• Apie mus
  • Kontaktai
  • Pristatymas
  • Taisyklės
  • En primeur
  • Vyno žurnalas
  • Tapk VK nariu
  • Derlių įvertinimai
  • Wine in Moderation
Prisijungti
LTEN
  • Vynas
  • Kiti gėrimai
  • Nealkoholinės alternatyvos
  • Maistas
  • Aksesuarai
  • Dovanos
  • Paskaitos ir renginiai
  • Naujienos
0 vnt. 0.00 €
English
Prisijungti
  • Vynas
  • Kiti gėrimai
  • Nealkoholinės alternatyvos
  • Maistas
  • Aksesuarai
  • Dovanos
  • Paskaitos ir renginiai
  • Naujienos
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Pristatymas
  • Taisyklės
  • En primeur
  • Vyno žurnalas
  • Tapk VK nariu
  • Derlių įvertinimai
  • Wine in Moderation

Ką slepia „Beaujolais Nouveau“ skonis

Jaunas božolė – pirmasis šių metų derliaus Prancūzijos vynas. Trečiąjį lapkričio ketvirtadienį (19 d.) vyno mėgėjai visame pasaulyje atsikimš jo butelį švęsdami derliaus pabaigą Šiaurės pusrutulyje ir naujo derliaus vyno atvykimą. Tačiau šio vyno gamyba pasižymi ne visiems žinoma ypatybe, dėl kurios jauno božolė skonis vieniems labai patinka, o kiti jo purtosi.

Patinka, nes vyno skonis lengvas, gaivus, taninai – negausūs ir švelnūs, stipriai išreikštas vaisiškumas, intensyvus kvapas – beveik modernaus vyno idealas. Kiti, kiek pamatę pasaulio, ima purtytis jauno božolė, nes vynas jiems įkyriai kvepia bananais, aviečių, braškių ledinukais, nes nenusistovėjęs, kai kam kiek per rūgštus. Ir dėl to kalta karbomaceracija. Šiuo vyndarių ir someljė bendruomenėje mėgstamu terminu vadinama istorinė technologija, naudojama šiauriau Liono esančiame Božolė regione. Čia auginamos ‘Gamay‘ vynuogės nuo seno buvo fermentuojamos kiek modifikuotu būdu:  

  • sveikos kekės (todėl skinamos rankomis) suverčiamos į kubilus;
  • apačioje esanti nedidelė uogų dalis susitraiško, iš jų ištekėjusios sultys pradeda fermentuotis;
  • kubilas užsipildo fermentacijos metu išsiskiriančiomis anglies dioksido (sic!) dujomis (arba dujų prileidžiama specialiai); dujos apsaugo likusias sveikas kekes nuo įprastinio, mielių sukeliamo rūgimo;
  • šiose vynuogėse esantys fermentai pradeda skaidyti cukrų – vyksta bemielis rūgimas, kurio metu gaminasi alkoholis, tačiau į vyną iš žievelių nepatenka taninai ir formuojasi raudonų uogų limonado aromatai;
  • po kiek laiko sveikosios uogos suplyšta, misą pradeda veikti mielės – prasideda įprastinis rūgimas;
  • iš karto po fermentacijos vynas nusunkiamas, pilstomas į butelius ir iškeliauja pas pirkėjus.

35–40 proc. viso Božolė regiono vyno virsta „Beaujolais Nouveau“ arba „Beaujolais Villages Nouveau“. Jis išgeriamas per kelias dienas – triukšmingai, linksmai, derinant prie nesudėtingo maisto: dešrelių, spirgučių su duona, pusminkščių sūrių, pudingo, kaštainių. JAV šis vynas geriamas su Padėkos dienos patiekalais, ypač su kepta kalakutiena. Nors kiekvienas gamintojas daro kiek skirtingo stiliaus, kokybės vyną, apie kilmę neverta kalbėti. Tai bistro, barų, kasdienis gėrimas.

