• Apie mus
  • Kontaktai
  • Pristatymas
  • Taisyklės
  • En primeur
  • Vyno žurnalas
  • Tapk VK nariu
  • Derlių įvertinimai
  • Wine in Moderation
Prisijungti
LTEN
  • Vynas
  • Kiti gėrimai
  • Nealkoholinės alternatyvos
  • Maistas
  • Aksesuarai
  • Dovanos
  • Paskaitos ir renginiai
  • Naujienos
0 vnt. 0.00 €
English
Prisijungti
  • Vynas
  • Kiti gėrimai
  • Nealkoholinės alternatyvos
  • Maistas
  • Aksesuarai
  • Dovanos
  • Paskaitos ir renginiai
  • Naujienos
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Pristatymas
  • Taisyklės
  • En primeur
  • Vyno žurnalas
  • Tapk VK nariu
  • Derlių įvertinimai
  • Wine in Moderation

Koks bus 2021 m. derliaus vynuogių vynas Lietuvoje?

Vynuogių, o ne juodųjų serbentų ar vyšnių. Dėl pastarųjų kokybės mes niekada neabejojame. Vynuoges prinokinti gerokai sunkiau. Apie šių metų iššūkius kalbamės su Lietuvos vynuogių augintojais ir vyndariais.

Anot Raimundo Nagelės, kurio ‘Monikos‘ veislės vyną vienintelį galima nusipirkti parduotuvėse, šiemet jo Rokiškio rajone, Latvijos pasienyje, augančių vynuogių nokimą stabdė viskas: vėlyvas pavasaris, karščio banga vasaros viduryje, vėsus rugpjūtis. Kai kurias veisles užpuolė miltligė. Juodose ‘Regent’ uogose cukraus koncentracija pasiekė 16–18 °Brix (12 % alkoholio tūris gaunamas iš 22–23 °Brix misos). Jam antrina Alius Ulevičius, prižiūrintis Lietuvos masteliais didelį vynuogyną prie Aukštadvario: „Derlius didelis, uogos išbrinkusios nuo lietaus, todėl ir cukraus koncentracija 15–16° Brix – gerokai žemesnė už pageidaujamą.“

Prie Kėdainių įsikūrusiam Ernestui Aušvicui nuo miltligės vynuogyną apsaugoti pavyko, tačiau dėl lietaus kai kurios uogos trūkinėjo, įsimetė puvinys – derliaus kokybę teko gelbėti  rūšiavimu, po vieną pašalinti sugedusias uogas. Vyndarys dėl nedidelio cukraus kiekio baltosiose uogose nesirūpina, nes jam patinka gaminti lengvesnio, gaivesnio stiliaus baltąjį vyną. O raudonąsias skynė gerokai vėliau, todėl uogos dar spėjo prisigaudyti bobų vasaros šilumos antroje rugsėjo pusėje. Ne tik šiluma, bet ir vėjas uogas šiek tiek pavytino, sumažino vandens kiekį, pasakoja Sergejus Ignatjevas, kuris ‘Regent‘ uogas, sukaupusias 19 °Brix cukraus, skynė spalio 8 dieną.  

Kuo didesnis vynuogynas, tuo sunkiau prižiūrėti kiekvieną vynuogę, todėl didžiausio Lietuvoje Ilzenbergo dvaro vynuogyno vyndarys Andrius Diliautas sako, kad dvaras vyno nedarys – vynuoges pardavė (vyno paragauti visgi bus įmanoma! ). Tačiau prie namų auginamame nedideliame eksperimentiniame vynuogyne Vilniaus apylinkėse vaizdas idiliškas. A. Diliautas, kaip ir Riešėje gyvenantis Dainius Matulevičius, skabė lapus, mažino kekių kiekį – stengėsi vynmedžiams padėti prinokinti uogas. Dainiaus Matulevičiaus ‘Regent’ – 22 ° Brix.

 Apibendrinant galima sakyti, kad 2021 metais gero vyno bus, tačiau tam vyndariai turėjo  įdėti neadekvačiai daug pastangų. Nedarant ypatingų intervencijų vynuogių nokumas siekia apie 70–80 proc. pageidaujamo. Todėl vietoj raudonojo vyno gali būti, kad gersime lengvą ir gaivų rožinį ir lauksime tobulesnių orų.

  

Arūnas Starkus

Atgal
Apgailestaujame, tačiau svetainę gali lankyti tik asmenys sulaukę 20 metų.
Ar jums yra 20 metų?
Taip
Ne
Primename:

Jau galite prisijungti prie savo asmeninės paskyros



Wine in moderation
  • Rekomenduojame:
    • Perkamiausios prekės
    • Ekspertų rekomendacijos
    • Privatumo politika
Stumbrų g. 15, Vilnius
T: 8 5 213 84 31
Darbo laikas:
I-V - 10:00 - 20:00
VI - 10:00 - 18:00
Liepų g. 20, Klaipėda
T: 8 46 219675
Darbo laikas:
I-V - 11:00 - 19:00
VI - 11:00 - 17:00
Vartodami alkoholį, rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove. Alkoholiniai gėrimai neparduodami asmenims jaunesniems nei 20 metų.   © 2016 - 2020 Visos teisės saugomos Vyno klubas.                                                                                                        
Sukurta Sonaro
Siekiant pagerinti paslaugų kokybę, svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies), kuriuos galite bet kada atšaukti. Tęsdami naršymą, sutinkate su Privatumo politika