Tikiu, kad mamoms gėles dovanojate ne kartą per metus. Jų nešate glėbiais ir įvairių. Ne? Nenešate? Tai susirūpinkite, nusiųskite, nuveškite jų šįmet. Kai buvome maži, rinkdavome žibutes, vėliau pienių vainikus pindavome ir karčiomis rankomis bandydavome uždėti ant jų galvų. Vėliau ateidavo tulpių metas, dažniausiai raudonų. Dar vėliau prasidėdavo įvairovė – ko tik mes nerasdavome pievose ir pas močiutes turgeliuose. Augome mes, keitėsi ir mamos. Keičiasi laikai – keičiasi aplinka. Metai bėga, ir keičiamės visi, ne tik mamos. Skirtingame amžiuje mėgstame vis kitokias spalvas, skonius, aromatus. Tačiau gėlės, jos liko tokios pat su savo nuostabiais žiedais ir skleidžiamais aromatais. Daugelį jų užsimerkusi galiu atpažinti. Vyno pasaulyje gėlės užima be galo svarbią vietą. Jas sodina vynuogynuose, jų atvaizdai puošia vyno etiketes, jų aromatų ieškome degustuodami vyną.
Kodėl nepabandžius ir mums dabar susidėlioti, kokia vynuogių veislė ar vynas kokias gėles mums primena? Gal surinksime puokštę, kurią galėsime pasiūlyti ir savo mamai? Nes mamos skonis laikui bėgant irgi keitėsi. Pavyzdžiui, mūsų šeimoje buvo laikai, kai mama sakydavo: „Mano cepelinai – tavo vynas.“ Ar įsivaizduojate jos veidą, kai pirmąkart parnešiau jai šabli ir ji paragavo tokio rūgštumo vyną. Kaip manote, ką ji pasakė? Kas pažįsta mano mamą, gali įsivaizduoti: „Pati ir gerk tokią rūgštybę, o man įdėk cukraus!“ Per 20 metų daug kas pasikeitė. Jai patinka ragauti su mumis vyną ir prisiminti vaizdus, kuriuos matė keliaudama su mumis ar nuotraukose. Jai patinka stebėti, kaip keičiasi skonis ir aromatai. O įdomiausia stebėti, kaip ji pauosčius, pradeda vardinti gėles: „Ooo, taigi čia rožėmis kvepia, tai todėl toks saldus?“; „o šitas, primena, ką jis čia primena – žibuokles“; „Na, su šiuo kažkas gal negerai, truputį nekaip, oi, ne ne, palauk, taigi čia tos didelės lelijos – ojoj, kaip smarkiai...“ Ir taip kaskart. Neįsivaizduoju mamos be gėlių. Jos ją supa visą gyvenimą. Jos sode gėlių tiek daug, kad kaskart pavydžiu, kaip jos ją myli. Mano darže nieks taip neauga. Gal nemoku augint kaip ji, tačiau man geriau sekasi su vynais. Todėl šįkart, artėjant Motinos dienai ir vėluojant pavasariui, yra puiki proga mums visiems susidėlioti, kokios gėlės kokį vyną primena, ir gal tai padės mums išrinkti mamai arba gėles, arba mėgstamą vyną.
Tuo labiau kad dabar yra pats metas skirti daugiau laiko gimstančiai gamtai, ir ne dėl to, kad daugiau būname namie, o dėl to, kad kaip tik šiuo metu viskas bunda ir pradeda skleisti lapus, pradeda žydėti visi krūmai ir gėlės. Ir jei šiandien pradėsite, tai, žiūrėk, iki rudens jau būsite susidarę savo vaizdų, kvapų ir sąsajų su vynu „katalogą“. Tačiau būkite atsargūs. Augalų stebėjimas yra rimtas darbas, jis reikalauja susikaupimo. Nesijuokit, bet jis svaigina. Rimtai. Todėl stenkitės tai daryti, kai jūsų pečių neslegia rūpesčiai, kai nesprendžiate jokių problemų darbe ar namie.
Taigi, pradėkime nagrinėti mūsų augalų kolekciją.
Akacijų aromatas švelnus, kiek saldokas, primenantis medų, galbūt todėl, kad ir medaus gauname iš akacijų. Taigi, šių žiedų aromatą dažnai užuodžiame šampane – jį skleidžia ‘Chardonnay‘ vynuogės.
Obelų žiedų aromatas saldesnis, aliejiškas, būdingas ‘Riesling‘ vynuogių vynui, taip pat juntamas ir jaunuose šampanuose.
Jazminų aromatas kiek stipresnis, būdingas aromatingesnėms vynuogėms. Šis kvapas dažnai minimas apibūdinant Argentinoje augančias ‘Torontes‘. Portugališkame baltajame vyne ir ‘Alvarinho‘ vynuogėse taip pat užuodžiama šio aromato natų, kaip ir ‘Pinot Grigio‘ bei ‘Riesling‘ vynuogėse ar šiltesniame klimate užaugintose ‘Viognier‘.
