• Apie mus
  • Kontaktai
  • Pristatymas
  • Taisyklės
  • En primeur
  • Vyno žurnalas
  • Tapk VK nariu
  • Derlių įvertinimai
  • Wine in Moderation
Prisijungti
LTEN
  • Vynas
  • Kiti gėrimai
  • Nealkoholinės alternatyvos
  • Maistas
  • Aksesuarai
  • Dovanos
  • Paskaitos ir renginiai
  • Naujienos
0 vnt. 0.00 €
English
Prisijungti
  • Vynas
  • Kiti gėrimai
  • Nealkoholinės alternatyvos
  • Maistas
  • Aksesuarai
  • Dovanos
  • Paskaitos ir renginiai
  • Naujienos
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Pristatymas
  • Taisyklės
  • En primeur
  • Vyno žurnalas
  • Tapk VK nariu
  • Derlių įvertinimai
  • Wine in Moderation

Frančiakorta – Italijos atsakas šampanui ar proseko konkurentas?

Nors tarptautinė Italijos putojančio vyno šlovė priklauso prosekui, gaminamam Veneto ir Friulio regionuose, vis dėlto geriausiu yra laikomas vynas iš Frančiakortos vietovės šalia Izeo ežero Lombardijos regione. Panašumų tarp šių vynų iš tiesų yra nedaug. Proseko gaminamas įspūdingas kiekis didesnėje nei 20 tūkst. ha teritorijoje, ir netgi pačios prestižiškiausios Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG zonos plotas yra tris kartus didesnis nei 2200 hektarai, skirti Franciacorta DOCG gamybai. Prosekas gaminamas Charmat metodu, todėl vienu metu galima pagaminti tūkstančius litrų putojančio vyno, o frančiakorta gaminama klasikiniu būdu, analogišku šampano ir kavos (Cava) gamybos metodams. Šiuo atveju antroji fermentacija, kurios metu vyne atsiranda burbuliukų ir jis tampa putojantis, vyksta butelyje, o fermentacijai pasibaigus toks vynas dar ilgesnį laiką praleidžia su mielių nuosėdomis, kad įgautų papildomų aromatų ir kompleksiškumo. Brandinimo butelyje požiūriu Franciacorta DOCG minimalūs reikalavimai yra griežčiausi.

Non-vintage (NV) šampanui be metų nuorodos nuo antros fermentacijos butelyje pradžios privalomas bent 12 mėnesių brandinimas su mielėmis, o frančiacorta NV turi praleisti bent 18 mėnesių su mielėmis, rožinė ir Satèn NV – bent 24 mėnesius, konkrečių metų derliaus (Millesimato) – 30 mėnesių, o Riserva – net 60 mėnesių. Kita vertus, putojančio vyno gamyboje derliaus ir vadinamojo bazinio vyno kokybė yra kur kas svarbesnė galutiniam rezultatui pasiekti nei brandinimo su mielėmis trukmė. Iš tiesų brandinimo trukmė neretai būna daug ilgesnė nei minimali, kai kurie geriausieji frančiakortos ir šampano pavyzdžiai gali pasirodyti rinkoje po daugiau nei 10 metų butelyje.

Klasikinė frančiakorta yra daroma iš 'Chardonnay', 'Pinot Noir' ('Pinot Nero') ir 'Pinot Blanc' ('Pinot Bianco') vynuogių, tačiau 'Pinot Blanc' vaidmuo pastebimai sumažėjo, o Šampanėje svarbi 'Meunier' veislė čia visai nėra auginama ar autorizuota. Nors dauguma geriausių frančiakortų primena švelnesnes Šampanės vyno versijas, kuriose yra kiek daugiau nokesnių aromatų ir mažiau rūgšties, atskiro dėmesio yra verta Satèn frančiacorta. Ji gali būti daroma tik iš baltųjų vynuogių, kaip ir Blanc de blancs šampanas, tačiau 'Pinot Blanc' negali sudaryti daugiau nei pusę galutinio mišinio, o pats vynas negali būti saldesnis nei Brut kategorijos ir privalo būti mažiau putojantis nei kitos frančiakortos, kad paryškintų baltųjų vynuogių vyno subtilumą.  

 

 

92
i

Ca' del Bosco Cuvee Prestige Brut Franciacorta DOCG

Šalis:
52.00 €
92
i

Ca'del Bosco Rose Cuvee Prestige Franciacorta DOCG

Šalis:
66.00 €
91
i

Ca" del Bosco Saten Vintage Collection Franciacorta...

Šalis:
64.00 €
90
i

Ca' del Bosco Franciacorta Cuvee Prestige Brut DOCG 1,5 L

Šalis:
90.00 €
93
i

Ca' del Bosco Dosage Zero Vintage Collection Franciacorta...

Šalis:
64.00 €
91
i

Ca' del Bosco Franciacorta Vintage Collection Dosage Zero...

Šalis:
103.00 €
95
i

Ca" del Bosco Franciacorta Cuvee Annamaria Clementi...

Šalis:
115.00 €
Atgal
Apgailestaujame, tačiau svetainę gali lankyti tik asmenys sulaukę 20 metų.
Ar jums yra 20 metų?
Taip
Ne
Primename:

Jau galite prisijungti prie savo asmeninės paskyros



Wine in moderation
  • Rekomenduojame:
    • Perkamiausios prekės
    • Privatumo politika
Stumbrų g. 15, Vilnius
T: 8 5 213 84 31
Darbo laikas:
I-V - 10:00 - 20:00
VI - 10:00 - 18:00
Liepų g. 20, Klaipėda
T: 8 46 219675
Darbo laikas:
I-V - 11:00 - 19:00
VI - 11:00 - 17:00
Vartodami alkoholį, rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove. Alkoholiniai gėrimai neparduodami asmenims jaunesniems nei 20 metų.   © 2016 - 2020 Visos teisės saugomos Vyno klubas.                                                                                                        
Sukurta Sonaro
Siekiant pagerinti paslaugų kokybę, svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies), kuriuos galite bet kada atšaukti. Tęsdami naršymą, sutinkate su Privatumo politika