Šioms Kalėdoms, pirmai švenčių dienai, norėčiau paruošti kažką labai lengvai ir greitai pagaminamo, bet kartu šventiško ir pagal lietuviškas tradicijas, todėl manau, kad šis keptų putpelių ir perlinių kruopų su šakninėmis daržovėmis derinys tam ypač tiks. Prie perlinių kruopų šį kartą derinau orkaitėje keptus pastarnokus, morkas, salierus, mėlynuosius svogūnus. Labai gardu! Beje, šį receptą pasiruošti šventėms labai patogu, nes putpeles apkepti ir išvirti kruopas galima iš anksto, net prieš dieną. O laukiant svečių vos per pusvalandį iškepsite daržoves ir baigsite ruošti įspūdingą šventinį patiekalą.
Išskleistas putpeles nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, ištrinkite cinamonu, pipirais, druska. Keptuvėje ant alyvuogių aliejaus apkepkite putpeles pirma ant vienos pusės, o kai apskrus, verskite ant kitos. Putpeles kepkite apie 10 minučių. Kai abi pusės bus apkepusios, keptuvę nukelkite nuo ugnies ir uždengę dangtį palikte jas dar karštoje keptuvėje. Taip, pusiau keptus paukščius, galima toliau ruošti iš karto arba pasidėti į šaldytuvą dienai ar kelioms, kol ruošite šventinę vakarienę. Tokios putpelės orkaitėje sušils ir baigs kepti per 15 minučių.
Kruopainiui iš vakaro perlines kruopas užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite per naktį, kad išbrinktų. Išbrinkusias kruopas subėrę į rėtį perliekite šaltu vandeniu ir suberkite virimui į puodą, ant viršaus užpilkite 2 stiklines daržovių sultinio, o jei jo neturite, tiks ir sūdytas vanduo. Virkite apie 20 minučių, kol kruopos sugers visą skystį ir suminkštės. Kruopas išsivirti irgi galite iš anksto.
Pasiruoškite garnyrui šaknines daržoves. Morkas, pastarnokus, salierą ir svogūnus nusilupkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais ir suberkite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Po putpelių kepimo keptuvėje likusius riebalus supilkite ant pjaustytų daržovių, gardinkite druska, pipirais, cinamonu ir išmaišykite. Pašaukite kepti į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę 15 minučių. Kai daržovės kiek apkeps, jas išmaišykite, tarp jų guldykite iš anksto apkeptas keptuvėje putpeles bei pašaukite kepti dar 15 minučių. Jei putpeles buvote iškepę iš anksto ir jas laikėte šaldytuve, prieš kepimą orkaitėje būtinai bent valandai išimkite iš šaldytuvo, kad būtų kambario temperatūros, nes šaltos ilgiau keps.
Iškepusias putpeles išimkite iš skardos, uždenkite 5 minutėms folija, kad neatauštų. Į keptas daržoves suberkite virtas perlines kruopas ir išmaišykite. Į lėkštes berkite perlinių kruopų su keptomis daržovėmis, o ant viršaus guldykite keptą putpelę, iš karto neškite į stalą.
Prie cinamonu gardintos putpelės ir perlinių kruopų su šakninėmis daržovėmis derinio siūlytumėme priderinti vyną, kuris, viena vertus, neužgožtų šio šventiško patiekalo, ir, kita vertus, paryškintų išties šventiškas jo savybes. Šią nelengvą užduotį patikėjome raudonajam, kasmet kritikų liaupsių susilaukiančiam vynui iš žemyninės Ispanijos, Aragono regiono. Frontonio Supersónico Garnacha Valdejalón IGP 2017. Vyne dominuojantys aviečių padažo, džiovintų braškių, trešnių aromatai puikiai tinka prie švelnios putpelės mėsos ir perlinių kruopų. Kadangi šis vynas 4 mėnesius buvo brandintas ąžuolo statinėse, juntami balzaminio acto, ypač švelnūs odos aromatai puikiai dera prie šį patiekalą iš kitų išskiriančio cinamono prieskonio. Vynuogės šiam vynui auginamos ypač aukštai virš jūros lygio esančiuose vynuogynuose (1030+ metrų virš jūros lygio). Dideli dienos ir nakties temperatūrų skirtumai suteikia vynui papildomos gaivos. Manome, jog būtent dėl šios savybės derinys turėtų patikti kiekvienam.
Jau galite prisijungti prie savo asmeninės paskyros