• Apie mus
  • Kontaktai
  • Pristatymas
  • Taisyklės
  • En primeur
  • Vyno žurnalas
  • Tapk VK nariu
  • Derlių įvertinimai
  • Wine in Moderation
Prisijungti
LTEN
  • Vynas
  • Kiti gėrimai
  • Nealkoholinės alternatyvos
  • Maistas
  • Aksesuarai
  • Dovanos
  • Paskaitos ir renginiai
  • Naujienos
0 vnt. 0.00 €
English
Prisijungti
  • Vynas
  • Kiti gėrimai
  • Nealkoholinės alternatyvos
  • Maistas
  • Aksesuarai
  • Dovanos
  • Paskaitos ir renginiai
  • Naujienos
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Pristatymas
  • Taisyklės
  • En primeur
  • Vyno žurnalas
  • Tapk VK nariu
  • Derlių įvertinimai
  • Wine in Moderation

10 patiekalų, tinkančių prie šampano

Vyno ekspertas PETRAS JARAŠŪNAS IR šefas ARNAS PETRONIS

Labai dažnai putojantį vyną (ypač šampaną) vertiname kaip aperityvą ar tik pirmojo šefo užkandžio palydovą. O be reikalo! Šampanas pasižymi ne tik gausia rūgštimi ir minerališkumu, bet ir sodriu mielišku skoniu, tad labai gerai dera prie plačios patiekalų gamos.

  

Petras Jarašūnas (Vyno klubas) ir Arnas Petronis (Gastronomika)  

 

Lietuvoje pamažu stebime vis populiarėjančias šampano vakarienes, kai visi vakarienės patiekalai derinami su skirtingais šampanais. Tokia vakarienė vainikuos ir Rasos Starkus Putojančio vyno ir šampano kursus, prasidėsiančius jau sausio mėnesį.

Lengvas „Blanc de Blancs“ (dažniausiai tik ‘Chardonnay’ vynuogių) šampanas puikiai tinka aperityvui ar prie lengvo užkandžio, o štai ilgiau su mielėmis brandinti (ar ilgiau brandinti butelyje) šampanai jau derės prie sodresnio skonio patiekalų. Sodraus skonio ir spalvos rožinis šampanas geba pažaboti net klasikinius raudonojo vyno „draugus“ – keptą veršieną ar net avienos nugarinę.

Sauso stiliaus šampanas dera prie jūrų gėrybių, sūdytos lašišos, baltos žuvies, kiaušinių, grybų, tešlos kepinių, patiekalų su šafranu, trumais, ikrais, foie gras, sūriu (ne mėlynojo pelėsio), prie citrusinių vaisių gaivos, riebios vytintos mėsos, riešutų.

Sauso stiliaus šampanas nedera prie saldžių desertų, saldžių vaisių, ryškiai aštraus (česnako) skonio, kartaus skonio, juodojo šokolado.

 

10 patiekalų, derančių su šampanu 

  1. Benedikto kiaušiniai su lašiša ir olandišku padažu 

  1. Krabų kojų mėsa tempuroje 

  1. Veršienos užkandis su tuno padažu  

  1. Foiegras su klementinųcukatais ir pistacijų riešutais 

  1. Šviežios laukinės lašišos kapotinis su šalotiniais svogūnais bei švelniu imbieriniuvasabiu. 

  1. Žąsų taukuose ruoštas bulvių gratinas su trumais ir sviesto padažu 

  1. Omarų sriuba su jūrų šukutėmis ir nori lapų traškučiais 

  1. Kepta menkė su morkų tyre ir smidrais 

  1. Baltame grietinėlės padaže troškinta triušiena su bulvėmis ir pankoliais 

  1. Klasikinis Vienos šnicelis iš veršienos  

  

BONUSAS! Keletas netikėtų, paprastų, bet labai gardžių derinių su šampanu: 

  • Sūraus skonio kukurūzų spragėsiai 

  • Bulvių traškučiai su trumais 

  • Keptos bulvytės su trumų majonezu 

 

 

„Gastronomikos“ šefo Arno Petronio receptas prie šampano – menkė (Baccala) 

Reikė: 

280g menkės nugarinės 

400g morkų 

400g morkų sulčių 

4vnt. smidrų 

4vnt. žirnių ankščių 

10g kepintų žemės riešutų 

20g + 30g+ 50g sviesto 

3 šakelių čiobrelių 

30g +10g alyvuogių aliejaus 

1g baltųjų pipirų (maltų) 

druskos 

1 g maltų juodųjų pipirų žirniams ir smidrams 

   

 Gaminimas 

  1. Morkas pjaustome 5mm storio griežinėliais. Jas apkepame prikaistuvyje kartu su 20g sviesto, kad truputįparuduotų.Tuomet užpilame morkų sultimis ir verdame, kol suminkštėja. 

  1. Išvirtas morkas nukošiam išsaugodami nuovirą. 

  1. Nuovirą vėl supilame į puodą ir gariname, kol liks apie 150–200g, tuomet šluotele ar rankiniu maišytuvu po nedidelį gabaliuką įplakame šaltą, kubeliais pjaustytą sviestą(50g). Pasūdome padažą. 

  1. Išvirtas morkas dedame į maišytuvą ir plakame kartu su 30g sviesto. Dedame druskos, baltųjų pipirų. 

  1. Riešutus apkepiname, nulupame odelę ir tarkuojame smulkia tarka. 

  1. Menkę pjaustome porcijomis po 70g. 

  1. Įkaitiname keptuvę ant vidutiniškos kaitros, pilame alyvuogių aliejų, dedame čiobrelių šakeles ir apkepame menkę odos puse į apačią, kad ši gražiai paskrustų.Paliekame apkeptą menkę odos puse į viršų, kad ši atvėstų. 

  1. Dedame menkę į kepimo skardą su nuluptais ir negausiai alyvuogių aliejumi pašlakstytais, pasūdytais bei papipirintais smidrais bei žirnių ankštimis į orkaitę (180 laipsnių) ir kepame, kol vidinė žuvies temperatūra pasieks 48 laipsnius (apie 5–6min.). 

  1. Į lėkštę dedame porą šaukštų morkų tyrės ir ant viršaus beriam tarkuotus lazdyno riešutus.Dedam porą gabaliukų žuvies, ją vos vospasūdome, nes pati menkė turi sūrumo.Dedame žirnius bei smidrus, pilame truputį morkų emulsijos padažo. 

 Skanaus! 

 

 

Atgal
Apgailestaujame, tačiau svetainę gali lankyti tik asmenys sulaukę 20 metų.
Ar jums yra 20 metų?
Taip
Ne
Primename:

Jau galite prisijungti prie savo asmeninės paskyros



Wine in moderation
  • Rekomenduojame:
    • Perkamiausios prekės
    • Privatumo politika
Stumbrų g. 15, Vilnius
T: 8 5 213 84 31
Darbo laikas:
I-V - 10:00 - 20:00
VI - 10:00 - 18:00
Liepų g. 20, Klaipėda
T: 8 46 219675
Darbo laikas:
I-V - 11:00 - 19:00
VI - 11:00 - 17:00
Vartodami alkoholį, rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove. Alkoholiniai gėrimai neparduodami asmenims jaunesniems nei 20 metų.   © 2016 - 2020 Visos teisės saugomos Vyno klubas.                                                                                                        
Sukurta Sonaro
Siekiant pagerinti paslaugų kokybę, svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies), kuriuos galite bet kada atšaukti. Tęsdami naršymą, sutinkate su Privatumo politika