ANDRIUS PAGOJUS, MATTEO COVACCI, CHATGPT
Neseniai Lietuvoje svečiavosi „Riesling“ vyno legenda – vyndarė Theresa Breuer. Ta proga prisėdome parašyti, koks maistas geriausiai dera prie gaivių „Riesling“ vynų. Savo įžvalgomis dalinosi vyno ekspertas Andrius Pagojus, o šefas Matteo Covaccis net sukūrė patiekalą, tobulai derantį prie „Riesling“.
Tą pačią užduotį davėme ir pastaruoju metu sparčiai populiarėjančiai dirbtinio intelekto programėlei ChatGPT. Kompiuteris atsakė į tuos pačius klausimus apie maistą ir „Riesling“ vynus.
Tad... kas geresnis ekspertas? Skaitykite ir nuspręskite.
‘Riesling’ vynuogių vynas vertinamas kaip vienas tauriausių, ilgaamžiškiausių ir kompleksiškiausių vynų pasaulyje. Aukščiausios kokybės „Riesling“ vynas daromas įvairaus saldumo – nuo sauso iki desertinio. Kadangi šių vynuogių vynas nuo jauno iki brandaus bei nuo sauso iki saldaus gali būti derinamas su maistu, tai „Riesling“ vyno pritaikymo galimybės išties labai plačios.
Sausas ar off-dry stiliaus „Riesling“ vynas derės su šviežiomis jūrų gėrybėmis, sūdyta ar rūkyta žuvimi, sašimiais, žuvies ar baltos mėsos patiekalais su grietinėlės padažu ir kiaulienos patiekalais.
Pusiau sausas ar pusiau saldus „Riesling“ vynas derės su prieskoniška ar vos aštria Azijos ar Pietų Amerikos virtuve. Kuo maistas aštresnis, tuo saldesnį vyną vertėtų rinktis.
Saldus „Riesling“ vynas puikiai dera su lengvais vaisiškais (citrusų, obuolių, kriaušių, persikų), kremiškais, medaus ar sūrumo turinčiais desertais, kietaisiais brandžiais ar švelniais mėlyno pelėsio sūriais.
Andrius Pagojus (kairėje) „Riesling“ vyno vakarienės su Theresa Breuer (centre) metu
Įžvalgos trumpos, atsako tik tiesiai į užduotą klausimą, daugiau apie vyną nepapasakoja. Tad šį kartą tašką gauna gyvas vyno ekspertas – A. Pagojus.
„Riesling“ vyną taip pat lengva derinti su marinuotomis daržovėmis, kurios vis dažniau pasirodo restoranų užkandžių meniu, sūriais (sausas prie jaunų, kremiškų, ypač ožkos sūrių, pusiau sausas prie jaunų kietųjų sūrių, o saldus prie švelnesnių mėlynojo pelėsio sūrių, pvz., gorgoncolos, ar ilgiau brandintų kietųjų sūrių). Šių vynuogių vynas universalus derinant ir su vegetariniais patiekalais – nuo indiškų karių iki salotų su mėlynuoju pelėsiniu sūriu.
Theresa Breuer su Andriumi Kubiliumi - šefu, priderinusiu maistą prie „Riesling“ vyno specialios vakarienės su vyndare metu, restorane Nineteen18
Išvada: ChatGPT lietuvių kalba dar nėra labai gera, o žinios apie maisto ir vyno derinimą – bendrinės. Trūksta konkrečių pavyzdžių bei įvardinimo, ar kalbame apie sausą ar salsvą „Riesling“ vyną. Tašką ir vėl gauna A. Pagojus :)))
Matteo Covaccis – italų kilmės šefas, dirbantis ir kuriantis Lietuvoje, Vilniuje. Laisvai samdomas šefas yra dirbęs ne viename Mišelino žvaigždutėmis apdovanotame restorane, o Lietuvoje jis veda makaronų gaminimo mokymus, kuria patiekalus privatiems renginiams.
2022-aisiais metais vykusiame Vyno ir desertų derinimo čempionate Matteo kartu su someljė Simonu Laukaičiu (vyno baras „Taurės“) laimėjo ne tik 2-ą vietą, bet ir vilnietiškiausio deserto bei geriausio čempionato vyno apdovanojimą.
Charizmatiškas ir savo amatą be galo mylintis šefas su džiaugsmu pagamino specialų patiekalą tiems, kas nori pasigaminti restorano lygio vyno ir maisto derinį namie.
Reikės (2 porcijoms):
Gaminimas
Patiekimas
Pašildytos lėkštės centre išdėliokite 12 marinuoto burokėlio apskritimų.
Ant jų dėkite dvi šukutes ir tris gabalėlius lašinių. Papuoškite jaunais burokėlių lapeliais ir apšlakstykite likusiu burokėlių marinatu.
Patiekalas tikrai atrodys kaip aukščiausios klasės restorane, bet jį galite paruošti ir namuose.
Žinoma, mėgaukitės su atvėsintu sausu „Riesling“ vynu.
Skanaus!
Nors ChatGPT programėlės pasiūlytas patiekalas tikrai derėtų prie „Riesling“ vyno ir yra paprasčiau pagaminamas namuose, vis dėlto jam trūksta konkretumo ir išbaigtumo. Žuvį rekomenduojama patiekti su šviežiomis salotomis ar bulvėmis, tačiau nėra patariama, kokį padažą ar aliejų geriausia naudoti, kaip paruošti bulves ir pan. Tad daug vietos palikta improvizacijai, o tai gali baigtis arba kūrybišku patiekalu, arba sugadinti derinį.
Įdomu, kad tiek ChatGPT, tiek profesionalus šefas pasirinko naudoti jūrų gėrybes ir rozmarinus, tačiau tašką vis dėlto skiriame Matteo. Jo patiekalas, be abejonės, labiau ištobulintas, pagaminimas, nors ir ne pats paprasčiausias, bet detaliai aprašytas, o patiekalas tikrai atrodo kaip aukščiausio lygio restorane.
Taigi, tikimės, jog po šio teksto tikrai daug geriau suprasite, kaip ir su kuo dera „Riesling“ vynas. Na, o improvizuota dirbtinio intelekto kova su profesionalais parodė, kad maisto ir gėrimų srityje ChatGPT programėlei dar yra kur tobulėti. Vis dėlto, sugeneruotos įžvalgos nebuvo neteisingos, tad bus labai įdomu stebėti, kaip kompiuterinės rekomendacijos pagerės ateityje.
„Riesling“ vynai dažniausiai geriami vasarą, kadangi yra gaivūs ir gerai dera su vasariškais patiekalais. Tačiau jie taip pat gali tapti ir puikiais pavasario šaukliais. Vis dažniau išlendanti saulė, tirpstantis sniegas ir iš po jo pasirodanti pirmoji pavasario žaluma primena tokiu pat šviežumu ir gaiva alsuojančius „Riesling“ vynus.
Jau galite prisijungti prie savo asmeninės paskyros