• Apie mus
  • Kontaktai
  • Pristatymas
  • Taisyklės
  • En primeur
  • Vyno žurnalas
  • Tapk VK nariu
  • Derlių įvertinimai
  • Wine in Moderation
Prisijungti
LTEN
  • Vynas
  • Kiti gėrimai
  • Nealkoholinės alternatyvos
  • Maistas
  • Aksesuarai
  • Dovanos
  • Paskaitos ir renginiai
  • Naujienos
0 vnt. 0.00 €
English
Prisijungti
  • Vynas
  • Kiti gėrimai
  • Nealkoholinės alternatyvos
  • Maistas
  • Aksesuarai
  • Dovanos
  • Paskaitos ir renginiai
  • Naujienos
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Pristatymas
  • Taisyklės
  • En primeur
  • Vyno žurnalas
  • Tapk VK nariu
  • Derlių įvertinimai
  • Wine in Moderation

Sūris „Le Sangle“ eglės žievėje ir receptai su juo

Kalnuotuose Šveicarijos ir Prancūzijos Jura regionuose sanglier vadinamas žmogus, kuris nuima vidinę eglių žievę, kad apvyniotų sūrį. Laikydamiesi šimtamečių sūrių gaminimo tradicijų, vietiniai sūrininkai pradėjo gaminti nedidelius, minkštus, į žievę suvyniotus sūrius savo šeimoms ir vietiniams turgeliams. Jų įsigyti galima ir „Vyno klube“, o tuomet ragauti su šeima, spygliuočių ir sūrio aromatais paskaninti  savo patiekalus.  

 

Sūris, kurio verta paragauti bent kartą

Le Sangle yra vasarinis mondoras (Mont d'Or pranc. „auksinis kalnas“). Minkštas ir aromatingas nepasterizuoto karvės pieno sūris gaminamas tik nuo rugpjūčio 15-osios iki kovo 31 dienos ir tris savaites yra brandinamas apsukant jį egliniu „diržu“.

Vis pasklinda kalbos, jog Europos Sąjunga nori riboti sūrio brandinimą naudojant medieną. Kol kas tokie ribojimai nebuvo priimti, tačiau jaučiame laikinumą ir mėgaujamės šiuo sūriu tol, kol jo turime.

Jura regione, iš kurio šis sūris ir atkeliauja, taip pat gaminami komtė ir griujeras, todėl didžioji dalis medienos, skirtos Le Sangle sūriui, buvo pagaminta būtent iš lentų, skirtų minėtiems sūriams bręsti urvuose. Be fizinės atramos, žievė taip pat suteikia sūriui dervingų pušies ir medienos natų.

 

 

 

 

Mondoras kulinarijoje  

Dėl kreminės tekstūros populiariausias mondoro vartojimo būdas – kepti orkaitėje ar ant laužo ir valgyti lydytą sūrį su prancūzišku batonu, krekeriais ar pan. Kepant sūrį orkaitėje jį galima pagardinti česnako žievelėmis, rozmarinais ar medumi.  
 
Kepto sūrio receptų gausu internete, tačiau iš tiesų sūrį galima panaudoti daug plačiau, nei vien tik lydant.  

Tad savaitgalį pabandėme pagaminti pomidorų, rozmarinų ir mondoro pyragą. Rozmarinų ir eglės aromatai puikiai derėjo tarpusavyje, ir patiekalas tapo tikra stalo puošmena, kurią galima valgyti ir šaltą, ir garuojančią, tiesiai iš orkaitės.  

 

 

Mondoro sūrio, pomidorų ir bazilikų pyragas  

 

 

Jums prireiks:  

  • 400 g trapios tešlos  

  • 4 prinokusių pomidorų 

  • 150 g Le Sangle sūrio 

  • 130 g ožkos sūrio 

  • 2 kiaušinių (mes naudojame Lapė už tvoros kiaušinius) 

  • 50 ml grietinės 

  • Poros šakelių rozmarino 

 

Jei gaminate tešlą patys, sumaišykite 250 g miltų su 170 g atvėsinto sviesto ir 2–3 šaukštais ledinio vandens. Viską sumaišę ir sulipdę į kamuoliuką, palikite atvėsti šaldytuve 30 min.

Tuomet iškočiokite tešlą ir išklokite ja 23 cm skersmens kepimo indą. Šakute keliose vietose pradurkite dugną ir palikite šaldytuve dar 15 min.

Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C. Kepkite tešlą orkaitėje apie 15–20 min. Tuomet sumažinkite temperatūrą iki 180 °C.

Į kepimo indą ant tešlos sudėkite supjaustytus pomidorus ir sūrį. Atskirame inde išplakite kiaušinius su grietine, įmaišykite susmulkinto rozmarino ir supilkite viską į tą patį kepimo indą. Pagardinkite pipirais. Druskos galite ir nedėti arba dėti labai mažai, priklausomai nuo to, kokio sūrumo sūrius pasirinkote.

Kepkite 40 min., o išėmę iš orkaitės leiskite pyragui 5–10 min. atvėsti prieš valgant.

Skanaus!

 

 

 

Teksto autorės Urtė Budnikaitė ir Agnė Dovydaitytė

i

Amandus karamelizuoti svogūnai 170 g

Šalis:
6.00 €
+ ‒
i

Sūris Le Sangle 250 g

Šalis:
10.00 €
+ ‒
i

Atviroji Lietuvos someljė mokyklos paskaita: ARBATA

40.00 €
+ ‒
i

Copenhagen Sparkling Tea Bla - Jasmin / White tea /...

Šalis:
23.00 €
Atgal
Apgailestaujame, tačiau svetainę gali lankyti tik asmenys sulaukę 20 metų.
Ar jums yra 20 metų?
Taip
Ne
Primename:

Jau galite prisijungti prie savo asmeninės paskyros



Wine in moderation
  • Rekomenduojame:
    • Perkamiausios prekės
    • Privatumo politika
Stumbrų g. 15, Vilnius
T: 8 5 213 84 31
Darbo laikas:
I-V - 10:00 - 20:00
VI - 10:00 - 18:00
Liepų g. 20, Klaipėda
T: 8 46 219675
Darbo laikas:
I-V - 11:00 - 19:00
VI - 11:00 - 17:00
Vartodami alkoholį, rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove. Alkoholiniai gėrimai neparduodami asmenims jaunesniems nei 20 metų.   © 2016 - 2020 Visos teisės saugomos Vyno klubas.                                                                                                        
Sukurta Sonaro
Siekiant pagerinti paslaugų kokybę, svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies), kuriuos galite bet kada atšaukti. Tęsdami naršymą, sutinkate su Privatumo politika