• Apie mus
  • Kontaktai
  • Pristatymas
  • Taisyklės
  • En primeur
  • Vyno žurnalas
  • Tapk VK nariu
  • Derlių įvertinimai
  • Wine in Moderation
Prisijungti
LTEN
  • Vynas
  • Kiti gėrimai
  • Nealkoholinės alternatyvos
  • Maistas
  • Aksesuarai
  • Dovanos
  • Paskaitos ir renginiai
  • Naujienos
0 vnt. 0.00 €
English
Prisijungti
  • Vynas
  • Kiti gėrimai
  • Nealkoholinės alternatyvos
  • Maistas
  • Aksesuarai
  • Dovanos
  • Paskaitos ir renginiai
  • Naujienos
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Pristatymas
  • Taisyklės
  • En primeur
  • Vyno žurnalas
  • Tapk VK nariu
  • Derlių įvertinimai
  • Wine in Moderation

2022-ųjų „Beaujolais Nouveau“ ir 2020–2021-ųjų „Beaujolais Cru“

Kviečiame į Jauno božolė šventę „Vyno klube"

 

Iliustracijos autorė: Austė Vagoraitė 

 

„Atvyko jaunas božolė!“ (pranc. Le Beaujolais nouveau est arrivé!) – šiuo šūkiu prasideda didžiausia naujojo derliaus vyno šventė visame pasaulyje. Kaip ir kiekvienais metais, Jauno božolė šventę švęsime ir mes. Šiemet ji vyks lapkričio 17-ąją. Kviečiame šią dieną praleisti geriausių vyno ekspertų bei vyno mėgėjų apsuptyje, ragaujant pirmąjį šių metų derliaus vyną ir mėgaujantis Božolė regione populiaria virtuve.

Renginio metu degustuosime Božolė vyną, apie jį susirinkusiesiems pasakos „Vyno klubo“ bei Someljė mokyklos įkūrėjas Arūnas Starkus, šventėje dalyvaus ir į visus rūpimus klausimus atsakys ir visi kiti „Vyno klubo“ ekspertai.
 
Susirinkusiesiems šefas Rokas Jarašūnas (@chef_salvadoras) gamins tradicinį patiekalą iš Alpių – rakletę. Jūsų laukia vietoje išlydytas specialiai šventei atgabentas sūris, šviežios šių metų bulvės ir aukštos kokybės mėsos pagardas – jau dabar varvinam seilę. O su taure božolė, smagia kompanija ir muzika tai virs tikrų tikriausia Jauno vyno švente, kurios nevalia praleisti.
 
Vietų kiekis ribotas, tad kviečiame bilietus įsigyti iš anksto. Tai galite padaryti ČIA.
Daugiau informacijos apie šventę bei grupinės rezervacijos – info@vynoklubas.lt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Božolė regionas

Božolė (Beaujolais) regiono teritorijoje vynuoges augino dar senovės romėnai. Šiaurinė regiono dalis kalvota, vyrauja skalūno ir granito dirvožemis su kalkakmenio priemaišomis. Čia gaminamas sodrus, ryškaus skonio vynas - Beaujolais Cru. O štai pietinė regiono dalis žymiai plokštesnė, vyrauja derlingas smiltainio ir molio dirvožemis. Pietinės Božolė dalies vynas būna paprastesnis, lengvo, itin vaisiško skonio. Iš jo dažiausiai ir daromas Beaujolais Nouveau - jaunas božolė. 

Jaunas Božolė vynas visuomenėje žinoma plačiausiai. Tačiau gaminamas kitaip neįprastas Božolė vynas. Tam, kad Beaujolais Nouveau AOC bei Beaujolais Villages AOC pavadinimais žymimas vynas galėtų būti ragaujamas anksčiau, taikomas ypatingas gamybos būdas, vadinamas karbonine maceracija:

  • sveikos kekės (todėl skinamos rankomis) suverčiamos į kubilus;
  • apačioje esanti nedidelė uogų dalis susitraiško, iš jų ištekėjusios sultys pradeda fermentuotis;
  • kubilas užsipildo fermentacijos metu išsiskiriančiomis anglies dioksido (sic!) dujomis (arba dujų prileidžiama specialiai); dujos apsaugo likusias sveikas kekes nuo įprastinio, mielių sukeliamo rūgimo;
  • šiose vynuogėse esantys fermentai pradeda skaidyti cukrų – vyksta bemielis rūgimas, kurio metu gaminasi alkoholis, tačiau į vyną iš žievelių nepatenka taninai ir formuojasi raudonų uogų limonado aromatai;
  • po kiek laiko sveikosios uogos suplyšta, misą pradeda veikti mielės – prasideda įprastinis rūgimas;
  • iš karto po fermentacijos vynas nusunkiamas, pilstomas į butelius ir iškeliauja pas pirkėjus.

 

karboninė maceracija

 

Tokia ypatinga gamybos technologija užtikrina, kad jaunas vynas bus itin vaisiško skonio ir turės nedaug taninų – jį bus galima skanauti itin jauną. Tradiciškai kasmet jauno Božolė vyno buteliai atkemšami trečiąjį lapkričio ketvirtadienį. 35–40 proc. viso Božolė regiono vyno virsta „Beaujolais Nouveau“ arba „Beaujolais Villages Nouveau“. Jis išgeriamas per kelias dienas – triukšmingai, linksmai, derinant prie nesudėtingo maisto: dešrelių, spirgučių su duona, pusminkščių sūrių, pudingo, kaštainių. JAV šis vynas geriamas su Padėkos dienos patiekalais, ypač su kepta kalakutiena. Nors kiekvienas gamintojas daro kiek skirtingo stiliaus, kokybės vyną, apie kilmę neverta kalbėti. Tai bistro, barų, kasdienis gėrimas.

