Artėjant vienai svarbiausių metų švenčių – Velykoms, daugelis galvoja ne tik, ką paruošti šventiniams pietums bei vakarienei, tačiau ir kokius gėrimus patiekti jų metu.
Siekdami Jums sutaupyti laiko bei padėti išspręsti šį galvosūkį „Vyno klubo“ ekspertai pataria bei rekomenduoja, ką rinktis prie pavasariu dvelkiančiu Velykų patiekalų.
Margučiai, įdaryti kiaušiniai, Benedikto kiaušiniai
Kuklus kiaušinis Velykų metu iškeliamas ant pjedestalo ir jam skiriamas ypatingas dėmesys, tačiau derinti su juo (ypač minkštai išvirtu ar keptu) vyną neretai yra sudėtinga, nes padengęs burną trynys vyną paverčia grubesniu, sukuria agresyvesnės rūgšties įspūdį. Visgi vieno tipo vynai čia itin gerai tinka: tai – šampanas ar kitas sausas tradiciniu metodu darytas putojantis vynas: kava, kremanas. Burbuliukai bei minkšta puta puikiai nuplauna burną, o gaivi rūgštis pagyvina skonį.
Šalti užkandžiai, virtas kiaulienos kumpis, kiaulienos liežuvis, šaltiena
Virtas kiaulienos kumpis, kiaulienos liežuvis bei šaltiena per Velykas dažniausiai valgomi pagardinus krienais ar majonezu, tad rinkitės gaivaus sauso skonio rausvąjį vyną iš Provanso, ar ryškesnį, bet rūgšties nestokojantį baltąjį, kurie nuplaus riebumo pojūtį bei sugebės sukurti atvarą krienams. 'Riesling' vynuogių vynas - puikiai derės prie tipiškų Velykų užkandžių.
Keptas kalakutas ar kepta antis
Šių paukščių mėsa yra ganėtinai ryškaus skonio, o jų patiekalai dažnai yra gardinami uogų padažais ar džiovintais vaisiais. Saldžiai braškėmis, avietėmis bei vyšniomis kvepiantys, gaivios rūgšties, tačiau mažai taninų turintis raudonasis Burgundijos ‘Pinot Noir’ vynas – klasikinis pasirinkimas. Šiaurės Ispanijoje, Galicijos regione, sirpstančių 'Mencia' vynuogių vynas taip pat gerai derės prie šventinio paukštienos kepsnio.
Kepta žuvis su žaliomis salotomis
Pavasario švenčių stalui dažnai norisi lengvesnio pagrindinio patiekalo, tad pietų žvaigžde dažnai tampa kepta balta žuvis su gaiviomis pirmų žalumynų salotomis. Prie gaivių patiekalų su lengvais rūgščiais padažais siūlome gaivaus skonio baltąjį vyną iš Luaros slėnyje "Sancerre" bei "Pouilly-Fume" apeliacijose sirpstančių 'Sauvognon Blanc' vynuogių. Jei žuvis pagardinama sodraus skonio baltuoju padažu, gerai derės nokesnio stiliaus 'Chardonnay' iš Čilės arba JAV.
Ėriena
Kitose šalyse tradiciškai populiari kepta ėriena vis dažniau atranda vietą ir ant lietuviško Velykų stalo. Jos mėsa kvapni, rieboka, tad rinkitės rūgšties nestokojantį raudonąjį vyną. Prie ėrienos nugarinės kepsnio gerai dera ąžuolinėse statinėse brandintas Rioja regiono raudonasis vynas iš Ispanijos. Taip pat galima derinti su brandesniu Bordo regiono raudonuoju vynu.
Varškės sūris su džiovintais vaisiais
Varškės sūris, gardintas aguonomis ar džiovintais vaisiais – senovinis ir tradicinis lietuvių desertas. Prie jo puikiai tik saldūs baltieji vynai iš Austrijos ir Vokietijos - Auslese bei Beerenauslese sirpumo.
Jau galite prisijungti prie savo asmeninės paskyros