Kremanas – tradiciniu būdu pagamintas (antroji fermentacija vyksta butelyje) putojantis vynas iš Prancūzijos. Prancūzijoje yra 8 kremanų augavietės. Kiekviena jų skiriasi ne tik savo geografine padėtimi ir klimatu, bet ir vynuogėmis bei dirvožemiu, kuriame jos auginamos.
Nes būtent tai ir sukuria kiekvieno vyno savitumą, kuriuo taip didžiuojasi vyndariai. Populiariausias yra arčiausiai Šampanės regiono auginamų tų pačių vynuogių Burgundijos kremanas, pagarsėjęs rožinis Luaros kremanas, Elzaso kremanas bei Limu kremanas iš Prancūzijos pietų. Kiek rečiau lentynose randame Bordo, Žiura, Savojos ar Ronos regionų kremanus.
Žr. regionų lentelę.
Regionas ir jo kremanas
|
Vynuogės
|
Kiekis (mln.butelių)
|
Elzasas – Crémant d‘Alcase |
Pinot Blanc, Reisling, Pinot Gris, Chardonnay, Auxerrois, Pinot Noir |
33 |
Burgundija – Crémant de Bourgogne |
Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris, Aligoté, Melon, Sacy, GamayNoir |
19,2 |
Luara – Crémant de Loire |
CabernetFranc, Chardonnay, Pinot Noir, GrolleauNoir, Grolleau Gris, Orbois, CabernetSauvignon, Pineaud’Aunis. |
17 |
Bordo– Crémant de Bordeaux |
Sémillon ir Sauvignon; Cabernet ir Merlot |
6,4 |
Langedokas– Crémant de Limoux |
Chardonnay, Chenin, Mauzac, Pinot Noir |
5,8 |
Jura – Crémant du Jura |
Poulsard, Pinot Noir, Trousseau, Chardonnay,Savagnin. |
1,7 |
Savoja– Crémant de Savoie |
Jacquère, Altesse, Chasselas, Chardonnay, Pinot Noir, Gamay |
0,3 |
Rona – Crémant de Die |
Clairette, Aligoté, Muscat |
0,2 |
Šampanas palyginimui |
PinoirNoir, Chardonnay, Meunier, Arbanne, PetitMeslier, Pinot gris, Pinot BlancVrais |
320 |
Plačiau apie kremanų gamybą ir skirtumus „Verslo žiniose“ rašė Rasa Starkus.
Jau galite prisijungti prie savo asmeninės paskyros