• Apie mus
  • Kontaktai
  • Pristatymas
  • Taisyklės
  • En primeur
  • Vyno žurnalas
  • Tapk VK nariu
  • Derlių įvertinimai
  • Wine in Moderation
Prisijungti
LTEN
  • Vynas
  • Kiti gėrimai
  • Nealkoholinės alternatyvos
  • Maistas
  • Aksesuarai
  • Dovanos
  • Paskaitos ir renginiai
  • Naujienos
0 vnt. 0.00 €
English
Prisijungti
  • Vynas
  • Kiti gėrimai
  • Nealkoholinės alternatyvos
  • Maistas
  • Aksesuarai
  • Dovanos
  • Paskaitos ir renginiai
  • Naujienos
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Pristatymas
  • Taisyklės
  • En primeur
  • Vyno žurnalas
  • Tapk VK nariu
  • Derlių įvertinimai
  • Wine in Moderation

 

Rūtos Paulauskienės lietuviški suktinukai, arba zrazai

 

Rimvydas Laužikas cituoja anoniminį XIX amžiaus autorių, skiriantį „daugybę zrazų rūšių: paprastus zrazus (primenančius barokinį mėsišką troškinį), išmuštus zrazus (sluoksniuotą, lazaniją primenantį, troškinį, kuriame lazanijų vietą užima išmuštos mėsos plokštelės), kapotus zrazus (gamintus iš smulkintos mėsos, primenančius maltinukus), zrazus tešloje (primenančius prancūziškus paštetus) ir į dolmadus panašius zrazus kopūstlapiuose“.

Mes pateikiame virtuvės šefės Rūtos Paulauskienės suktinukų, kuriuos ji paruošė prie subrendusio Bordo vyno, receptą.

 

 

 

SUKTINUKAI

 

Suktinukams reikės:

 

1 kg jautienos išpjovos
3 šaukštų alyvuogių aliejaus
1 šaukšto kvietinių miltų
juodųjų pipirų
druskos


Įdarui reikės:


2 saldžių svogūnų

2 saujų džiovintų baravykų
50 g sviesto

3 šaukštų alyvuogių aliejaus
maltų pipirų
druskos

Padažui reikės:

 

2 morkų

1 saliero šaknies

1 pastarnoko

2 mažesnių svogūnų

2 skiltelių česnako

1 poro

2 salierų stiebų

150 g džiovintų slyvų

4 šaukštų alyvuogių aliejaus

1 šaukšto sviesto

300 ml daržovių sultinio

 1 butelio raudonojo vyno

druskos

šviežiai maltų pipirų

 

 

 

ĮDARO GAMINIMAS

Iš pradžių pagaminame įdarą.

Užmerkiame džiovintus baravykus į šiltą vandenį 20 min. Gerai išplauname ir išverdame. Supjaustome pailgais šiaudeliais.

 Sviestą ištirpiname ir sumaišome su aliejumi. Įberiame pusžiedžiais supjaustytus svogūnus, išmaišome ir kepame ant vidutinės ugnies 5–8 min. iki gintarinės spalvos.

Sudedame paruoštus grybus ir pakepame dar 5–8 min. Pagardiname druska ir šviežiai maltais pipirais.

 

Padažo gaminimas

Daržoves supjaustome griežinėliais. Puode išlydome sviestą , įpilame aliejų ir pakepiname daržoves, kol suminkštės (apie 30 min.).

Supilame sultinį, sudedame slyvas ir verdame apie 30 min.

Supilame vyną ir verdame apie 30–40 min. ant silpnos ugnies.

Elektriniu trintuvu sutriname padažą ir tuomet pertriname per sietelį. Įberiame druskos, šviežiai maltų pipirų.

 

Suktinukų gaminimas

 

Supjaustome mėsą griežinėliais, uždengiame plėvele ir šiek tiek pamušame mediniu plaktuku, pabarstome druska ir šviežiai maltais pipirais.

Ant mėsos gabaliukų dedame paruošto grybų įdaro, suvyniojame į ritinėlius ir aprišame baltu siūlu arba sutvirtiname mediniu pagaliuku.

Lengvai pabarstome miltais ir pakepiname svieste su aliejumi iš abiejų pusių 2–3 min.

Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių.

Pakepintus suktinukus sudedame į kepimo indą ir pašauname į įkaitintą orkaitę 15 min.

Patiekiame su bulvių koše ir pagardiname padažu.

 

 

Užgeriame subrendusiu raudonuoju vynu.

 

 

 

 Vyresnės ponios kavą gėrė anksti rytą,

Dabar dar prasimanė patiekalą kitą:

Alaus su grietine pavirinto joms ruošia;

Įtrupinta varškė jį gardina ir puošia.

Ir vyrai pagal skonį rinktis gal kiekvienas –

Šlaunies, skilandžio, kumpio ar riebios žąsienos,–

Ir vis tai naminiu būdu skaniai taisyta,

Skujų ėglinių dūmais kamine rūkyta.

 O pabaigai dar zrazų dubenį padėjo, –

Taip pusrytį gamino namuose Teisėjo.

 

Adomas Mickevičius. „Ponas Tadas“

 

Atgal
Apgailestaujame, tačiau svetainę gali lankyti tik asmenys sulaukę 20 metų.
Ar jums yra 20 metų?
Taip
Ne
Primename:

Jau galite prisijungti prie savo asmeninės paskyros



Wine in moderation
  • Rekomenduojame:
    • Perkamiausios prekės
    • Ekspertų rekomendacijos
    • Privatumo politika
Stumbrų g. 15, Vilnius
T: 8 5 213 84 31
Darbo laikas:
I-V - 10:00 - 19:00
VI - 10:00 - 18:00
Liepų g. 20, Klaipėda
T: 8 46 219675
Darbo laikas:
I-V - 11:00 - 19:00
VI - 11:00 - 17:00
Vartodami alkoholį, rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove. Alkoholiniai gėrimai neparduodami asmenims jaunesniems nei 20 metų.   © 2016 - 2020 Visos teisės saugomos Vyno klubas.                                                                                                        
Sukurta Sonaro
Siekiant pagerinti paslaugų kokybę, svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies), kuriuos galite bet kada atšaukti. Tęsdami naršymą, sutinkate su Privatumo politika