Paskutinį vasaros savaitgalį išlydėjau su pomidorais! Tokiu metu stengiuosi, kad pomidorų namuose netrūktų, nes kada daugiau, jei ne dabar mėgautis jų skoniu ir atsivalgyti visiems metams?! Pomidorų salotos tokiu metu – būtinas patiekalas, bet ši galeta su pomidorais jau spėjo mūsų namuose nukonkuruoti net picą.
Galetai naudoju savo jau daug metų išbandytą tešlą su rikota, kuriai nereikia kiaušinių, jos receptą esu aprašiusi ir knygoje Sezoninių skanumynų istorijos, tik knygoje galetą kepiau saldžią – su juodaisiais serbentais. Jos tešla universali: kepdama pikantišką pyragą į tą pačią tešlą beriu mažiau cukraus. Panašiai esu iškepusi pavasarinę galetą su braškėmis ir rabarbarais, dabar jai labai tiktų rudeninės slyvos. Taigi, drąsiai minkykite tešlos dvigubai daugiau ir kepkite ne vieną, o dvi galetas – vieną saldžiai, o kitą pikantišką – su pomidorais.
Pastaroji labai skani, prie pomidorų idealiai dera ožkų sūris ir švieži bazilikai iš savo daržo. Prie šios galetos derinau kiek valiūkišką Magula Carboniq 2019 vyną iš Slovakijos. Kadangi šiuo metu geriausiai atsiskleidžia natūralus pomidorų skonis, tai ir vyną, pagal Someljė mokyklos rekomendaciją, pasirinkau tokiu pat principu – visiškai natūralų ir ekologinį. Šis vynas – karboninės maceracijos produktas. Greita vynuogių kelionė iš vynuogyno į vyno butelį sukuria valiūkišką – šviežią ir lengvą – vyną, kvepiantį laukinėmis braškėmis, žemuogėmis, mėlynėmis. Jį tiekti reikėtų kiek atšaldytą – 12–14 °C.
Jei rinksitės vynus prie patiekalų su pomidorais, Someljė mokykla rekomenduoja atkreipti dėmesį į šiuos vynus:
Jau galite prisijungti prie savo asmeninės paskyros