• Apie mus
  • Kontaktai
  • Pristatymas
  • Taisyklės
  • En primeur
  • Vyno žurnalas
  • Tapk VK nariu
  • Derlių įvertinimai
  • Wine in Moderation
Prisijungti
LTEN
  • Vynas
  • Kiti gėrimai
  • Nealkoholinės alternatyvos
  • Maistas
  • Aksesuarai
  • Dovanos
  • Paskaitos ir renginiai
  • Naujienos
0 vnt. 0.00 €
English
Prisijungti
  • Vynas
  • Kiti gėrimai
  • Nealkoholinės alternatyvos
  • Maistas
  • Aksesuarai
  • Dovanos
  • Paskaitos ir renginiai
  • Naujienos
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Pristatymas
  • Taisyklės
  • En primeur
  • Vyno žurnalas
  • Tapk VK nariu
  • Derlių įvertinimai
  • Wine in Moderation

 

Prancūziška svogūnų sriuba

 

Šiomis dienomis, kai gyvenimo ritmas šiek tiek sulėtėjęs, galime skirti daugiau laiko ne tik sau, bet ir neskubant, su meile gamintam kokybiškam maistui.

Svogūnų sriuba pradėta gaminti dar XIX a. (manoma, kad Liono miesto apylinkėse), kai sunkiau besiverčiantiems žmonėms svogūnų užsiauginti buvo lengviausia ir pigiausia. Iki dabar gaminamos sriubos variacijų buvo nueitas ilgas kelias, ir vietoje trijų ingredientų (svogūnų, vandens ir sudžiūvusios duonos), turime prabangią, sodraus skonio sriubą su jautienos sultiniu, gardintą šviežiai tarkuotu griujeru ir žolelėmis...

Perspėjame, kad gamindami šią sriubą užtruksite bent jau porą valandų, bet juk dirbdami iš namų prie puodo galite pribėgti, kai tik reikia.

 

                              nuotraukas iš ambitiouskitchen.com                                                

REIKĖS (4 porcijoms sriubos):

~50 g sviesto

~1 kg (nuluptų) svogūnų

Šaukštelio rudojo cukraus

Poros skiltelių česnako

Ryšulėlio šviežių čiobrelių

Poros lauro lapų

Druskos ir maltų juodųjų pipirų

2 šaukštelių miltų

150 ml sauso baltojo vyno

1,5 l natūralaus jautienos sultinio

Pora šaukštų chereso arba madeiros vyno (galite keisti balzaminiu arba chereso actu)

Patiekimui:

4 (ar daugiau) riekelių prancūziško batono

Skiltelės česnako

~200 g griujero

 

Pradėkime nuo svogūnų. Juos reikia supjaustyti plonais pusžiedžiais ir sukrėsti į puode storu dugnu (geriausia ketaus) tirpintą sviestą. Suberkite cukrų ir dažnai maišydami kepinkite apie 20 min. ant vidutinės ugnies. Sudėkite smulkiai pjaustytus česnakus, čiobrelius, lauro lapus, druską, pipirus ir jau daug rečiau maišydami palikite kepti apie 1 val. 30 min. ant labai silpnos ugnies. Maišykite taip dažnai, kad dugne esantys svogūnai neprisviltų.

Po pusantros valandos kepimo svogūnai turėtų būti smarkiai sukritę, pavirtę svogūnų džemu.

Į šią svogūnų masę dabar suberkite miltus, gerai maišydami pakaitinkite porą minučių, supilkite vyną, padidinkite kaitrą. Jei prie dugno buvo smarkiau prikepusios masės, gerai pamaišykite, kol viskas atkils nuo dugno. Ši prikepusi masė duoda ypatingo skonio sriubai. Pagaliau supilkite sultinį ir virkite ant vidutinės ugnies uždengtame puode 40 min. Nukelkite nuo ugnies, supilkite cheresą arba madeirą (arba actą, jei vyną keičiate juo). Pagardinkite druska ir pipirais, jei trūksta.

