Božolė regionas
„Atvyko jaunas božolė!“ (pranc. Le Beaujolais nouveau est arrivé!) – šiuo šūkiu prasideda didžiausia naujojo derliaus vyno šventė visame pasaulyje. Kaip ir kiekvienais metais, Jauno božolė dieną švęsime ir mes. Šiemet, 2020 lapkričio 19-ąją.
Jaunas Božolė vynas
Nors tai pati paprasčiausia Božolė vyno kategorija, ji visuomenėje žinoma plačiausiai. Gaminamas kitaip nei įprastas Božolė vynas. Tam, kad Beaujolais Nouveau AOC bei Beaujolais Villages AOC pavadinimais žymimas vynas galėtų būti ragaujamas anksčiau, taikomas ypatingas gamybos būdas, vadinamas karbonine maceracija:
Tokia ypatinga gamybos technologija užtikrina, kad jaunas vynas bus itin vaisiško skonio ir turės nedaug taninų – jį bus galima skanauti itin jauną. Tradiciškai kasmet jauno Božolė vyno buteliai atkemšami trečiąjį lapkričio ketvirtadienį. 35–40 proc. viso Božolė regiono vyno virsta „Beaujolais Nouveau“ arba „Beaujolais Villages Nouveau“. Jis išgeriamas per kelias dienas – triukšmingai, linksmai, derinant prie nesudėtingo maisto: dešrelių, spirgučių su duona, pusminkščių sūrių, pudingo, kaštainių. JAV šis vynas geriamas su Padėkos dienos patiekalais, ypač su kepta kalakutiena. Nors kiekvienas gamintojas daro kiek skirtingo stiliaus, kokybės vyną, apie kilmę neverta kalbėti. Tai bistro, barų, kasdienis gėrimas.
Istorija
Božolė (Beaujolais) regiono teritorijoje vynuoges augino dar senovės romėnai. Nuo VII amžiaus vynuogynų priežiūra bei vyndarystė buvo vienuolių benediktinų prievolė. Regionas pavadinimą gavo pagal Ronos slėnio regione esantį Božė (Beaujeu) miestą. XVII amžiuje išvystytas geležinkelio tinklas leido vystytis vyno eksportui. Iš pradžių į Paryžių, o iš ten – į Angliją bei kitur. Aukso amžių regionas išgyveno aštuntajame XX amžiaus dešimtmetyje, kai išpopuliarėjo jauno Božolė (Beaujolais Nouveau) vyno ragavimo tradicija. Šio vyno populiarumas taip išaugo, kad visiškai užgožė tradicinio Božolė vyno reputaciją. Tai labai skirtingi vynai, kurie dėl pavadinimo panašumo, deja, buvo sutapatinti.
Geografija ir klimatas
Tai siauras (11–14 km), bet ilgas (55 km) vyno regionas į pietus nuo Burgundijos, apimantis 18 tūkstančių hektarų. Vyrauja pusiau žemyninis klimatas – Viduržemio jūra kiek švelnina klimatą, bet vis vien vyrauja šiltos vasaros ir šaltos žiemos. Božolė klimatas šiltesnis nei Burgundijoje. Dirvožemio sudėtis aiškiai dalija Božolė regioną į dvi dalis – šiaurinę ir pietinę. Šiaurinė dalis kalvota, vyrauja skalūno ir granito dirvožemis su kalkakmenio priemaišomis. Čia gaminamas sodrus, ryškaus skonio vynas. O štai pietinė regiono dalis žymiai plokštesnė, vyrauja derlingas smiltainio ir molio dirvožemis. Pietinės Božolė dalies vynas būna paprastesnis, lengvo, itin vaisiško skonio.
Vynuogės
Regiono raudonasis vynas gaminamas iš 'Gamay' (visas pavadinimas – 'Gamay Noir a Jus Blanc') uogų. Tai natūralaus raudonųjų 'Pinot Noir' bei baltųjų 'Gouais' vynuogių susikryžminimo rezultatas. Dar senovės romėnai pastebėjo, kad šios vynuogės prisirpsta anksčiau, ant vynmedžių dera daugiau uogų, o ir auginti jas kur kas lengviau nei Burgundijoje paplitusias 'Pinot Noir' uogas. Baltojo vyno regione pagaminama mažiau nei 1 proc., o gamybai pasitelkiamos 'Chardonnay' bei 'Aligote' vynuogės.
Božolė vynas
Cru Beaujolais – tai aukščiausia Božolė vyno klasifikacijos kategorija.
Kelių rūšių granito rieduliai ir smėlis dirvožemyje, įvairus kalvotumas ir aukštis virš jūros lygio suteikia vynui skirtingą išraišką – tai, dėl ko Fleurie, Morgon, Saint Amour, Moulin-a-Vent, Brouilly, Chriroubles, Regnie apeliacijų vynas darosi labai populiarus tarp someljė ir žingeidžių vyno mėgėjų. Savo „Beaujolais Cru“ kolekciją lapkričio mėnesį papildysime ir mes. Greta dabar parduodamo solidaus „Moulin-a-Vent“, atsiras ant rožinio granito užaugintas gėliškasis „Fleurie“, jam artimas, bet lengvesnis „Chiroubles“, kvapnusis smėlingo dirvožemio „Regnie“, rimtasis mėlynojo granito „Morgon“, šiauriausiai daromas „Saint Amour“ ir piečiausias – ant 400 mln. metų senumo granito auginamas „Brouilly“. Pasirinkome penkis mažus vyndarius, įsikūrusius tame kaimelyje, kuriame vynas daromas, – juk viena terroir dedamųjų dalių yra žmogaus požiūris į vynuogių auginimą, vyndarystę. Mažų kaimelių vyndariai yra dideli savo apeliacijų patriotai. Būkite atsargūs – gali užkrėsti ir jus!
Ant butelio etiketės regiono pavadinimas „Beaujolais“ nerašomas, tad verta įsidėmėti dešimties Cru pavadinimus, kuriais ir žymimi šie išskirtiniai Božolė regiono vynai:
Brouilly, Régnié, Chiroubles – lengvo, vaisiško skonio Božolė vynas.
Côte de Brouilly, Fleurie, Saint-Amour – vidutinio svarumo vynai, kuriuos rekomenduojama ragauti praėjus bent metams nuo išpilstymo į butelius.
Chénas, Juliénas, Morgon, Moulin-à-Vent – sodrūs, ryškaus skonio vynai, kuriuos rekomenduojama ragauti praėjus keleriems metams po išpilstymo bei galima brandinti rūsyje.
Beaujolais Villages AOC – tai vidurinioji Božolė vyno klasifikacijos kategorija. Taip žymėti galima tik vyną iš šiaurinėje regiono dalyje užaugintų vynuogių. Į šią kategoriją papuola ir Cru apeliacijų vynas, jei jis buvo sumaišytas iš kelių skirtingų Cru. Jaunas Beaujolais Villages vynas daromas retai.
Beaujolais AOC – tai paprasčiausias Božolė vynas iš pietinės Božolė regiono dalies bei šiaurinės dalies pakraščių. Itin didelė dalis gaminama kaip jaunas vynas. Didesnis vynmedžių derlingumas lemia mažiau koncentruotą vyno skonį.
Petras Jarašūnas
Jau galite prisijungti prie savo asmeninės paskyros