• Apie mus
  • Kontaktai
  • Pristatymas
  • Taisyklės
  • En primeur
  • Vyno žurnalas
  • Tapk VK nariu
  • Derlių įvertinimai
  • Wine in Moderation
Prisijungti
LTEN
  • Vynas
  • Kiti gėrimai
  • Nealkoholinės alternatyvos
  • Maistas
  • Aksesuarai
  • Dovanos
  • Paskaitos ir renginiai
  • Naujienos
0 vnt. 0.00 €
English
Prisijungti
  • Vynas
  • Kiti gėrimai
  • Nealkoholinės alternatyvos
  • Maistas
  • Aksesuarai
  • Dovanos
  • Paskaitos ir renginiai
  • Naujienos
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Pristatymas
  • Taisyklės
  • En primeur
  • Vyno žurnalas
  • Tapk VK nariu
  • Derlių įvertinimai
  • Wine in Moderation

Marselio žuvienė

Šią sriubą, prancūziškai vadinamą bouillabaisse, Marselio žvejai po ilgos darbo dienos pasistiprinimui virdavo iš dienos laimikio, kurio neparduodavo. Dažniausiai tai būdavo smulki žuvis su daug ašakų ir įvairūs moliuskai. Kaip ir daugelis dabar populiarių prancūziškų patiekalų, tai buvo nepasiturinčių žmonių virtuvės dalis. Laikui bėgant atsirado šimtai šio patiekalo variacijų, žuvienė buvo papildoma naujomis sudedamosiomis dalimis nuo pomidorų iki šafrano (pomidorai sriuboje atsirado tik XVII a., kai buvo atvežti iš Amerikos). Dar ir dabar Marselio restoranai nesutaria, kuris receptas yra autentiškas. Būtent dėl šios priežasties visai kitokį žuvienės varinatą galite pamatyti ČIA .

Žodis bouillabaisse sudarytas iš dviejų prancūziškų žodžių: bolhir (užvirti) ir abaissar (virinti ant mažos ugnies). Būtent taip ir virsime šią nuostabią sriubą. Ir, svarbiausia, žuvienei naudokite bent 3 rūšių kiek įmanoma šviežesnių žuvų, o jei turite, galite naudoti ir dar daugiau.

 

Reikės:

Ypač tyro alyvuogių aliejaus kepimui

1 didelio svogūno

4 česnako skiltelių

1 nedidelio pankolio

2 saliero stiebų

1 vidutinio dydžio morkos

1 didelės bulvės

1 nedidelės aitriosios paprikos (nebūtina)

Šafrano

Šviežių Provanso žolelių ryšulėlio (rozmarinų, čiobrelių, dašių, raudonėlių, lauro lapų ir kt.)

Baltojo vyno

~600 ml žuvies sultinio

Skardinės konservuotų pomidorų be odelių

Druskos ir maltų pipirų

~ 0,5 kg įvairios žuvies

Įvairių jūrų gėrybių (krevečių, jūros šukučių, midijų ar krabų)

Šviežių prieskoninių žolelių patiekimui (galite naudoti petražoles ar kitas mėgstamas žoleles)

Kelių riekelių baltos duonos, įtrintos česnaku (dažniausiai duona aptepama ir „Rouille“ padažu).

 

Gana smulkiai supjaustytą svogūną, česnaką, pipirą ir pankolį dėkite į puodą su įkaitintu alyvuogių aliejumi. Šiek tiek apkepinę, įdėkite stambiau pjaustytą morką, salierą ir bulvę. Kepinkite, kol viskas pradės gelsti ir troškintis. Supilkite baltąjį vyną, leiskite išgaruoti alkoholiui. Supilkite sultinį, sudėkite konservuotus pomidorus ir šviežias Provanso žoleles. Pagardinkite keliais siūleliais šafrano. Palikite troškintis 15–20 min. ant vidutinės ugnies.

Kol daržovės troškinsis, pasiruoškite žuvį: ją supjaustykite stambokais gabalėliais, išlukštenkite krevetes, gerai nuplaukite geldeles.

O dabar dėkite vienos rūšies žuvis į sriubą, sumažinkite kaitrą ir palaukite, kol sriuba vėl užvirs. Tada dėkite antros rūšies, vėl palaukite, kol užvirs, trečios ir t. t. Pabaigai pasilikite midijas. Joms atsivėrus, sriuba bus paruošta.

Tuo tarpu pasiruoškite patiekti baltą duoną. Ją paskrudinkite orkaitėje, ištraukę įtrinkite skiltele česnako. Prancūzai mėgsta vieną duonos riekelę dėti į lėkštės dugną, užpilti ją sriuba ir valgyti minkštą, prisotintą visų nuostabių sriubos skonių. Kitas riekeles galite aptepti „Rouille“ padažu.

 

Kokį vyną pasirinkti prie šios nuostabios prancūziškos žuvienės? Be abejonės  – prancūzišką. Labiausiai tiktų Provanso rožinis vynas arba Sauvignon Blanc iš Luaros žemumos.

 

„Rouille“ padažui reikės:

1 didelės raudonosios paprikos

1 skiltelės česnako

Riekelės baltos skrudintos (džiovintos) duonos

Citrinos sulčių, alyvuogių aliejaus, kiaušinio trynio (šiuos tris ingredientus galima keisti majonezu)

Šiek tiek šafrano

Paprikos miltelių

Paprikos odelę nudeginkite ant viryklės ugnies arba orkaitėje su grilio funkcija. Smulkesnė instrukcija čia:

Jei namuose turite aštrų bulvių skustuką, paprikos odelę nuskusti galite ir juo.

Nudegintą papriką susmulkinkite ir sutrinkite su visais kitais produktais virtuviniu kombainu arba rankiniu trintuvu.

 

Apačioje pateiktas labiausiai prie šio patiekalo tinkantys vynai: 

i

Domaine Chatelain Pouilly Fume Harmonie AOC 2017

Šalis:
21.00 €
i

Domaine Saint Andrieu Rose Coteaux Varois AOP 2018

Šalis:
17.00 €
90
i

Domaine Ott Rose BY OTT Cotes de Provence AOC 2018

Šalis:
25.00 €
i

Henri Bourgeois Petit Bourgeois Sauvignon Blanc Loire IGP...

Šalis:
19.00 €
Atgal
Apgailestaujame, tačiau svetainę gali lankyti tik asmenys sulaukę 20 metų.
Ar jums yra 20 metų?
Taip
Ne
Primename:

Jau galite prisijungti prie savo asmeninės paskyros



Wine in moderation
  • Rekomenduojame:
    • Perkamiausios prekės
    • Privatumo politika
Stumbrų g. 15, Vilnius
T: 8 5 213 84 31
Darbo laikas:
I-V - 10:00 - 20:00
VI - 10:00 - 18:00
Liepų g. 20, Klaipėda
T: 8 46 219675
Darbo laikas:
I-V - 11:00 - 19:00
VI - 11:00 - 17:00
Vartodami alkoholį, rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove. Alkoholiniai gėrimai neparduodami asmenims jaunesniems nei 20 metų.   © 2016 - 2020 Visos teisės saugomos Vyno klubas.                                                                                                        
Sukurta Sonaro
Siekiant pagerinti paslaugų kokybę, svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies), kuriuos galite bet kada atšaukti. Tęsdami naršymą, sutinkate su Privatumo politika