30 km į rytus nuo Burgundijos esanti apeliacija pastaruoju metu tapo labai populiari tarp pažangiausių pasaulio restoranų, todėl džiaugiamės gavę nedidelį kiekį jų geros vertės „Chardonnay“ ir „Pinot Noir“ mišinių su vietinėmis „Savangin“, „Poulsard“ ir „Trusseau“.
Nors nuo seno geriausias visiems žinomas Jura vynas yra pikantiškasis „geltonas vynas“ - Vin Jaune, kuris panašiai kaip ir cheresas ilgai (6 metus, bet nepapildant vyno spiritu) brandinamas su mielių plėvele ant paviršiaus, šiandien visus labiausiai domina čia, ant klintmolio, išaugintų ‘Chardonnay’ ir Pinot Noir’ vynas, nes jis gali būti ne prastesnis už gerokai kilmingesnius Burgundijos kaimynus.
Šį kartą atsivežėme kelis tuzinus „Chardonnay“, nes ąžuolinio stiliaus, nokus ir drauge gaivus vynas mus ypač sužavėjo. Pirkti ČIA.
Raudonąjį siūlome ragauti maišytą iš kelių vynuogių veislių: gana taniniškų ‘Poulsard’ (mėgsta raudoną ir žydrą klintmolį), švelnių, specifinio aromato ‘Trousseau’ (gerai auga ant šiltos, žvirgždingos dirvos), bet maišytą su ‘Pinot Noir’ – „Domaine Rolet Arbois Rouge Tradition“. Pirkti ČIA.
Baltosios „Savangin“ (auga ant fosilijų gausaus pilkojo mergelio) taip pat puikios sumaišytos su ‘Chardonnay’ – „Domaine Rolet Cotes du Jura AOC 2011”. Pirkti ČIA.
Atsivežėme ir ne mažiau už Vin Jaune garsaus saldžiojo „šiaudų vyno“ – Vin de Paille (Poulsard 20%; Chardonnay 40%; Savagnin 40%) , kuris daromas iš vytintų senų vynmedžių vynuogių. Pirkti ČIA.
„Domaine Rolet“ įkurta prieš 60 metų, ją valdo antroji vyndarių karta.
Įdomu:
Jura garsina dar ir tai, kad čia gimė Louisas Pasteuras (1822–1895). Napoleono III paprašytas ištirti vynui fermentuojantis vykstančius pokyčius, jis tai padarė ir tapo enologijos pradininku. Gimė Arbua, ten yra ir jam skirtas nedidelis muziejus. Pasteuras pirmasis įžvelgė mielių svarbą vykstant fermentacijai. Tuo metu to niekas nė neįtarė.
Vakarienė su „Domaine Rolet“ vyninės atstove
Lapkričio 29 dieną „Domaine Rolet“ atstovė Ellen Jakobsmeier dalyvavo degustacinėje restorano „Džiaugsmas“ vakarienėje. Joje buvo ragaujami vynai iš 1985-2015 metų derlių, derinami prie maisto, pasakojama apie vyninę, vyndarystę Jura regione ir daugiau.
Jau galite prisijungti prie savo asmeninės paskyros