Savo geriausių vynų dešimtukais dalijasi Martynas Pravilonis, Gintautas Jašinskas, Andrius Pagojus ir Rasa Starkuvienė – žymūs Lietuvos vyno ekspertai, kurie Prancūziją tiesiogine ir perkeltine prasme išnaršę kiaurai ir išilgai. Garantuojame, kad sąrašuose rasite kažką, ko dar nesatę ragavę ir sužinosite tai, ko nežinojote.
1. Côte-Rôtie AOC. Čia daromi elegantiškiausi bei kvapniausi ‘Syrah’ vynuogių vynai. Struktūra ir gaiva. Vaisiškumas ir gėlės persipina su žemiškomis bei prieskoniškomis natomis ir sukuria kompleksiškus, įsimintinus vynus.
2. Condrieu AOC. „Cote Rotie“ apeliacijos kaimynė. Kvapnūs, kompleksiški bei gastronomiški baltieji ‘Viognier’ vynuogių vynai. Klasikiniai bei įstabiausi šių vynuogių vynai daromi būtent čia.
3. Montrachet Grand Cru.Tai vienareikšmiškai įspūdingiausia, ką galima patirti ragaujant ‘Chardonnay’ vynuogių vyną.
4. Chambolle-Musigny bei Vosne-Romanee kaimelių raudonieji Burgundijos vynai. Man atrodo, jog šiuose kaimeliuose daromi kvapniausi ir įstabiausi ‘Pinot Noir’ vynai.
5. Elzasas. Niekur kitur nerasime tokių įdomių ir ilgaamžių ‘Pinot Gris’ vynų, o ‘Riesling’ vynuogės pasiekia ne mažiau įspūdingas aukštumas nei Vokietijoje.
6. Pauillac AOC.Šioje Bordo komunoje daromi klasikiniai ‘Cabernet Sauvignon’ vynuogių vynai. Geriausi klasifikuotų ūkių vynai nuostabiai bręsta ne vieną dešimtmetį, o vynų struktūra bei jėga puikiai dera su elegancija, gaiva, subtiliu vaisiškumu.
7. Pomerol AOC. Šioje apeliacijoje, Bordo Dešiniajame Krante, gimsta geriausi pasaulyje „Merlot“ vynai.
8. Madiran AOC. Kaimiškame Prancūzijos Pietvakarių regione, galime aptikti vienus seniausių Prancūzijos vynuogynų, o vietinių ‘Tannat’ vynuogių vynas puikiai bręsta ir džiugina gaiva, struktūra, kompleksiškumu.
9. Sancerre AOC ir Pouilly-Fume AOC. Šiose Luaros slėnio apeliacijose šiuo metu daromi kaip niekad puikūs ‘Sauvignon Blanc’ vynai.
10. Šampanas. Putojančio vyno etalonas. Kaip niekad margas bei įdomus. Gero, brandaus šampano ragavimas - unikali patirtis.
Nesistengsiu jūsų nustebinti maivydamasis ir pateikdamas neįmanomų surasti „vienaragių“ sąrašą. Kasdienybėje bandau susikurti kuo daugiau šventės, tad man beveik nebeegzistuoja sąvoka „šventinis vynas“. Sąraše bus vynas, kainuojantis tiek, kad atvira širdimi galėčiau besisvečiuojantiems draugams atkimši keletą butelių. Visada palaukiu, kol net ir kuklus vynas rūsyje sulaukia savo brandos, renkuosi derantį su maistu vyną, kurio sudėtis ar sudėtingesnis gamybos būdas suteiks įdomesnės patirties ragaujant.
1. Crémant de Bordeaux brut blanc. Sodrus, putojantis vynas prie mano ant grotelių keptos žuvies ar greito užkandžio iš vytintos kiaulienos. Nurijau seilę pagalvojęs apie ‘Cabernet Franc ar ‘Malbec‘ pikantiškumą... baltame vyne!
2. Champagne blanc de noirs brut blanc. Skamba brangiai, kol neatrandi „Côte des Bar“ lobyno su stulbinančios vertės pasiūlymu. Mano mėgstamiausias vynas, kai reikia sukurti „skonio tiltą“ tarp vyno pikantiškumo ir grybų. Beje, tuoj pasirodys švieži baravykai!
3. Bordeaux blanc sec. Tai ne banalus, aromatu šnerves išplėšiantis „Sauvignon Blanc“. ‘Sémillon’ bei ‘Sauvignon Gris’ papildyti mišiniai mane verčia manyti, kad sapnuoju. Aš imu tik sausą Soterno gamintojų baltąjį, nes jie tiesiog negali sau leisti susimauti.
4. Alsace Riesling Grand Cru. Mano laimės receptas: pirkti beveik sausą vyną, išlaikyti jį rūsyje kiek planavau, tuomet dar 3 metus J Derinu su žvėrienos paštetais arba kitu umamio turinčiu maistu.
