Kalnuotuose Šveicarijos ir Prancūzijos Jura regionuose sanglier vadinamas žmogus, kuris nuima vidinę eglių žievę, kad apvyniotų sūrį. Laikydamiesi šimtamečių sūrių gaminimo tradicijų, vietiniai sūrininkai pradėjo gaminti nedidelius, minkštus, į žievę suvyniotus sūrius savo šeimoms ir vietiniams turgeliams. Jų įsigyti galima ir „Vyno klube“, o tuomet ragauti su šeima, spygliuočių ir sūrio aromatais paskaninti savo patiekalus.
Le Sangle yra vasarinis mondoras (Mont d'Or pranc. „auksinis kalnas“). Minkštas ir aromatingas nepasterizuoto karvės pieno sūris gaminamas tik nuo rugpjūčio 15-osios iki kovo 31 dienos ir tris savaites yra brandinamas apsukant jį egliniu „diržu“.
Vis pasklinda kalbos, jog Europos Sąjunga nori riboti sūrio brandinimą naudojant medieną. Kol kas tokie ribojimai nebuvo priimti, tačiau jaučiame laikinumą ir mėgaujamės šiuo sūriu tol, kol jo turime.
Jura regione, iš kurio šis sūris ir atkeliauja, taip pat gaminami komtė ir griujeras, todėl didžioji dalis medienos, skirtos Le Sangle sūriui, buvo pagaminta būtent iš lentų, skirtų minėtiems sūriams bręsti urvuose. Be fizinės atramos, žievė taip pat suteikia sūriui dervingų pušies ir medienos natų.
Dėl kreminės tekstūros populiariausias mondoro vartojimo būdas – kepti orkaitėje ar ant laužo ir valgyti lydytą sūrį su prancūzišku batonu, krekeriais ar pan. Kepant sūrį orkaitėje jį galima pagardinti česnako žievelėmis, rozmarinais ar medumi.
Kepto sūrio receptų gausu internete, tačiau iš tiesų sūrį galima panaudoti daug plačiau, nei vien tik lydant.
Tad savaitgalį pabandėme pagaminti pomidorų, rozmarinų ir mondoro pyragą. Rozmarinų ir eglės aromatai puikiai derėjo tarpusavyje, ir patiekalas tapo tikra stalo puošmena, kurią galima valgyti ir šaltą, ir garuojančią, tiesiai iš orkaitės.
Jums prireiks:
400 g trapios tešlos
4 prinokusių pomidorų
150 g Le Sangle sūrio
130 g ožkos sūrio
2 kiaušinių (mes naudojame Lapė už tvoros kiaušinius)
50 ml grietinės
Poros šakelių rozmarino
Jei gaminate tešlą patys, sumaišykite 250 g miltų su 170 g atvėsinto sviesto ir 2–3 šaukštais ledinio vandens. Viską sumaišę ir sulipdę į kamuoliuką, palikite atvėsti šaldytuve 30 min.
Tuomet iškočiokite tešlą ir išklokite ja 23 cm skersmens kepimo indą. Šakute keliose vietose pradurkite dugną ir palikite šaldytuve dar 15 min.
Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C. Kepkite tešlą orkaitėje apie 15–20 min. Tuomet sumažinkite temperatūrą iki 180 °C.
Į kepimo indą ant tešlos sudėkite supjaustytus pomidorus ir sūrį. Atskirame inde išplakite kiaušinius su grietine, įmaišykite susmulkinto rozmarino ir supilkite viską į tą patį kepimo indą. Pagardinkite pipirais. Druskos galite ir nedėti arba dėti labai mažai, priklausomai nuo to, kokio sūrumo sūrius pasirinkote.
Kepkite 40 min., o išėmę iš orkaitės leiskite pyragui 5–10 min. atvėsti prieš valgant.
Skanaus!
Teksto autorės Urtė Budnikaitė ir Agnė Dovydaitytė
Jau galite prisijungti prie savo asmeninės paskyros