• Apie mus
  • Kontaktai
  • Pristatymas
  • Taisyklės
  • En primeur
  • Vyno žurnalas
  • Tapk VK nariu
  • Derlių įvertinimai
  • Wine in Moderation
Prisijungti
LTEN
  • Vynas
  • Kiti gėrimai
  • Nealkoholinės alternatyvos
  • Maistas
  • Aksesuarai
  • Dovanos
  • Paskaitos ir renginiai
  • Naujienos
0 vnt. 0.00 €
English
Prisijungti
  • Vynas
  • Kiti gėrimai
  • Nealkoholinės alternatyvos
  • Maistas
  • Aksesuarai
  • Dovanos
  • Paskaitos ir renginiai
  • Naujienos
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Pristatymas
  • Taisyklės
  • En primeur
  • Vyno žurnalas
  • Tapk VK nariu
  • Derlių įvertinimai
  • Wine in Moderation

Silkė ir vynas - kaip pasiruošti Kūčių vakarienei

Silkės - neatsiejama Kūčių vakarienės dalis. Ją šeimininkės ruošia su įvairiais garnyrais: obuoliais, morkomis, burokėliais, šviežiais svogūnais, keptais svogūnais, džiovintais grybais, marinuotais grybais. Vienos yra labai sūrios, kitų skonį garnyras papildo rūgščiomis, saldžiomis natomis. Silkė visada turi riebumo, neretai labai stipriai būna išreikštas žuvies aromatas. Todėl silkės derinimas su vynu - iššūkis. Jį priėmė grupė Someljė mokyklos trečiakursių ir keletas maisto ir vyno entuziastų restorane "Chef2 Food House" Vilniuje.
Šefas Artūras Braslauskas silkę paruošė dviem būdais: su saldžiarūgščiais burokėliais bei su svogūnais ir petražolėmis. Vyną parinko ir derinimo sesijai vadovavo Arūnas Starkus. Su abiem silkėm buvo išbandyti penki skirtingo tipo vynai:
- sausas klasikinio metodo putojantis (Antech Cremant de Limoux), 
- svarus, ąžuolo statinėse brandintas baltasis (Wente Morning Fog Chardonnay), 
- gaivus ispaniškas rožinis (Protos Rosado),
- vidutinių taninų raudonasis (Martinette Bordeaux Superior),
- ir pusiau saldus baltasis (Menard Gros Manseng). 
Artūras Braslaukas paruošė silkę Vyno klubo derinimo sesijos dalyviams   Antech Limoux, Menard Gros Manseng, Protos Rosaso, Martinette Bordeaux, Wente Chardonnay
  

Ragavimo išvados: 


Geriausias derinys su vaisiška ir natūralia silke - pusiau sausas baltasis. Abiem atvejais nuplaunamas silkės sūrumas ir riebumas, burnoje lieka malonus pusiau sausas, vaisiškas poskonis. Nėra nemalonių pojūčių. 4  balai iš 5. 

Kaina <10 Eurų
Domaine de Menard Cuvee Marine Cotes de Gascone IGP 2014
Kaina 10-20 Eurų
Pares Balta Honeymoon Penedes DO 2014
Kesselstatt Scharzhofberger Riesling Kabinett 2014
Kesselstatt Piesporter Goldtropfchen Riesling Kabinett 2013
Hunawihr Gewurztraminer Reserve Alsace AOC 2014
Hunawihr Pinot Gris Reserve Alsace AOC 2014
Georg Breuer GB Charm Rheingau Riesling Halbtrocken Qba 2013
Jorge Ordonez Botani Moscatel Seco Sierra de Malaga DO 2013
Kaina >20 Eurų
Hunawihr Gewurztraminer Grand Cru Rosacker AOC 2014
Weingut Knoll Riesling Ried Schutt Smaragd Wachau 2012

