• Apie mus
  • Kontaktai
  • Pristatymas
  • Taisyklės
  • En primeur
  • Vyno žurnalas
  • Tapk VK nariu
  • Derlių įvertinimai
  • Wine in Moderation
Prisijungti
LTEN
  • Vynas
  • Kiti gėrimai
  • Nealkoholinės alternatyvos
  • Maistas
  • Aksesuarai
  • Dovanos
  • Paskaitos ir renginiai
  • Naujienos
0 vnt. 0.00 €
English
Prisijungti
  • Vynas
  • Kiti gėrimai
  • Nealkoholinės alternatyvos
  • Maistas
  • Aksesuarai
  • Dovanos
  • Paskaitos ir renginiai
  • Naujienos
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Pristatymas
  • Taisyklės
  • En primeur
  • Vyno žurnalas
  • Tapk VK nariu
  • Derlių įvertinimai
  • Wine in Moderation

Galeta su pomidorais ir ožkų sūriu

Paskutinį vasaros savaitgalį išlydėjau su pomidorais! Tokiu metu stengiuosi, kad pomidorų namuose netrūktų, nes kada daugiau, jei ne dabar mėgautis jų skoniu ir atsivalgyti visiems metams?! Pomidorų salotos tokiu metu – būtinas patiekalas, bet ši galeta su pomidorais jau spėjo mūsų namuose nukonkuruoti net picą.

Galetai naudoju savo jau daug metų išbandytą tešlą su rikota, kuriai nereikia kiaušinių, jos receptą esu aprašiusi ir knygoje Sezoninių skanumynų istorijos, tik knygoje galetą kepiau saldžią – su juodaisiais serbentais. Jos tešla universali: kepdama pikantišką pyragą į tą pačią tešlą beriu mažiau cukraus. Panašiai esu iškepusi pavasarinę galetą su braškėmis ir rabarbarais, dabar jai labai tiktų rudeninės slyvos. Taigi, drąsiai minkykite tešlos dvigubai daugiau ir kepkite ne vieną, o dvi galetas – vieną saldžiai, o kitą pikantišką – su pomidorais.

Pastaroji labai skani, prie pomidorų idealiai dera ožkų sūris ir švieži bazilikai iš savo daržo. Prie šios galetos derinau kiek valiūkišką Magula Carboniq 2019 vyną iš Slovakijos. Kadangi šiuo metu geriausiai atsiskleidžia natūralus pomidorų skonis, tai ir vyną, pagal Someljė mokyklos rekomendaciją, pasirinkau tokiu pat principu – visiškai natūralų ir ekologinį. Šis vynas – karboninės maceracijos produktas. Greita vynuogių kelionė iš vynuogyno į vyno butelį sukuria valiūkišką – šviežią ir lengvą – vyną, kvepiantį laukinėmis braškėmis, žemuogėmis, mėlynėmis. Jį tiekti reikėtų kiek atšaldytą – 12–14 °C.

Jei rinksitės vynus prie patiekalų su pomidorais, Someljė mokykla rekomenduoja atkreipti dėmesį į šiuos vynus:

  • Kadangi pomidorai turi gana nemažai rūgšties, vynas turėtų jos taip pat nestokoti. Kitaip tariant, tai turėtų būti lengvesni vaisiški vynai, nebrandinti ąžuolo statinėse.
  • Prie lengvesnių patiekalų su pomidorais klasikiniu vyno deriniu jau tapo sausi rožiniai (ypač iš Provanso) bei gaivios rūgšties lengvi baltieji vynai: „Sauvignon blanc“, „Verdicchio“, „Assyrtiko“, „Albarino“, „Torrontes“, „Garganega“, „Pinot Grigio“. Tokie vynai puikiai derės prie greit paruošiamų patiekalų – salotų su pomidorais, makaronų su šviežiu pomidorų padažu, gaspačo ar brusketų su pomidorais.
  • O štai prie patiekalų, kuriuose pomidorų aromatas intensyvesnis (pvz., keptų kepsninėje, džiovintų pomidorų arba patiektų su kepta mėsa, kepsninėje keptomis daržovėmis, kietuoju sūriu), galima rinktis lengvą raudonąjį vyną: „Barbera d‘ Asti“, „Chianti“, „Montepulciano d‘ Abruzzo“. Tokiu atveju tinka visi lengvesni, mažiau taninų turintys bei sultinga rūgštimi pasižymintys vynai. Skanių pomidorų ir naujų skonių atradimų! 
  • Reikės:
    • Tešlai:
    • 100 g sviesto,
    • 3 šaukštų rikotos,
    • 150 g šviesių speltos miltų,
    • 1 šaukštelio cukraus,
    • 1 šaukštelio druskos,
    • 4 šaukštų šalto vandens,
    • kiaušinio plakinio aptepti,
    • sezamų sėklų apibarstyti,
    • Įdarui:
    • 150 g tepamo ožkų sūrio,
    • kelių šakelių šviežių čiobrelių,
    • apie 300 g įvairių spalvų ir dydžių pomidorų,
    • maltų juodųjų pipirų,
    • druskos pagal skonį,
    • Patiekti:
    • šviežių bazilikų lapelių,
    • ypač tyro alyvuogių aliejaus apšlakstyti.
 

