YAN BIAZRUCHKA
2023-01-23
Vasario 1–2 dienomis Lietuvoje svečiuosis Theresa Breuer – jauna, veržli, bet jau patyrusi vyndarė, kurios šeima daugiau nei 140 metų diktuoja „Riesling“ vyno tendencijas ir valdo geriausius ‘Riesling’ vynuogynus Vokietijoje. Į prabangią degustacinę vakarienę su ja „Riesling“ mėgėjai susirinks Vilniuje ir Klaipėdoje. Tačiau prieš susitikimą verta suprasti, kuo išsiskiria „Georg Breuer“ vynai, susipažinti su vyninės istorija bei jos indėliu į vyno pasaulį.
VAKARIENĖ KLAIPĖDOJE VAKARIENĖ VILNIUJE
1880 m. įkurta vyninė nuo XX a. pradžios priklauso Breuerių šeimai. Peteris Breueris perdavė ūkį savo sūnui Georgui (1910-1982), kurio vardu jis pavadintas ir šiandien.
Tačiau labiausiai „Georg Breuer” vardą XX a. 9-ajame dešimtmetyje išgarsino Bernardas Breueris ir jo rislingai: Rüdesheimo „Berg Schlossberg“ ir Rauenthalpo „Nonnenberg“. 2004 m. gegužę, po B. Breuerio mirties, vyninę perėmė ką tik mokyklą baigusi jo dukra Theresa.
2004–2007 m. ji studijavo Geizenhaime ir tuo pat metu su dėde Heinrichu Breueriu vadovavo vyninei. Nuo 2011 m. ji vadovauja viena.
Šiuo metu „Georg Breuer“ vyninei priklauso 40 ha vynuogynų Rüdesheimo, Rauenthalio ir Lorcho vietovėse Reingau regione. Juose auginamos ‘Riesling’, ‘Pinot Noir’, ‘Pinot Gris’, ‘Pinot Blanc’ ir senųjų ‘Orléans’ bei ‘Heunisch’ veislių vynuogės. Geriausi vynuogynai yra „Berg Schlossberg“, „Berg Rottland“, „Berg Roseneck“ ir „Nonnenberg“ vakarinėje Reingau dalyje.
Norint suprasti, kaip vyksta gamybos procesas Breuerių ūkyje, svarbu pažinti tris vietoves, kuriose Theresa gamina vyną. Vynuogynai auginami taikant ekologinius ūkininkavimo būdus, o vyno darykla yra sertifikuota kaip tvari „Fair N Green“ įmonė.
Fiziologinė ir aromatų branda yra svarbiau už cukraus kiekį, todėl vynuogės skinamos tada, kai Theresa ir jos komanda mano, kad uogos yra idealiai prinokusios. Komanda laikosi gana paprasto principo – į vyno butelį perkelti konkrečios vynuogių kilmės vietos skonį (terroir). Kad tai pasiektų, jie turi sutelkti dėmesį į vynuogynus ir konkrečius kiekvieno derliaus poreikius. Idealiu atveju stilius išlieka nepakitęs, o kiekvieno derliaus vynas yra unikalios terroir išraiškos.
Derliaus nuėmimas prasideda nuo ‘Pinot’ šeimos vynuogių, o ‘Riesling’ retai kada skinamos anksčiau nei spalio mėn. Skinama rankomis. Fermentacija trunka iki keturių mėnesių. Lengviausi vynai laikomi su mielių nuosėdomis iki balandžio mėnesio, svaresni vynai – iki liepos pabaigos.
Prieš pradedant pasakoti apie atskirus vynuogynus („Berg“), ne mažiau svarbu aptarti šios vyninės kokybės hierarchiją. „Breuer“ laikosi VDP klasifikacijos, nors šiuo metu vyninė nėra VDP narė. VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter) – Vokietijos organizacija, jungianti geriausius šalies vyno gamintojus.
Theresos tėvas buvo VDP Reingau regiono vadovas ir taikė labai griežtus klasifikacijos reikalavimus. Jis pasitraukė iš šių pareigų 2000 m. dėl to, kad vynuogynų klasifikacija užtruko, o standartai, atsižvelgus į visų pusių interesus, pasidarė nebe tokie aukšti ir griežti, kokius buvo pasiruošęs taikyti jis pats.
