Milijonų vertos klastotės – virtuvėje!
Indonezietis Rudy‘is Kurniawanas neabejotinai yra garsiausias vyno klastotojas. Tikėtina, kad ir genialiausias – jis ne tik sugebėjo savo taikliais spėjimais bei vyno išmanymu apkerėti vyno kolekcininkus ir entuziastus, bet ir padirbti vyną taip, kad jo skonis išties atitiktų tą, kurį bandoma atkurti.
Garsus Burgundijos vyndarys Laurent’as Ponsot suvaidino kone esminį vaidmenį bandant sugauti vyno klastotojus. Aukcione pastebėjęs senų didingų derliaus metų „Domaine Ponsot“ vyną Laurent’as neapsikentė, nes žinojo, kad tais metais jis tokio vyno negamino.
Nenuostabu, kad Laurent’as Ponsot ėmėsi ypatingų pastangų apsaugoti savo vyną. Dar 2009 metais buvo pasirinktos faktūriškos vyno etiketės, kurios iš dalies primena piršto antspaudą – unikalius iškilimus padirbti būtų itin sudėtinga. Kiekviena „Domaine Ponsot“ vyno siunta vyninės rūsius palieka aprūpinta elektronine sekimo sistema (e-provenance), kuri detaliai atvaizduoja sąlygas vyno transportavimo metu – temperatūrą bei drėgmę.
Daugiamilijoninėmis sumomis įkainotą netikrą vyną jis darydavo savo namų virtuvėjė (!): policija kratos metu aptiko ne tik senų butelių ir etikečių bei kamščių, bet net ir „receptų“, kaip sumaišius keletą senų pigesnių vynų gauti panašų skonį ir aromatą kaip klastojamo brangiojo.
Būtent atkaklios Laurent’o pastangos lėmė, kad 2011 metais buvo sugautas brangų vyną klastojęs Rudy‘is Kurniawanas. Po beveik 10 metų kalėjime jis 2020 metų lapkritį buvo paleistas ir deportuotas į Indoneziją. Šią įdomią detektyvinę istoriją ekranizavo „Netflix“ savo dokumentiniame filme „Sour grapes“.
Terorizmas ar kerštas?
Gianfranco‘as Soldera yra neabejotinai viena įsimintiniausių Toskanos asmenybių. Kartu su žmona Graziella ir dukra Monica jis savo 20 ha ūkyje sukūrė savotišką oazę su mišku, rožių ir obelų sodais, tvenkiniu ir, be abejo, vynuogynais. Aviliuose auginamos bitės saugo nuo vynuoges mėgstančių kenkėjų, todėl prižiūrint vynuogynus galima išvengti pesticidų. Gianfranco tiki, kad „laikas yra pats svarbiausias dalykas, jei sieki tobulumo“, tad vyną brandina didelėse slovėniško ąžuolo statinėse 5–6 metus.
Vyninė gamina tik vieną vyną. Gerais derliaus metais pagaminama vos 15 tūkst. „Soldera“ vyno butelių, sudėtingesniais (pvz., 2002) – vos 6 tūkst. Tai itin retas, geriausių pasaulio restoranų vynraščius puošiantis legendinis Italijos vynas. Tačiau įspūdingas ne tik vynas, bet ir ūkio savininkas – jo kontraversiški pasisakymai apie vyndarystės filosofiją ir „Brunello“ ateitį išprovokavo ne vieną aštrią repliką iš kaimyninių vyno ūkių.
2012 metų pabaigoje nenustatyti asmenys įsilaužė į vyninę, sudaužė pilnas vyno medines statines ir ant grindų išpylė beveik visą 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 ir 2012 metų vyną. Gianfranco, aišku, ne juokais užpyko įsibrovėliams sunaikinus vyno verto ko ne 25 milijonų eurų. Nusprendė vyno beveik visai nebeparduoti vietinėje Italijos rinkoje, taip pat išėjo iš „Brunello di Montalcino“ apeliacijos. Vyno kritikai vieningai sutaria, kad Gianfranco Solderos vynas yra vienas tyriausių ir elegantiškiausių „Brunello di Montalcino“ vynų, o šis vyno entuziastų terorizmo (nepabijokim šio žodžio!) aktas atėmė šansą paragauti net kelių itin gerų vynmečių „Solderos“ vyno. Policijos tyrimai baigėsi nesėkmingai, Montalčino miestely sklandė daug gandų apie kaltininkų tapatybę, bet jie taip ir liko kalbomis be įrodymų.