Vynuogės

Regiono raudonasis vynas gaminamas iš 'Gamay' (visas pavadinimas – 'Gamay Noir a Jus Blanc') uogų. Tai natūralaus raudonųjų 'Pinot Noir' bei baltųjų 'Gouais' vynuogių susikryžminimo rezultatas. Dar senovės romėnai pastebėjo, kad šios vynuogės prisirpsta anksčiau, ant vynmedžių dera daugiau uogų, o ir auginti jas kur kas lengviau nei Burgundijoje paplitusias 'Pinot Noir' uogas. Baltojo vyno regione pagaminama
mažiau nei 1 proc., o gamybai pasitelkiamos 'Chardonnay' bei 'Aligote' vynuogės.

Božolė vynas

Cru Beaujolais – tai aukščiausia Božolė vyno klasifikacijos kategorija.

Nors geologiškai Beaujolais regionas yra Ronos slėnio dalis, stiliumi jis panašesnis į Burgundiją. Ant butelio etiketės regiono pavadinimas „Beaujolais“ nerašomas, tad verta įsidėmėti dešimties Cru pavadinimus, kuriais ir žymimi šie išskirtiniai Božolė regiono vynai:

 - Fleurie – vaisiškas ir gėliškas, pilnas bijūnų, rožių ir našlaičių niuansų. Jo skonis švelnus, minkštas.

- Chiroubles – dar lengvesnis, blyškesnės spalvos, švelnesnių taninų, nes vynuogynai kyla dar aukšiau jūros lygio. Apie kvapus mažiau galvoji, nes žavi jo skonio elegancija, paremta ryškiu rožinio granitinio smėlio nulemtu minerališkumu.

- Regnie turėtų būti dar lengvesnis, tačiau mūsų lentynose rasite 100 metų senumo vynmedžių vyną, kuris labiau atspindi savo charakterį, nei apeliacijos. Besulfitis, natūralusis, rimtesnių taninų, laukinis, ypatingo kompleksiškumo, su juodų uogų natomis.  

- Brouilly skonio lentelėje yra maždaug vidury, todėl jis gerai atspindi viso regiono vidutinį skonį su vidutiniais taninais, raudonų uogų, gėlių aromatais.

- Julienas mūsų lentynose atsirado neperseniausiai. Ir jame tikrai nuostabu pajusti cinamono ir džiovintų slyvų natas. Gana taniniškas.

- Morgon  - legendinio vyndario „Lapierre“ vyno gauname tik vieną kartą metuose ir jis labai greitai išperkamas. Nepamirškite šio vardo.

 „Gamay“ vynuogė, iš kurios be išimties daromas visas Beaujolais Cru vynas,  atspari oksidacijai, todėl nemaža dalis božolė yra visai be sulfitų arba su labai mažu jų kiekiu. Beveik kiekvienas vyndarys turi senų vynmedžių, kurių vynas neretai yra sodresnis, kompleksiškesnis, tačiau stilistiškai išliekantis Cru kaimelio rėmuose.

Beaujolais Villages AOC – tai vidurinioji Božolė vyno klasifikacijos kategorija. Taip žymėti galima tik vyną iš šiaurinėje regiono dalyje užaugintų vynuogių. Į šią kategoriją papuola ir Cru apeliacijų vynas, jei jis buvo sumaišytas iš kelių skirtingų Cru. Jaunas Beaujolais Villages vynas daromas retai. Bet mes jo turėsime. 

Beaujolais AOC – tai paprasčiausias Božolė vynas iš pietinės Božolė regiono dalies bei šiaurinės dalies pakraščių. Itin didelė dalis gaminama kaip jaunas vynas. Didesnis vynmedžių derlingumas lemia mažiau koncentruotą vyno skonį.

 

Arūnas Starkus ir Petras Jarašūnas

2022 metų Jauno božolė šventė vyks lapkričio 17-ąją.

Užsisakykite vyno iš anksto ir trečiąjį lapkričio ketvirtadienį sulaukite „Beaujolais Nouveau“ siuntos: eprekyba@vynoklubas.lt 

 

 

 

 

i

M.C. Lapierre Morgon AOC 2021

Šalis:
38.00 €
+ ‒
i

Armand Heitz Julienas AOC 2020

Šalis:
29.00 €
+ ‒
i

Château de Javernand Indigene Chiroubles AOP 2019

Šalis:
32.00 €
i

Cyril Coperet La Madone Fleurie AOP 2019

Šalis:
24.00 €

Mūsų Beaujolais Cru

Atgal
Apgailestaujame, tačiau svetainę gali lankyti tik asmenys sulaukę 20 metų.
Ar jums yra 20 metų?
Taip
Ne
Primename:

Jau galite prisijungti prie savo asmeninės paskyros



Wine in moderation
  • Rekomenduojame:
    • Perkamiausios prekės
    • Privatumo politika
Stumbrų g. 15, Vilnius
T: 8 5 213 84 31
Darbo laikas:
I-V - 10:00 - 20:00
VI - 10:00 - 18:00
Liepų g. 20, Klaipėda
T: 8 46 219675
Darbo laikas:
I-V - 11:00 - 19:00
VI - 11:00 - 17:00
Vartodami alkoholį, rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove. Alkoholiniai gėrimai neparduodami asmenims jaunesniems nei 20 metų.   © 2016 - 2020 Visos teisės saugomos Vyno klubas.                                                                                                        
Sukurta Sonaro
Siekiant pagerinti paslaugų kokybę, svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies), kuriuos galite bet kada atšaukti. Tęsdami naršymą, sutinkate su Privatumo politika