Gaminimas

1. Miltus sumaišykite su cukrumi ir druska. Į miltus suberkite smulkiai pjaustytą sviestą ir kapokite kapoklėje, kol trupiniai taps riebūs. Kad trupiniai susijungtų, sukrėskite rikotą ir įpilkite šalto vandens, minkykite, kol pavirs į vientisą tešlą. Paruoštą tešlą dėkite valandai į šaldytuvą, kad atšaltų.
2. Atšalusią tešlą iškočiokite, kad būtų kuo apskritesnė, uždėkite didelę apvalią lėkštę ir apipjaukite, kad būtų taisyklingo apskritimo formos.
3. Minkštą ožkų sūrį sumaišykite su nuskabytais čiobrelių lapeliais. Sūrį užtepkite ant tešlos, palikdami iš kraštų neužteptą tešlą, kurią vėliau reikės užlenkti.
4. Ant užtepto sūrio gražiai guldykite pjaustytus įvairių dydžių ir spalvų pomidorus, kuo spalvų ir formų bus daugiau, tuo pyragas atrodys gražiau. Pomidorus apibarstykite druska ir maltais juodaisiais pipirais, o neapteptus sūriu kraštus gražiai užlenkite uždengdami ir nedidelę dalį pomidorų.
5. Tešlos kraštus aptepkite kiaušinio plakiniu ir apibarstykite sezamų sėklomis. Pašaukite kepti į įkaitintą iki 200 °C orkaitę 30–40 minučių. Per tą laiką tešla ir pomidorai iškeps.
6. Iškepusį pyragą ištraukite iš orkaitės ir palikite kiek praaušti. Pateikite apibarstytą šviežiais bazilikų lapeliais ir apšlakstytą ypač tyru alyvuogių aliejumi, valgykite su sezoninėmis salotomis, kol šiltas.
 
Daugiau puikių receptų: https://www.sezoninevirtuve.lt/ 
i

Magula Carboniq 2019

Šalis:
26.00 €
+ ‒
i

Chateau de L'escarelle Palm Rose VAR IGP 2019

Šalis:
13.00 €
i

Chateau de L'Escarelle Rumeurs Rose Mediterranee IGP 2019

Šalis:
16.00 €
i

You Are Maur Rose Var IGP 2019

Šalis:
18.00 €
90
i

Domaine Saint Andrieu Rose Coteaux Varois en Provence AOP...

Šalis:
19.00 €
90
i

Chateau de L'Escarelle Rose AOP 2019

Šalis:
17.00 €
i

Maur & More Rose Côtes de Provence AOP 2019

Šalis:
18.00 €
i

KRIS Pinot Grigio Delle Venezie DOP 2019

Šalis:
12.00 €
i

Fourth Wave Wine Hear no Evil Organic Sauvignon Blanc...

Šalis:
17.00 €
i

Shepherds den Sauvignon Blanc Marlborough 2018

Šalis:
17.00 €
92
i

H.Bourgeois Les Baronnes Sancerre Blanc AOC 2017

Šalis:
32.00 €
93
i

Graziano Prà Monte Grande Soave Classico DOC 2018

Šalis:
38.00 €
91
i

Susana Balbo Crios Torrontes 2018

Šalis:
18.00 €
Atgal
Apgailestaujame, tačiau svetainę gali lankyti tik asmenys sulaukę 20 metų.
Ar jums yra 20 metų?
Taip
Ne
Primename:

Jau galite prisijungti prie savo asmeninės paskyros



Wine in moderation
  • Rekomenduojame:
    • Perkamiausios prekės
    • Privatumo politika
Stumbrų g. 15, Vilnius
T: 8 5 213 84 31
Darbo laikas:
I-V - 10:00 - 20:00
VI - 10:00 - 18:00
Liepų g. 20, Klaipėda
T: 8 46 219675
Darbo laikas:
I-V - 11:00 - 19:00
VI - 11:00 - 17:00
Vartodami alkoholį, rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove. Alkoholiniai gėrimai neparduodami asmenims jaunesniems nei 20 metų.   © 2016 - 2020 Visos teisės saugomos Vyno klubas.                                                                                                        
Sukurta Sonaro
Siekiant pagerinti paslaugų kokybę, svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies), kuriuos galite bet kada atšaukti. Tęsdami naršymą, sutinkate su Privatumo politika