• Apie mus
  • Kontaktai
  • Pristatymas
  • Taisyklės
  • En primeur
  • Vyno žurnalas
  • Tapk VK nariu
  • Derlių įvertinimai
  • Wine in Moderation
Prisijungti
LTEN
  • Vynas
  • Kiti gėrimai
  • Nealkoholinės alternatyvos
  • Maistas
  • Aksesuarai
  • Dovanos
  • Paskaitos ir renginiai
  • Naujienos
0 vnt. 0.00 €
English
Prisijungti
  • Vynas
  • Kiti gėrimai
  • Nealkoholinės alternatyvos
  • Maistas
  • Aksesuarai
  • Dovanos
  • Paskaitos ir renginiai
  • Naujienos
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Pristatymas
  • Taisyklės
  • En primeur
  • Vyno žurnalas
  • Tapk VK nariu
  • Derlių įvertinimai
  • Wine in Moderation

Receptas Kūčioms iš „Sezoninės virtuvės“: silkė su džiovintais grybais

Kaip dzūkė, Kūčių stalo niekaip neįsivaizduoju be silkės su džiovintais grybais. Jei metai ne tokie grybingi ir džiovintų grybų pasiruošiame mažai, tai visus juos taupome Kūčių vakarienei – silkei ir pyragėliams „ausytėms“ su džiovintais grybais. Be džiovintų grybų nepraeina nė vienos Kūčios, o silkę su džiovintais grybais ruošiame tik vieną kartą per metus, kaip ir per Velykas – džiovintais baravykais įdarytus kiaušinius. Prie tokios silkės mama visada išverda bulvių su lupenomis – taip iškeptas jas irgi valgome tik kartą per metus. Aš silkę sluoksniuoju su keptomis bulvėmis – labai patogu, jei vaišes ruošiate vos keliems žmonėms. Šiemet, panaudodama konditerinius žiedus, taip ruošiu kelių rūšių silkę, nes ją patogu patiekti mažomis, estetiškomis porcijomis.

O koks gi vynas labiausiai tinka prie silkės? Daugelis Kūčioms ruošia bent keletą silkės patiekalų – su burokėliais, svogūnais, obuoliais, grybais. Kaip pataria Someljė mokykla, prie šių silkių patiekalų geriausiai rinktis baltąjį vyną. Venkite raudonojo, nes jis apkars, paliks aitrų poskonį. Vaisiškas rožinis vynas – geras derinys su keptais svogūnais ir morkomis gardinta silke arba su saldesniais silkių priedais.

  • Saldžiarūgštis baltasis vynas iš vokiškai skambančių Elzaso ar Mozelio (iš ‘Pinot Gris’, ‘Riesling’, ‘Pinot Blanc’ vynuogių) tinka prie klasikinės silkės su svogūnais ir saldžiais priedais. Saldumo ir gaivios rūgšties turintis baltasis vynas galėtų būti universalus visos Kūčių vakarienės gėrimas. Jis tinka prie žuvies (ypač keptos tešloje) ir  pyragėlių su skirtingais įdarais.
  • Geriausias derinys su vaisiška ir natūralia silke – pusiau sausas baltasis vynas. Abiem atvejais nuplaunamas silkės sūrumas ir riebumas, burnoje lieka malonus pusiau sausas, vaisiškas poskonis. 
  • Geras derinys – su sausu, klasikiniu būdu pagamintu putojančiu vynu. Silkės skonis išryškėja, vynas nepalieka ypatingo poskonio. Jei silkė natūralaus skonio, geriau venkite ąžuolo statinėse brandinto putojančio vyno.
  • Taip pat geras derinys su silke „pataluose“, tačiau ne toks priimtinas su natūralaus skonio silke – gaivus rožinis vynas.
  • Prastas derinys – silkė su raudonuoju vynu ar su vynu, brandintu ąžuolo statinėse.