Milijonai už sicilietišką vyną turkiškuose buteliuose
Kai 1985 metų „Sassicaia“ tapo pirmuoju itališku vynu, kuriam Robertas Parkeris skyrė 100 balų, Italijoj kilo ažiotažas: kaip gali būti, kad geriausias itališkas vynas yra ne tik kad be jokios apeliacijos, bet ir daromas tik iš prancūziškų vynuogių. Būtent 1985-ųjų metų markizo Incizos della Rocchettos vynas lėmė „Bolgheri“ apeliacijos atsiradimą ir paskui šlovę visame pasaulyje. Tiesa, „Sassicaios“ vynas buvo toks išskirtinis, kad 2013 metais būtent jam buvo atskirai sukurta net speciali „Bolgheri Sassicaia“ apeliacija. 2015-ųjų metų vynas pelnė pirmąją vietą „Wine Spectator“ geriausių pasaulio vynų šimtuke. 2016-ųjų derliaus vynas vėl pelnė 100 balų įvertinimą ir gretinamas su legendiniu ir istoriją pakeitusiu 1985-ųjų vynu. Tačiau pasaulinė šlovė turi savo kainą. 2020 metų spalio mėnesį Italijos policija sulaikė „Sassicaios“ vyno padirbinėtojus, kurie sandėlyje netoli Milano tūkstančius iš Turkijos atkeliavusių vyno butelių pripildė sicilietiško vyno ir Bulgarijoje spausdintomis etiketėmis bei kapsulėmis vyną ženklino kaip „Sassicaia“. Padirbtas vynas buvo skirtas parduoti internetiniuose aukcionuose bei patikliems pirkėjams Kinijoje, Rusijoje bei Pietų Korėjoje. Vyninės atstovė Priscilla Incisa della Rocchetta džiaugėsi, kad vyninėje taikomos priemonės prieš padirbinėjimą ir specialus ženklinimas leido lengvai atpažinti klastotes. Taip pat nuogastavo, kad tai ne pirmas ir tikrai ne paskutinis atvejis, kai klastojamas garsus itališkas vynas. Šiuo atveju svarbiausia pasirinkti patikimą prekybos partnerį, kuris dirba tiesiai su vynine.
Įkaitas – vynuogynas
Vos 1,63 ha ploto užimantis Romanée Conti vynuogynas (vid. 19 tūkst. eurų už butelį vyno) yra toks išskirtinis, kad jo vardu pavadintas ir bene žymiausias Burgundijos vyno ūkis – Domaine Romanée Conti. Jį nuo 1869 metų valdo dvi šeimos – Villaine‘ai ir Leroy‘ai. Tiesa, vyno mėgėjų lūpose dažniausiai skamba šios vyninės vardo trumpinys – DRC.
Vynuogynas toks žymus, kad 2010 metais Jacques‘as Solty ir jo sūnus Cédricas herbicidais apnuodijo 2 Romanee Conti vynuogyno vynmedžius ir reikalavo milijono eurų išpirkos grasindami, kad apnuodys visą vynuogyną. Laimei, policijai specialios operacijos metu pavyko sulaikyti nusikaltėlius. Jacques‘as buvo pagautas pakeliui į traukinių stotį vos už 200 metrų nuo vietos, kur pareigūnai paliko lagaminą su išpirka. Nenorėdami sulaukti panašių nusikaltimų pasikartojimo garsiojo vynuogyno savininkai bandė šios istorijos neišpūsti ir kuo greičiau bei tyliau užbaigti visus teisminius procesus.
Parengė
Petras Jarašūnas
Jau galite prisijungti prie savo asmeninės paskyros