Tačiau Božolė regione yra 10 kaimelių, vadinamų Cru Villages, kuriuose daromas tikras terroir vynas. Kelių rūšių granito rieduliai ir smėlis dirvožemyje, įvairus kalvotumas ir aukštis virš jūros lygio suteikia vynui  skirtingą išraišką – tai, dėl ko Fleurie, Morgon, Saint Amour, Moulin-a-Vent, Brouilly, Chriroubles, Regnie apeliacijų vynas darosi labai populiarus tarp someljė ir žingeidžių vyno mėgėjų. Savo „Beaujolais Cru“ kolekciją lapkričio mėnesį papildysime ir mes. Greta dabar parduodamo solidaus „Moulin-a-Vent“, atsiras ant rožinio granito užaugintas gėliškasis „Fleurie“, jam artimas, bet lengvesnis „Chiroubles“, kvapnusis smėlingo dirvožemio „Regnie“, rimtasis mėlynojo granito „Morgon“, šiauriausiai daromas „Saint Amour“ ir piečiausias – ant 400 mln. metų senumo granito auginamas „Brouilly“. Pasirinkome penkis mažus vyndarius, įsikūrusius tame kaimelyje, kuriame vynas daromas, – juk viena terroir dedamųjų dalių yra žmogaus požiūris į vynuogių auginimą, vyndarystę. Mažų kaimelių vyndariai yra dideli savo apeliacijų patriotai. Būkite atsargūs – gali užkrėsti ir jus!

 

i

Pierre Dupond Macon-Villages Nouveau Blanc AOP 2020

Šalis:
17.00 €
i

Domaine Romy Le Mouflet Beaujolais Nouveau Rose AOP 202

Šalis:
15.00 €
+ ‒
i

Pierre Dupond Seconde Nature Beaujolais-Villages Nouveau...

Šalis:
14.00 €
i

Pierre Dupond Non Filtre Beaujolais Nouveau AOP 2020

Šalis:
14.00 €
i

Domaine Marcel Lapierre Morgon 2019

Šalis:
32.00 €
i

Chateau de la Terriere Brouilly AOP 2017

Šalis:
21.00 €
i

Domaine de la Pirolette Saint-Amour AOP 2017

Šalis:
24.00 €
89
i

Chateau de Javernand Vieilles Vignes Chiroubles AOP 2015

Šalis:
25.00 €
i

Chateau de Bellevue Les Charmes Morgon AOP 2016

Šalis:
24.00 €
i

Cyril Coperèt La Madone Fleurie AOP 2018

Šalis:
22.00 €
i

Paul Sapin Beaujolais Nouveau AOP 2020

Šalis:
12.00 €
90
i

Domaine Labruyere Le Clos du Moulin a Vent AOC 2013

Šalis:
54.00 €
90
i

Domaine Labruyere Le Carquelin Moulin a Vent AOC 2011

Šalis:
41.00 €
Atgal
Apgailestaujame, tačiau svetainę gali lankyti tik asmenys sulaukę 20 metų.
Ar jums yra 20 metų?
Taip
Ne
Primename:

Jau galite prisijungti prie savo asmeninės paskyros



Wine in moderation
  • Rekomenduojame:
    • Perkamiausios prekės
    • Privatumo politika
Stumbrų g. 15, Vilnius
T: 8 5 213 84 31
Darbo laikas:
I-V - 10:00 - 20:00
VI - 10:00 - 18:00
Liepų g. 20, Klaipėda
T: 8 46 219675
Darbo laikas:
I-V - 11:00 - 19:00
VI - 11:00 - 17:00
Vartodami alkoholį, rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove. Alkoholiniai gėrimai neparduodami asmenims jaunesniems nei 20 metų.   © 2016 - 2020 Visos teisės saugomos Vyno klubas.                                                                                                        
Sukurta Sonaro
Siekiant pagerinti paslaugų kokybę, svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies), kuriuos galite bet kada atšaukti. Tęsdami naršymą, sutinkate su Privatumo politika