Šeivamedžių žiedų lengvas, kiek žoliškas kvapas siejasi su ‘Sauvignon Blanc‘ vynuogėmis ar jų vynu, daromu vėsesniuose regionuose. Negaliu nepaminėti ir stipraus besiskleidžiančių juodųjų serbentų šakelių aromato, kurį juntame šiltesniame klimate padarytame šių vynuogių vyne.
Ramunėlių švelnus aromatas mums dažniausiai asocijuojasi su arbata. Tačiau jos aliejiškų tonų juntame ir ‘Chenin Blanc‘ bei ‘Sauvignon Blanc‘ vynuogių vynuose.
Narcizų aromatas kuriose šalyse aromatas priskiriamas „gyvuliškiems“ kvapams. Tačiau Lietuvoje smulkiažiedžių baltųjų narcizų kvapas labiau asocijuojasi su ankstyvu pavasariu kaime. Kalbant apie vyną, tokių aromatų galime pajusti šiltesnio klimato ‘Riesling‘ vynuose arba Ronos slėnio baltųjų vynuogių ‘Marsanne‘, ‘Roussane‘ mišiniuose.
Apelsinmedžių žiedų aromatas dažniausiai juntamas jaunuose „Muscat“ vynuose, taip pat tokių natų užuodžiame ir ‘Chardonnay‘ vynuogių vynuose.
Pienės saulėtą dieną skleidžia įsimintiną aromatą ir sukelia pakylėtus jausmus. Pienes dažnai užuodžiu ‘Pinot Gris‘ vynuose, kartais – austriškame ‘Gruner Veltliner‘ vynuogių vyne.
Gudobelių aromatas labiausiai atsiskleidžia Burgundijos baltuosiuose „Chardonnay“. Taip pat kartais jas užuodžiame ir svaresniuose šiaurės Italijos vynuose.
Magnolijų švelnios natos sklinda iš ‘Moscato‘ vynuogių vyno.
Žibuoklių ir našlaičių aromatai skiriasi. Žibuoklės turi daugiau žemiškų niuansų ir dažniau juntamos sodriuose Bordo vynuose, kuriuose dominuoja ‘Cabernet Sauvignon‘ vynuogės. O štai saldesnis našlaičių aromatas siejamas su ‘Nebiolo‘ vynuogėmis, ypač jaunesniais jų vynais. Vyndariai neleis man pameluoti, kad tokių svarių vynuogių, kaip ‘Malbec‘ ar ‘Touriga Nacional‘, vynuose taip pat juntami šių gležnų gėlių aromatai.
Levandų aromato ieškokite Ronos slėnio raudonųjų vynuogių, ypač ‘Grenache‘, ‘Mourvedre‘, vyne. Bordo regione šių gėlių natų galima aptikti ‘Petit Verdot‘ vynuogių vyne. Tuos sodria spalva žydinčius kupstus primena ir Toskanos regione pagamintas ‘Sangiovese‘ vynuogių vynas.
Alyvų, lelijų aromatai gana stiprūs, jų dažniau ieškokite svariuose Ronos slėnio raudonuosiuose vynuose – „Gigondas“, „Chateauneuf du Pape“.
Rožių aromato nesumaišysi su jokiu kitu. Įdomu, kad jį aiškiai užuodžiame ir baltųjų ‘Gewurztraminer‘ vynuogių vyne, ir saldesniuose, aliejiškuose vynuose. Tiek sodriuose ‘Sangiovese‘ ar pabrendusiuose ‘Nebbiolo‘ bei ‘Pinot Noir‘ vynuogių vynuose.
Bijūnų aromatas– kaip iš vadovėlio – priklauso nuo jų spalvos ir aptinkamas tokios pat spalvos vynuose. Bordo spalvos bijūnai primena žibutes, juos galime užuosti ‘Malbec‘ ir ‘Syrah‘ ir ‘Blaufrankish‘ vynuogėse; baltieji keliauja link ‘Viognier‘, ‘Marsanne‘, ‘Rousagne‘ vynuogių vynų. Rožinių bijūnų aromatas įprastai sklinda iš rožinių vynų.
Palergonijų aromatas dažniausiai nepageidaujamas vyne, nes tai laikoma viena iš ydų. Tačiau silpna jo natelė nepagadina saldesnių vynų, kaip „Muscat“ ar „Gewurztraminer“.
Tulpių ir stiprus hiacintų kvapas paprastai užuodžiamas ‘Cabernet Franc‘ vynuogių vyne ir brandesniame „Malbec“. Brandus „Tempranillo“ vynas irgi dažnai turi tulpių niuansų.
Štai tokią aromatų puokštę suskynėme savo mieloms mamoms. Nemanau, kad bus lengva išsirinkti, tačiau įvairovė masina, svaigina ir suteikia begalę galimybių. Nes iš tikrųjų mamoms didžiausias gėris yra darkart pamatyti Jus sveikus ir laimingus, o gėlės ar vynas – tai tik Jūsų prisiminimų knygos dalis.
Su švente Jus ir visas mamas sveikina „Vyno klubas“.
Rasa Starkuvienė
Jau galite prisijungti prie savo asmeninės paskyros