Šioms Kūčioms kartu su Someljė mokykla parinkome baltąjį vyną Weingut Knoll Grüner Veltliner Federspiel Wachau DAC 2018. Žymioji barokinė šio vyno etiketė, net vizualiai tinkanti Kūčioms, vaizduoja šv. Urboną – vynininkystės globėją. Tai gelsvai žalios spalvos, šviežių baltųjų persikų, geltonųjų agrastų, rabarbarų, prieskoninių žolelių aromato vynas. Elegantiškas, sultingos rūgšties, švelnus, ilgai išliekančio vaisiškai minerališko poskonio. Jį reikėtų teikti 8–10 °C temperatūros prie įvairių lengvų užkandžių, žuvies patiekalų, jūros gėrybių. Tradicinė mūsų šeimos Kūčių silkė su džiovintais grybais puikiai derėjo su šiuo vynu. Šiemet visiems linkiu jaukių, mažų Kūčių!

 

Receptas:

Kiekis: 4 asmenims
Gaminimo laikas: 30 min. ir grybų mirkymas

Sudėtis

  • 1 didelės silkės su galva arba 2 išdarinėtų silkių filė
  • daigų papuošimui
  • Džiovintų grybų patalams:
  • 2 saujų džiovintų baravykų
  • 2-3 svogūnų
  • druskos ir maltų pipirų pagal skonį
  • žiupsnelio cukraus
  • kelių šakelių čiobrelio
  • aliejaus kepti
  • Keptų bulvių pagrindui:
  • 6 bulvių
  • 2 šaukštų aliejaus
  • žiupsnelio druskos

Eiga

1

Iš vakaro prieš gaminimą verdančiu vandeniu užpilkite džiovintus grybus, kad juos pilnai apsemtų ir palikite per naktį grybus išbrinkti.

2

Svogūnus supjaustykite plonomis plunksnelėmis. Išmirkusius grybus taip pat supjaustykite plonomis juostelėmis. Silkę, jei reikia, išdarinėkite, o jei naudojate jau išdarinėtą silkės filė, supjaustykite ją taip pat kuo plonesnėmis juostelėmis.

3

Bulves nuskuskite ir supjaustykite nestoromis riekelėmis, tai patogiausiai padaryti virtuviniu kombainu, tada bulvių riekelės gausis vienodo storio. Jas apliekite aliejumi, apibarstykite druska ir po vieną riekelę išdėliokite ant kepimo popieriaus skardoje. Bulves pašaukite kepti į įkaitintą 200 laipsnių orkaitę 20 minučių, kol gražiai apkeps ir suminkštės.

4

Kol kepa bulvės keptuvėje ant aliejaus pakepinkite svogūnus. Juos kepkite neaukštoje temperatūroje apie 20 minučių, kol lėtai kepdami suminkštės ir karamelizuosis, apiberkite juos druska, cukrumi, pipirais ir čiobreliais. Tada į apkeptus svogūnus suberkite pjaustytus džiovintus grybus ir kepkite vis pamaišydami dar 10 minučių, ant vidutinės kaitros.

5

Silkę sluoksniuokite konditeriniame žiede. Konditerinį žiedą dėkite ant lėkštės ir formuokite apatinį sluoksnį iš apkepusių bulvių, šis sluoksnis turėtų būti pats ploniausias. Ant bulviu dėkite pjaustytą silkę ir šaukštu ją paspauskite, kad gražiai sugultų. Ant silkės užberkite dar šiltą svogūnų ir džiovintų grybų įdarą ir gerai jį paspauskite. Džiovintų grybų įdaras pabaigs sluoksniavimą. Tada susluoksniuotą silkę su grybais ir bulvėmis dėkite į šaldytuvą. Geriausiai taip silkę paruošti iš vakaro arba prieš kelias dienas iki Kūčių. Laikykite šaldytuve, kol prireiks. Prieš patiekiant puoškite šviežiais daigais.