Geras derinys
 su sausu putojančiu klasikinio metodo vynu. Silkės skonis paryškėja, vynas nepalieka jokio poskonio, tačiau burnoje - gaivu, švaru 3,5 balai iš 5. Geresnis derinys, kai silkė pataluose. Jei silkė natūralaus skonio, geriau vengti ąžuolo statinėse brandinto putojančio vyno, nes paryškėja silkės žuvies skonis ir burnoje ima trukdyti ąžuolo statinių vynui suteikti taninai. Analogiški vynai mūsų asortimente:

Kaina 10-20 Eurų
Antech Cuvee Expression Brut Cremant De Limoux AOC 2013
Hunawihr Cremant D"Alsace Calixte Cuvee Reserve Brut AOC
Pares Balta Cava Brut Penedes DO
Mascaro Nigrum Brut Cava DO
Agusti Torello Mata Brut Reserva Cava Penedes DO 2010
Reichsgraf Kesselstatt Majorat Riesling Brut 2011
Kaina 20-30 Eurų
Cremant de Thieuley Bordeaux AOC 2012 
Jurtschitsch Methode Brut Nature Gruner Veltliner Sekt 2009
 Kaina >30 Eurų
Louis Barthelemy Champagne Amethyste Brut AOC
Champagne Duval Leroy Brut
Champagne Dumangin Brut Grande Reserve Premier Cru
Champagne Diebolt - Vallois Brut Prestige
Champagne Pol Roger Brut Reserve NV

G
eras derinys
 su silke pataluose, tačiau ne toks priimtinas su natūralaus skonio silke: gaivus rožinis. Burnoje vėlgi švaru ir gaivu, tačiau natūralaus skonio silkė išryškina vyno taninus, taigi atsiranda švelnus lytėjimo, sutraukimo pojūtis burnoje 3 balai iš 5. Analogiški vynai mūsų asortimente: 

Kaina iki 10 Eurų
Vega del Castillo Flamarique Rosado Navarra DO 2013
Vega del Castillo Rosado de Lagrima Navarra DO 2014
Chateau Buisson Redon Rose Bordeaux AOC 2012;
Protos Rosado Ribera del Duero DO 2012;
Foncalieu Versant Grenache Rose Pays d"Oc IGP 2014
Weingut Klaus Lotz Rose Trocken 2014
Bleu de Mer Cinsault rose Vin de Pays d'OC 2014
Kaina 10-15 Eurų
Kracher Zweigelt Rose Trocken Burgenland 2014
Kaina >15 Eurų
Henri Bourgeois Les Baronnes Rose Sancerre AOC 2011
Domaines Ott Rose Les Domaniers Cotes de Provence AOC 2014

Prasti deriniai
 gavosi su raudonuoju vynu ir su vynu, brandintu ąžuolo statinėse. Išryškėjo silkės riebumas, žuvies skonis. Pasijuto vyno taninai. 
 
Arūnas Starkus
 
Atgal
Apgailestaujame, tačiau svetainę gali lankyti tik asmenys sulaukę 20 metų.
Ar jums yra 20 metų?
Taip
Ne
Primename:

Jau galite prisijungti prie savo asmeninės paskyros



Wine in moderation
  • Rekomenduojame:
    • Perkamiausios prekės
    • Ekspertų rekomendacijos
    • Privatumo politika
Stumbrų g. 15, Vilnius
T: 8 5 213 84 31
Darbo laikas:
I-V - 10:00 - 20:00
VI - 10:00 - 18:00
Liepų g. 20, Klaipėda
T: 8 46 219675
Darbo laikas:
I-V - 11:00 - 19:00
VI - 11:00 - 17:00
Vartodami alkoholį, rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove. Alkoholiniai gėrimai neparduodami asmenims jaunesniems nei 20 metų.   © 2016 - 2020 Visos teisės saugomos Vyno klubas.                                                                                                        
Sukurta Sonaro
Siekiant pagerinti paslaugų kokybę, svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies), kuriuos galite bet kada atšaukti. Tęsdami naršymą, sutinkate su Privatumo politika