Angelo Gaja
Angelas Gaja sako, kad senatvė prasideda tada, kai žmogus nustoja svajoti. Galime drąsiai teigti, kad Angelui senatvė dar toli. 2016 m., būdamas 76 metų, nėrė į naują projektą. „Svajonę apie Etną, – sako Angelas, – brandinau dešimtmečius. Nuo pat pirmosios kelionės į Siciliją 9-ajame dešimtmetyje to dūmijančio kalno žavesys mane užbūrė.“
Etna yra aukščiausia vyno zona Europoje, jos vietinės raudonųjų ir baltųjų vynuogių veislės yra vienos iš vėliausiai nokstančių. 2016 m. susitikęs su Albertu Grasiu, jaunu, beprotiškai savo kraštą įsimylėjusiu vyno gamintoju nuo Etnos, pradėjo bendrą veiklą ugnikalnio šlaituose. Kartu jie valdo 27 ha vynuogynų aplink Biankavilos, Belpaso ir Brontės vietoves ir dar 74 ha, kuriuos svajoja paversti vynuogynais bei pastatyti naują vyno rūsį.
Alberto Graci
Etna, kaip ir Langė Pjemonte, yra vyno zona, žinoma dėl savo elegantiškų, paslaptingų ir intriguojančių vynų. Jau daugelį metų kalbama apie aukštos kokybės raudonuosius vynus, gaminamus iš šiaurinių Etnos šlaitų vynuogynų derliaus. Atkaklūs vyndariai parodė pasauliui ‘Nerello Mascalese’ vynuogių veislės vertę.
Angelas ir Albertas drąsiai žengė į pietinę Etnos pusę, vietovę, kuri mažai ištirta. Jie ėmė tirti, kaip įvairiame aukštyje, skirtingose ekspozicijose ir skirtingame dirvožemyje dera ‘Carricante‘ vynuogės. Abu vyndariai įžvelgia didžiulį šios vynuogių veislės potencialą.
Projektas dar tik prasidėjo, ir gamta nustatys jo evoliucijos laiką. Vyndariai Etnos garbei jį pakrikštijo IDDA vardu, mat šiuo vardu siciliečiai vadina Etnos ugnikalnį, keliantį ir nuostabą, ir baimę. Tai kalnas ir veikiantis ugnikalnis – įnirtingas, kaprizingas, tačiau motiniškas ir globojantis. Pirmieji „IDDA Rosso“ ir „IDDA Bianco“ buteliai jau prekyboje. 2022 m. bus baigtas statyti naujasis rūsys, kuris oficialiai įprasmins Etnos veiklos projektą. Pirmųjų Angelo Gajos ir Alberto Grasio vynų galite rasti mūsų lentynose.
Jau galite prisijungti prie savo asmeninės paskyros