• Apie mus
  • Kontaktai
  • Pristatymas
  • Taisyklės
  • En primeur
  • Vyno žurnalas
  • Tapk VK nariu
  • Derlių įvertinimai
  • Wine in Moderation
Prisijungti
LTEN
  • Vynas
  • Kiti gėrimai
  • Nealkoholinės alternatyvos
  • Maistas
  • Aksesuarai
  • Dovanos
  • Paskaitos ir renginiai
  • Naujienos
0 vnt. 0.00 €
English
Prisijungti
  • Vynas
  • Kiti gėrimai
  • Nealkoholinės alternatyvos
  • Maistas
  • Aksesuarai
  • Dovanos
  • Paskaitos ir renginiai
  • Naujienos
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Pristatymas
  • Taisyklės
  • En primeur
  • Vyno žurnalas
  • Tapk VK nariu
  • Derlių įvertinimai
  • Wine in Moderation

Ryškūs vyno aromatai 

Ar kada teko susimąstyti, kad bene labiausiai tikėtinas – vynuogių – aromatas yra itin retai pajuntamas ragaujant vyną. O štai ko vyno sudėtyje tikrai nėra - įvairūs vaisiai, uogos, net egzotinės gėlės - lengvai užuodžiami ir įvardijami. Kodėl taip yra?

Vyno aromatus galima skirstyti į tris aiškias grupes: vaisių/uogų/gėlių (pirminiai) , prieskonių (antriniai) ir žemės (tretiniai) kvapai.

Pirmosios grupės aromatai būna ryškiausi jaunų vynų. Tai aromatai, būdingi tam tikrai vynuogių veislei ir išliekantys net įvykus alkoholinei fermentacijai. Dažniausiai būtent šitie, pirminiai, aromatai leidžia mums identifikuoti, iš kokios vynuogių veislės pagamintas ragaujamas vynas. Juos sąlygoja vynuogių sultyse randami monoterpenai, esteriai, tioliai ir pirazinai. Tačiau kodėl tada jų nejuntame uostydami nefermentuotas vynuogių sultis? Dažnai pirminių aromatų molekulės sudaro gliukomasyvus (pavyzdžiui, monoterpenas + cukrus), ir šie pavirsta aromatingais monoterpenais tik tada, kai pašalinamas cukrus, t. y. po fermentacijos. Metoksipirazinas suteikia itin išraiškingą, 'Sauvignon Blanc' ir 'Cabernet Sauvignon' vynams būdingą juodųjų serbentų lapų aromatą.

Antriniai prieskonių kvapai atsiranda dėl fermentaciją vykdančių mielių bei laikymo ąžuolinėse statinėse. Būdingiausi antriniai aromatai yra vanilės, kardamono, cinamono, odos, cigarų dėžutės, gvazdikėlių, skrudintos duonos, sviesto ir grietinėlės. Juos įtakoja veikiančių mielių rūšis, mielių kontakto su vynu laikas, ąžuolo medienos kilmė, statinių dydis ir amžius, laikymo jose trukmė bei kiti veiksniai. Ąžuolo statinių įkvėptus aromatus dažniausiai sąlygoja “ąžuolo laktonai” – cis- ir transmetil-okta-laktonai, kurie sąlygoja kardamono, cinamono, odos, gvazdikėlių ir cigarų dėžutės aromatus. Tuo tarpu vanilės aromatą sąlygoja vanilinas, kuris gaunamas yrant medienos ligninui. Įdomu, kad dirbtiniai vanilės skonikliai dažniausiai gaunami būtent iš medienos.

Tretiniai žemės aromatai atsiranda vynui bręstant butelyje. Vykstant cheminėms reakcijoms tarp rūgščių, cukrų, alkoholių ir fenolinių dalelių, formuojasi nauji aromatai, dažniausiai apibūdinami kaip vyno aromato puokštė. Saldaus vyno medaus aromatas, brandaus 'Pinot Noir' vynuogių vyno trumų aromatas ar  brandaus 'Riesling' vynuogių vyno dyzelio kvapas – tai puikūs tretinių kvapų pavyzdžiai.

 

Petras Jarašūnas

i

Aromatingojo vyno rinkinys

69.00 €
i

Hunawihr Gewurztraminer Reserve Alsace AOC 2015

Šalis:
18.00 €
i

The Three Wooly Sheep Sauvignon Blanc Marlborough 2015

Šalis:
17.00 €
i

Dominio del Plata Crios de Susana Balbo Torrontes Mendoza...

Šalis:
16.00 €
Atgal
Apgailestaujame, tačiau svetainę gali lankyti tik asmenys sulaukę 20 metų.
Ar jums yra 20 metų?
Taip
Ne
Primename:

Jau galite prisijungti prie savo asmeninės paskyros



Wine in moderation
  • Rekomenduojame:
    • Perkamiausios prekės
    • Privatumo politika
Stumbrų g. 15, Vilnius
T: 8 5 213 84 31
Darbo laikas:
I-V - 10:00 - 20:00
VI - 10:00 - 18:00
Liepų g. 20, Klaipėda
T: 8 46 219675
Darbo laikas:
I-V - 11:00 - 19:00
VI - 11:00 - 17:00
Vartodami alkoholį, rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove. Alkoholiniai gėrimai neparduodami asmenims jaunesniems nei 20 metų.   © 2016 - 2020 Visos teisės saugomos Vyno klubas.                                                                                                        
Sukurta Sonaro
Siekiant pagerinti paslaugų kokybę, svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies), kuriuos galite bet kada atšaukti. Tęsdami naršymą, sutinkate su Privatumo politika