Baltos prancūziškos duonos riekeles apie 10 min. kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje (arba kol gražiai pagels), ištrauktas riekeles patrinkite perpjauta česnako skiltele, vėl dėkite į skardą, gausiai pabarstykite griujeru ir vėl pašaukite į orkaitę, kol sūris išsilydys ir apkeps.

Išpilstykite sriubą į dubenėlius ir atsargiai sudėkite užkeptas duonos riekeles. Patiekite iškart.

Kadangi sriuba bus labai karšta, neskubėkite, leiskite duonai gausiai prisigerti svogūnų sriubos.

 

Jei turite specialius porcijinius indelius, skirtus naudoti orkaitėje, galite sriubą supilti į juos, sudėti dar nekepintas batono riekeles, apibarstyti sūriu ir pašauti viską į orkaitę. Tuomet orkaitę įkaitinkite iki 200 °C ir kepkite apie 15 min., kol sūris pagels.

Prie svogūnų sriubos geriausiai tiks raudonasis (Cru Beaujolais arba Ronos slėnio), arba baltasis - Elzaso Pinot Gris arba Ronos slėnio Viognier vynas.

i

Sūris Gruyere Suisse AOC

Šalis:
6.30 €
i

Hunawihr Pinot Gris Reserve Alsace AOC 2018

Šalis:
17.00 €
92
i

Bott - Geyl Pinot Gris Les Elements Alsace AOC 2016

Šalis:
28.00 €
91
i

Chateau de Saint Cosme Cotes du Rhone Rouge AOP 2018

Šalis:
17.00 €
i

Chateau de la Terriere Brouilly AOP 2017

Šalis:
21.00 €
i

Domaine de la Pirolette Saint-Amour AOP 2017

Šalis:
24.00 €
89
i

Chateau de Javernand Vieilles Vignes Chiroubles AOP 2015

Šalis:
25.00 €
i

Chateau de Bellevue Les Charmes Morgon AOP 2016

Šalis:
24.00 €
i

Cyril Coperèt La Madone Fleurie AOP 2018

Šalis:
22.00 €
93
i

M. Chapoutier Condrieu Invitare Blanc AOP 2017

Šalis:
62.00 €
i

Chateau de Saint Cosme Condrieu AOP 2017

Šalis:
73.00 €
i

Chateau de Saint Cosme Little James Basket Press Rouge

Šalis:
16.00 €
i

M.Chapoutier Granges de Mirabel Viognier Coteaux Ardeche...

Šalis:
15.00 €
i

Bott - Geyl Pinot Gris Les Elements Alsace AOC 2014

Šalis:
25.00 €
i

Laurent Bannwarth Pinot Gris Nature Vin d"Alsace AOC 2013

Šalis:
31.00 €
90
i

Domaine Labruyere Le Clos du Moulin a Vent AOC 2013

Šalis:
54.00 €
Atgal
Apgailestaujame, tačiau svetainę gali lankyti tik asmenys sulaukę 20 metų.
Ar jums yra 20 metų?
Taip
Ne
Primename:

Jau galite prisijungti prie savo asmeninės paskyros



Wine in moderation
  • Rekomenduojame:
    • Perkamiausios prekės
    • Privatumo politika
Stumbrų g. 15, Vilnius
T: 8 5 213 84 31
Darbo laikas:
I-V - 10:00 - 20:00
VI - 10:00 - 18:00
Liepų g. 20, Klaipėda
T: 8 46 219675
Darbo laikas:
I-V - 11:00 - 19:00
VI - 11:00 - 17:00
Vartodami alkoholį, rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove. Alkoholiniai gėrimai neparduodami asmenims jaunesniems nei 20 metų.   © 2016 - 2020 Visos teisės saugomos Vyno klubas.                                                                                                        
Sukurta Sonaro
Siekiant pagerinti paslaugų kokybę, svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies), kuriuos galite bet kada atšaukti. Tęsdami naršymą, sutinkate su Privatumo politika