 

   

 

    

  

91
i

Billaud-Simon Chablis AOC 2018

Šalis:
28.00 €
93
i

Domaine Servin Chablis Grand Cru Les Clos AOC 2018

Šalis:
66.00 €
92
i

Domaine Servin Chablis Grand Cru Blanchots AOC 2016

Šalis:
70.00 €
93
i

Domaine Servin Chablis 1er Cru Montee de Tonnerre AOC 2018

Šalis:
38.00 €
i

Domaine Servin Chablis AOC 2018

Šalis:
27.00 €
93
i

Domaine Servin Chablis Grand Cru Bougros AOC 2018

Šalis:
70.00 €
i

Domaine Servin Chablis 1er Cru Vaillons AOC 2018

Šalis:
32.00 €
92
i

Domaine Servin Chablis Grand Cru Blanchot AOC 2015

Šalis:
70.00 €
92
i

Domaine Servin Chablis Grand Cru Bougros AOC 2014

Šalis:
60.00 €
i

Wimmer Czerny Fumberg Grüner Veltliner Wagram 2019

Šalis:
21.00 €
91
i

Weingut Knoll Grüner Veltliner Federspiel Wachau DAC 2018...

Šalis:
32.00 €
96
i

Weingut Knoll Grüner Veltliner Ried Loibenberg Smaragd...

Šalis:
56.00 €
i

Jurtschitsch GruVe Grüner Veltliner Kamptal 2019

Šalis:
17.00 €
i

Jurtschitsch Gruner Veltliner Terrasen Kamptal DAC 2019

Šalis:
19.00 €
i

Salomon Undhof Franciscus Messwein Grüner Veltliner DAC...

Šalis:
21.00 €
i

Salomon Undhof Wachtberg Grüner Veltliner 1QTW Kremstal...

Šalis:
26.00 €
i

Wimmer Czerny Hefeabstich Gruner Veltliner Wagram 2018

Šalis:
17.00 €
93
i

Jurtschitsch Gruner Veltliner Kaferberg Kamptal DAC 2017

Šalis:
57.00 €
i

Weingut Knoll Ried Riesling Kellerberg Smaragd Wachau 2016

Šalis:
70.00 €
i

Weingut Knoll Gruner Veltliner Ried Schutt Smaragd Wachau...

Šalis:
56.00 €
91
i

Weingut Knoll Riesling Ried Loibenberg Smaragd Wachau DAC...

Šalis:
61.00 €
95
i

Knoll Ried Schutt Durnsteiner Riesling Smaragd Wachau 2015

Šalis:
66.00 €
95
i

Knoll Ried Pfaffenberg Steiner Riesling Selection Wachau...

Šalis:
61.00 €
95
i

Knoll Ried Pfaffenberg Steinder Riesling Selection Wachau...

Šalis:
66.00 €
93
i

Knoll Loibenberg Riesling Smaragd Wachau 2015

Šalis:
56.00 €
i

Domaine Chatelain Pouilly Fume Harmonie AOC 2017

Šalis:
21.00 €
i

Domaine Chatelain Prestige Pouilly Fume AOC 2014

Šalis:
34.00 €
i

Domaine Chatelain les Chailloux Pouilly Fume AOC 2018

Šalis:
23.00 €
i

H.Bourgeois Les Baronnes Sancerre Blanc AOP 2018

Šalis:
32.00 €
Atgal
Apgailestaujame, tačiau svetainę gali lankyti tik asmenys sulaukę 20 metų.
Ar jums yra 20 metų?
Taip
Ne
Primename:

Jau galite prisijungti prie savo asmeninės paskyros



Wine in moderation
  • Rekomenduojame:
    • Perkamiausios prekės
    • Privatumo politika
Stumbrų g. 15, Vilnius
T: 8 5 213 84 31
Darbo laikas:
I-V - 10:00 - 20:00
VI - 10:00 - 18:00
Liepų g. 20, Klaipėda
T: 8 46 219675
Darbo laikas:
I-V - 11:00 - 19:00
VI - 11:00 - 17:00
Vartodami alkoholį, rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove. Alkoholiniai gėrimai neparduodami asmenims jaunesniems nei 20 metų.   © 2016 - 2020 Visos teisės saugomos Vyno klubas.                                                                                                        
Sukurta Sonaro
Siekiant pagerinti paslaugų kokybę, svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies), kuriuos galite bet kada atšaukti. Tęsdami naršymą, sutinkate su Privatumo politika