5. Savigny-Lès-Beaune Premier Cru blanc. Prieš keletą metų nė nežinojau, kad gaminamas tokios kokybės šios apeliacijos baltasis vynas, o dabar kažkokiu nepaaiškinamu būdu skirtingų gamintojų baltasis patenka ant mano stalo. Meilės gal net ir nereikia paaiškinti.
6. Côtes de Bordeaux rouge. Mano pasirinkimas – grynas „Merlot“. Įprastai „Blaye“ arba „Castillon“ nuorodą turintį vyną renkuosi kuo brangesnį, bet toks retai viršyja 30 eur, net jei derlius būna perrinktas po uogą. Išlaikau rūsyje, kad džiugintų svečius ir džiaugčiausi pats.
7. Côtes du Roussillon rouge. Man akmenuotoje šisto ar granito dirvoje augintos ‘Carignan’ arba ‘Grenache’ – tarsi džazas: galima tiesiog klausyti fone, o galima ir pasigilinti.
8. Vinsobres rouge. Pietinio Ronos slėnio ‘Grenache’ ir ‘Syrah’ mišinius, brandintus cemento ir dideliuose ąžuolo kubiluose, mėgstu dar nuo tada, kai tatuiruotas vyndarys buvo retenybė J
9. Coteaux du Layon. Rašydamas šio vėlyvojo skynimo ‘Chenin Blanc’ derliaus vyno vardą mintyse tariu ir ant stalo statau visus nepelnytai pamirštus Luaros vyndarių deimantus. Absoliutaus atsidavimo, vergiško rankų darbo rezultatas kainuoja tiesiog juokingai mažai. Grūdu dėžę į tolimiausią rūsio kampą ir kiekvieną kartą savęs klausiu, kodėl jo turiu tiek mažai.
10. Soternas (Sauternes). Kodėl senas, saldus vynas? Nes tiesiog noriu!
Mano sąrašą labiau tiktų pavadinti „Kaip aš įsimylėjau Prancūziją“.
1. Bordo Kairysis Krantas – Pojakas (Pauillac). Žinoma reiktų ragauti senesnius – kokį 9–12 metų senumo – kai atsiskleidžia vis dar prinokusios uogos, bet šalia jaučiame švelnius prieskonių kvapus, subtilias vidutinio skrudinimo ąžuolo statinių atneštas natas. Tirštas kaip kraujas, ilgai išliekantis poskonis. To skonio nepamiršti visą gyvenimą.
2. Pietvakariai – ypač Kahoras (Cahors) ir ‘Malbec’ vynuogių vynas, jei norite pajusti, kokie yra tobulai suvaldyti taninai, kurie tiesiog apgaubia jūsų gomurį, bet neerzina, nesinori jo nuplaut. Tai kaip gerai prinokusios, didelės mėlynės, kurių norisi saujomis.
Apibendrindami surašėme visus dešimtukus į vieną lentelę. Taigi, visi keturi vyno ekspertai mėgsta: šampaną, Elzaso baltuosius (ypač „Riesling“, „Pinot Gris“, „Gewurztraminer“), baltąjį Burgundijos vyną. Trys iš keturių ekspertų mėgsta raudonąjį bordo iš Kairiojo arba Dešiniojo Kranto. Dviejų ekspertų balsus pelnė raudonoji burgundija, Šiaurės Ronos baltasis (konkrečiai „Condrieu“, daromas iš ‘Viognier’) ir raudonasis iš ‘Syrah’, Pietų Ronos raudonasis, Provanso rožinis, Sansero ir Puji Fiumė baltasis iš ‘Sauvignon Blanc’, Soterno saldusis bei retesnis Kahoro ar Madirano saldusis iš Prancūzijos Pietvakarių.
|
Martynas Pravilonis |
Gintautas Jašinskas |
Andrius Pagojus |
Rasa Starkus |
Šampanė |
4 |
4 |
4 |
4 |
Elzasas |
4 |
4 |
4 |
4 |
Burgundija (baltasis) |
4 |
4 |
4 |
4 |
Burgundija (raudonasis) |
2 |
|
2 |
|
Jura |
|
|
|
1 |
Božolė |
|
|
1 |
|
Šiaurės Rona (baltasis) |
2 |
|
|
2 |
Šiaurės Rona (raudonasis) |
2 |
|
2 |
|
Pietų Rona |
|
2 |
2 |
|
Langedokas ir Rusijonas |
|
1 |
|
|
Provansas |
|
|
2 |
2 |
Luaros Sanseras ir Puji Fiumė |
2 |
|
2 |
|
Luara (raudonasis) |
|
|
|
1 |
Luara (saldusis) |
|
1 |
|
|
Bordo Dešinysis Krantas |
3 |
3 |
3 |
|
Bordo Kairysis Krantas |
3 |
|
3 |
3 |
Bordo (saldusis) |
|
2 |
|
2 |
Bordo (baltasis) |
|
1 |
|
|
Bordo (putojantis) |
|
1 |
|
|
Pietvakariai |
2 |
|
|
2 |
Jau galite prisijungti prie savo asmeninės paskyros