu, imbieru gardintais patiekalais, nes šių prieskonių natos aptinkamos ir vyne.

Nereikia bijoti rūkytų, ant grilio keptų, vos apskrudusių patiekalų, ypač jei „Pinot Noir“ yra brandintas ąžuolo statinėse. Kai kurios žuvys (keptas tunas, kardžuvė, lašiša), taip pat žemiškos daržovės (moliūgai, pankoliai, lęšiai, svogūnai, česnakai, grybai, Dižono salotos) gerai dera su raudonuoju „Pinot Noir“.

Nenusivilsite, jei prie vyno pasirinksite saldžiarūgščius Indijos, Kinijos, Japonijos, Korėjos mėsos patiekalus arba minkštus sūrius, rūkytos mėsos gaminius, kumpį.  

Tačiau būkite atsargūs su intensyvaus skonio jūros gėrybėmis (moliuskais, jūros ešeriu, ančiuviais, sardinėmis, skumbrėmis), labai aštriais, sodriais patiekalais ir padažais.  

 

Dešimt subjektyviai parinktų patiekalų prie „Pinot Noir“ Kalėdoms ir ne tik:  

  1. Epuaso sūris 
  2. Andouillette, bet kadangi šį patiekalą sunku Lietuvoje gauti, pasidarykite Coq au Vin (gaidį raudonajame vyne) 
  3. Kepta anties krūtinėlė 
  4. Ėrienos nugarinės kepsnys levandose 
  5. „Brillat Savarin“ sūris 
  6. Kepta šviežia foie gras  
  7. Kalakutas su kaštainiais 
  8. Burgundiška jautiena (Bœuf bourguignon) 
  9. Fazanas (įvairiai paruoštas) 
  10. Kumpis su melionu   

 

Receptas: japoniškai paruoštas ungurys

 

Šventiniu laikotarpiu vykusios privačios vakarienės „Vyno klube“ metu laisvai samdomas talentingas šefas Rokas Jarašūnas, dar žinomas kaip Chef Salvadoras, prie „Pinot Noir“ patiekė žadą atėmusį patiekalą – japoniškai paruoštą ungurį (Unagi kabayaki) su perlinių kruopų rizotu – japoniškas patiekalas su lietuvišku akcentu. Receptu šefas sutiko pasidalinti ir su „Vyno klubo“ bendruomene. Gal būtent šis patiekalas šiais metais taps ir Jūsų stalo akcentu.

 

Ungurio paruošimas

Perkame nedidelius ungurius (300–400 g), nes jie turės mažiau riebalų. Paruošiame filė: padarome „peteliškes“ ir išimame kaulus, galvą nupjauname ties pirmaisiais pelekais.

Prikaistuvyje sumaišome visus ingredientus padažui:

120 ml sojos padažo,
80 ml mirino padažo,
20 g „Muscavado“ cukraus,
10 ml sakės,
3 g druskos,
1 g sičuano pipirų.

Nugariname padažą iki tirštos konsistencijos.

Ungurio filė tepame paruoštu padažu iš abiejų pusių, ant kepimo skardos klojame foliją ir dedame ungurius į iki 250 °C įkaitintą orkaitę (su pasirinkta grilio funkcija, kepimo skardą nuleidus į antrą lentyną į apačią nuo kaitinimo elemento). Kepame 12 min.

Ungurį patiekiame su perlinių kruopų rizotu.

Ingredientai:
100 g perlinių kruopų,
1 l grybų sultinio,
alyvuogių aliejus,
250 g šviežių šitakių,
1 skilt. smulkiai pjaustyto česnako,
druskos,
30 g nesūdyto sviesto,
50 g šviežiai tarkuoto parmezano.

Paruošimas
Perlines kruopas 15 min. verdame pasūdytame vandenyje. 
Nukošiame ir atvėsiname.
Kitame puode užverdame sultinį.
Didelėje keptuvėje įkaitiname alyvuogių aliejų ir dedame pjaustytus grybus ir česnaką, pagardiname druska ir pipirais.

Kai česnakas tampa kvapnus, dedame atvėsintas perlines kruopas. Verdame nuolat maišydami, kad būtų vos vos apsemta, ir sultiniui nugaravus jį vis papildome. Tokį procesą kartojame, iš viso turėtų trukti apie 25–30 min.
Nuimame nuo ugnies ir įmaišome šaltą sviestą (pjaustytą 1 cm dydžio kubeliais) ir smulkiai tarkuotą parmezaną.
Gerai išmaišome ir uždengę palaikome 5 min.

Ungurius pjaustome stačiakampiais, į lėkštę dedame tvarkingą quenelle (kiaušinio formos šaukštą) perlinių kruopų rizoto ir ant viršaus – keptą ir šviežiai glazūruotą ungurio filė.

 

Skanaus!

 

Teksto autoriai: Arūnas Starkus ir Rokas Jarašūnas 

 

i

G. D. Vajra Pinot Nero Langhe DOC 2021

Šalis:
35.00 €
+ ‒
i

Faiveley Mercurey Vieilles Vignes AOC 2020

Šalis:
42.00 €
+ ‒
i

Markowitsch Pinot Noir 2021

Šalis:
29.00 €
+ ‒
i

Domaine de Villaine Les Champs Cloux Rully 1er Cru Rouge...

Šalis:
90.00 €
+ ‒
i

Nicolas Rossignol Volnay AOC 2018

Šalis:
74.00 €
+ ‒
93
i

Cristom Chardonnay Eola-Amity Hills Willamette Valley...

Šalis:
56.00 €
+ ‒
i

Champagne Eric Rodez Rose Ambonnay Grand Cru

Šalis:
80.00 €
+ ‒
i

Jurtschitsch Pinot Noir Langenlois 2018

Šalis:
37.00 €
95
i

Felton Road Bannockburn Pinot Noir Central Otago 2020

Šalis:
65.00 €
+ ‒
i

Foncalieu Versant Pinot Noir Pays d'Oc IGP 2021 0.75L 13%

Šalis:
18.00 €
i

Perkins Harter Bracken Pinot Noir Eola - Amity Hills,...

Šalis:
70.00 €
+ ‒
93
i

Felton Road Block 3 Pinot Noir Central Otago 2019

Šalis:
98.00 €
87
i

Clos Henri Pinot Noir Marlborough 2016

Šalis:
52.00 €
Atgal
Apgailestaujame, tačiau svetainę gali lankyti tik asmenys sulaukę 20 metų.
Ar jums yra 20 metų?
Taip
Ne
Primename:

Jau galite prisijungti prie savo asmeninės paskyros



Wine in moderation
  • Rekomenduojame:
    • Perkamiausios prekės
    • Privatumo politika
Stumbrų g. 15, Vilnius
T: 8 5 213 84 31
Darbo laikas:
I-V - 10:00 - 20:00
VI - 10:00 - 18:00
Liepų g. 20, Klaipėda
T: 8 46 219675
Darbo laikas:
I-V - 11:00 - 19:00
VI - 11:00 - 17:00
Vartodami alkoholį, rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove. Alkoholiniai gėrimai neparduodami asmenims jaunesniems nei 20 metų.   © 2016 - 2020 Visos teisės saugomos Vyno klubas.                                                                                                        
Sukurta Sonaro
Siekiant pagerinti paslaugų kokybę, svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies), kuriuos galite bet kada atšaukti. Tęsdami naršymą, sutinkate su Privatumo politika