VDP. GUTSWEIN – bazinis Reingau regiono vynas, pagamintas maišant vynuoges iš skirtingų regiono kaimelių. Šie vynai skirstomi į Sauvage ir Charm. Sauvage – sausas „laukinio“ aromato, natūraliai fermentuotas „Riesling“. Charm – vynas su trupučiu likutinio cukraus, šiek tiek vaisiškesnis, maloniai subalansuotas.
VDP. ORTSWEIN – atskiro kaimelio vynas (Village). Šie vynai gaminami įmaišant 50 proc. vyno, brandinto didelėse neutraliose (Hösch) ąžuolinėse statinėse (stückfass) (1 200 l). Visi vieno vynuogyno vynai fermentuojami ir brandinami tik didelėse neutraliose ąžuolinėse statinėse.
VDP. ERSTE LAGE – geriausių stačių vynuogynų (Terra Montosa lot. „stati žemė“), esančių Rüdesheimo ir Rauenthalio komunose, mišinys.
VDP. GROSSE LAGE – „Grand Cru“ vynas iš vieno vynuogyno, gaminamas nedideliais kiekiais iš geriausių sklypų tik geriausiose kiekvieno kaimelio vietose. Mišinį visada gamina Theresos, Markuso ir Hermanno trijulė, ir tai yra ilgas, sudėtingas procesas. Šiuo metu „Georg Breuer“ gamina tokius „Grosse Lage“ kategorijos vynus: Rüdesheime „Berg Schlossberg“, „Berg Rottland“ ir „Berg Roseneck“, Rauenthalyje „Nonnenberg“ ir Lorcheryje „Pfaffenwies“.
Ne paslaptis, jog šiuo metu visame pasaulyje auga nealkoholinių gėrimų populiarumas. „Jei norite visą gyvenimą mėgti ir vartoti alkoholį, turite su juo elgtis pagarbiai“, – sako Theresa Breuer.
Iki šiol taikant alkoholio pašalinimo technologijas, nepavykdavo išlaikyti patenkinamos vyno kokybės, tačiau pastaraisiais metais šie procesai patobulėjo, ir „Georg Breuer“ vyninė pradėjo svarstyti galimybes pabandyti išgauti geros kokybės nealkoholinį vyną.
Iš tikrųjų viskas labai paprasta, sako Theresa. Norint pagaminti gerą vyną, reikia gero vyno. Kad pagamintum gerą nealkoholinį vyną, reikia pradėti nuo gero alkoholinio vyno.
„Riesling“ vynai pasižymi labai gyvybinga struktūra, o to dažnai ir trūksta produktuose be alkoholio.
Į rinką išleistas „Georg Breuer“ nealkoholinis „Riesling“ vynas išlaiko aukštus kokybės standartus ir šiuo metu yra vienas geriausių nealkoholinių vynų rinkoje. Vis dėlto, tai tik mažas priedas prie vyninę garsinančių vynų.
„Georg Breuer“ komanda ką tik perkėlė savo vyninę į senąjį rūsį, kuris buvo naudojamas dar prieš 100 metų. Jei turite galimybę apsilankyti vyninėje, nedvejodami tai padarykite, mat „Georg Breuer“ yra atvira lankytojams.
Theresa stengiasi paruošti vynuogynus galimiems iššūkiams dėl besikeičiančio klimato.
Pabaigai paklausėme Theresos apie vertybes, padedančias vyninei išlaikyti kokybę ir statusą tiek daug metų. Jai tai – komanda, kolegos, šeima.
Anot jos, skirtingai nei kai kuriose kitose srityse, vyno pasaulyje ir šeimoje ji nejaučia jokio skirtumo dėl to, kad yra moteris. Tiesa, moterų vyndarių pasaulyje yra mažiau, tačiau jos šeimoje tai buvo natūralu – svarbiausia patirtis, žinios ir noras. Todėl, pasitaikius progai, Theresa visada įkvepia jaunas moteris nedvejoti ir drąsiai žengti į nuostabų vyno pasaulį.
Teksto autorius:
YAN BIAZRUCHKA
Jau galite prisijungti prie savo asmeninės paskyros