• Apie mus
  • Kontaktai
  • Pristatymas
  • Taisyklės
  • En primeur
  • Vyno žurnalas
  • Tapk VK nariu
  • Derlių įvertinimai
  • Wine in Moderation
Prisijungti
LTEN
  • Vynas
  • Kiti gėrimai
  • Nealkoholinės alternatyvos
  • Maistas
  • Aksesuarai
  • Dovanos
  • Paskaitos ir renginiai
  • Naujienos
0 vnt. 0.00 €
English
Prisijungti
  • Vynas
  • Kiti gėrimai
  • Nealkoholinės alternatyvos
  • Maistas
  • Aksesuarai
  • Dovanos
  • Paskaitos ir renginiai
  • Naujienos
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Pristatymas
  • Taisyklės
  • En primeur
  • Vyno žurnalas
  • Tapk VK nariu
  • Derlių įvertinimai
  • Wine in Moderation

Velykos 2023: Kokį vyną rinktis prie Velykų patiekalų

Artėjant vienai svarbiausių metų švenčių – Velykoms, daugelis galvoja ne tik, ką paruošti šventiniams pietums bei vakarienei, tačiau ir kokius gėrimus patiekti jų metu.

Siekdami Jums sutaupyti laiko bei padėti išspręsti šį galvosūkį „Vyno klubo“ ekspertai pataria bei rekomenduoja, ką rinktis prie pavasariu dvelkiančių Velykų patiekalų: margučiai, įdaryti kiaušiniai, Benedikto kiaušiniai, šaltiena, mėsos bei žuvies patiekalai ir, žinoma, desertai. 

 

STALO ŽVAIGŽDĖ - KIAUŠINIS 

Kuklus kiaušinis Velykų metu iškeliamas ant pjedestalo ir jam skiriamas ypatingas dėmesys, tačiau derinti su juo (ypač minkštai išvirtu ar keptu) vyną neretai yra sudėtinga, nes padengęs burną trynys vyną paverčia grubesniu, sukuria agresyvesnės rūgšties įspūdį.

Visgi vieno tipo vynai čia itin gerai tinka: tai – šampanas ar kitas sausas tradiciniu metodu darytas putojantis vynas: kava, kremanas.

Burbuliukai bei minkšta puta puikiai nuplauna burną, o gaivi rūgštis pagyvina skonį.

Ši taisyklė galioja tiek minkštai virtiems ar kaptiems kiaušiniams, tiek benedikto kiaušiniams. 

 

 

KIETAI VIRTAS KIAUŠINIS 

Bendras patarimas išlieka tas pats: kiaušiniui reikia gaivaus, lengvo baltojo, rožinio arba putojančio vyno.

Ąžuolo statinių poveikis vynui su tryniu gali duoti metalo skonį burnoje, o raudonojo vyno taninai – nukartėti.

Todėl rinkitės rizlingus, „Albarino“, „Gruner Veltliner“, „Sauvignon Blanc“, „Chablis“, „Soave“ ir panašų vyną. 

 

Jei kiaušinį užkasite saldoku naminiu pyragu su storai užteptu sviestu, gerai derės gaivus ir pusiau sausas vynas: Mozelio „Riesling Kabinett“ iš Vokietijos, arba „Chenin Blanc“ iš Vouvray Luaros slėnyje Prancūzijoje.

 

Kiaušinis su rugine duona reikalauja kiek intensyvesnio, energingesnio vyno su šiek tiek taninų. Rinkitės rožinę kãvą arba šampaną.

Su kiaušiniu dažnai valgomas majonezas ir krienas nemėgsta didelio alkoholio kiekio – argumentas vėsesnių regionų vyno naudai.

 


 

ŠALTI UŽKANDŽIAI - KUMPIS, ŠALTIENA, LIEŽUVIS

Virtas kiaulienos kumpis, kiaulienos liežuvis bei šaltiena per Velykas dažniausiai valgomi pagardinus krienais ar majonezu, tad rinkitės gaivaus sauso skonio rausvąjį vyną iš Provanso, ar ryškesnį, bet rūgšties nestokojantį baltąjį, kurie nuplaus riebumo pojūtį bei sugebės sukurti atsvarą krienams. 

