Apie tai, kaip atsirado itališkas pyragas panettone, sklando ne viena legenda. Viena populiariausių ir, žinoma, visų romantiškiausia, teigia, kad kadaise vienas Milano kepėjas, vardu Toni, įsimylėjo pro jo kepyklą kasdien vaikščiojusią merginą. Norėdamas prisivilioti į akį kritusią merginą, kepėjas mėnesių mėnesių dirbo ir galiausiai sukūrė vanile dvelkiantį pyragą, kurį pavadino „Pan de Toni“ (Tonio pyragas).
XX a. pradžios Italijoje panettone pradėta gaminti dideliais kiekiais ir labai išpopuliarėjo, o Antrojo pasaulinio karo pabaigoje šis pyragas buvo pigus, todėl didžioji gyventojų dalis galėjo jo įsigyti Kalėdų stalui. Metams bėgant taip ir susiklostė – panettone tapo nepamainomu Kalėdų saldėsiu.
Panettone populiarumas neblėsta – pyragai perkami kaip dovana arba tam, kad taptų šventinio stalo atributu. Kad spėtų pagaminti gausybę pyragų, italų kepėjai darbuotis pradeda vėlyvą spalį.
Iškepti panetonne pyragą – darbas, reikalaujantis sumanumo ir kantrybės. Tešla maišoma, kildinama, tuomet pyragas kepamas nepriekaištingai tikslioje temperatūroje, o iškepęs – pakabinamas apverstas, kad, dar būdamas šiltas, įgytų simboliu tapusią kūgio formą. Šis procesas įprastai užtrunka apie tris dienas.
Šiomis dienomis galima įsigyti įvairiausių panettone pyragų – tradicinių su džiovintais vaisiais ir vanile, taip pat pagardintų šokoladu, kava, kokoso riešutu ar limončelo skonio kremu.
Vyno klube siūlome panettone, įdarytą razinomis ir muskatinių vynuogių grapa pagardintu kremu. Šis pyragas - garsiosios „Poli“ grapos virtuozo Jacopo Poli'o ir konditerio Dario bendras kūrinys. Pyragas minkštas, drėgnos, lengvos struktūros, supakuotas į metalinę cilindro formos dėžę.
Užsisakykite šią įspūdingą ir skanią dovaną Vyno klube ir atsiimkite jau lapkričio 15d.!
Jau galite prisijungti prie savo asmeninės paskyros