'Riesling' vynuogių vynas - puikiai derės prie tipiškų Velykų užkandžių.

 

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „saltiena“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

KEPTAS KALAKUTAS AR KEPTA ANTIS 

Šių paukščių mėsa yra ganėtinai ryškaus skonio, o jų patiekalai dažnai yra gardinami uogų padažais ar džiovintais vaisiais.

Saldžiai braškėmis, avietėmis bei vyšniomis kvepiantys, gaivios rūgšties, tačiau mažai taninų turintis raudonasis Burgundijos ‘Pinot Noir’ vynas – klasikinis pasirinkimas.

Šiaurės Ispanijoje, Galicijos regione, sirpstančių 'Mencia' vynuogių vynas taip pat gerai derės prie šventinio paukštienos kepsnio.

 

KEPTA ŽUVIS SU ŠVIEŽIOMIS SALOTOMIS

Pavasario švenčių stalui dažnai norisi lengvesnio pagrindinio patiekalo, tad pietų žvaigžde dažnai tampa kepta balta žuvis su gaiviomis pirmų žalumynų salotomis.

Prie gaivių patiekalų su lengvais rūgščiais padažais siūlome gaivaus skonio baltąjį vyną iš Luaros slėnyje "Sancerre" bei "Pouilly-Fume" apeliacijose sirpstančių 'Sauvognon Blanc' vynuogių.

Jei žuvis pagardinama sodraus skonio baltuoju padažu, gerai derės nokesnio stiliaus 'Chardonnay' iš Čilės arba JAV.

 

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „cod green salad“

 

 

 

 

 

 

 

 

  

ĖRIENA

Kitose šalyse tradiciškai populiari kepta ėriena vis dažniau atranda vietą ir ant lietuviško Velykų stalo.

Jos mėsa kvapni, rieboka, tad rinkitės rūgšties nestokojantį raudonąjį vyną.

Prie ėrienos nugarinės kepsnio gerai dera ąžuolinėse statinėse brandintas Rioja regiono raudonasis vynas iš Ispanijos. Taip pat galima derinti su brandesniu Bordo regiono raudonuoju vynu.

 

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „baked lamb rack“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VARŠKĖS SŪRIS SU DŽIOVINTAIS VAISIAIS

Varškės sūris, gardintas aguonomis ar džiovintais vaisiais – senovinis ir tradicinis lietuvių desertas.

Prie jo puikiai tiks saldūs baltieji vynai iš Austrijos ir Vokietijos - Auslese bei Beerenauslese sirpumo. 

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „Varškės sūris su džiovintais vaisiais“

 

Jei išbandysite šiuos ar kitus velykinius vyno ir maisto derinius - nepamirškite pasidalinti ar pažymėti mus socialiniuose tinkluose. 
 
Jaukių ir sočių Velykų! 
Atgal
Apgailestaujame, tačiau svetainę gali lankyti tik asmenys sulaukę 20 metų.
Ar jums yra 20 metų?
Taip
Ne
Primename:

Jau galite prisijungti prie savo asmeninės paskyros



Wine in moderation
  • Rekomenduojame:
    • Perkamiausios prekės
    • Privatumo politika
Stumbrų g. 15, Vilnius
T: 8 5 213 84 31
Darbo laikas:
I-V - 10:00 - 20:00
VI - 10:00 - 18:00
Liepų g. 20, Klaipėda
T: 8 46 219675
Darbo laikas:
I-V - 11:00 - 19:00
VI - 11:00 - 17:00
Vartodami alkoholį, rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove. Alkoholiniai gėrimai neparduodami asmenims jaunesniems nei 20 metų.   © 2016 - 2020 Visos teisės saugomos Vyno klubas.                                                                                                        
Sukurta Sonaro
Siekiant pagerinti paslaugų kokybę, svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies), kuriuos galite bet kada atšaukti. Tęsdami naršymą, sutinkate su Privatumo politika