Rudeniui atėjus labiausiai užsimanau jaukaus ir sotaus maisto. Kai lyja ir oras atvėsta dažniausiai pasvajoju apie sotų troškinį ir bulvių košę. Troškinta kiauliena su obuoliais ir garstyčiomis – klasikinis derinys. Šį patieklą iš neriebios kiaulienos išpjovos gaminu kiekvieną rudenį, receptą esu aprašiusi ir pirmojoje savo knygoje “Sezoninė virtuvė: 200 receptų pagal metų laikus”. Tik knygai patiekalą ruošiau su obuolių sultimis ir grietine, o šį kartą pyliau baltąjį vyną ir grietinėlę. Prancūziško aštrumo šiam patiekalui suteikia garstyčios, vietoj grūdėtųjų, puikiai tiktų ir Dižono garstyčios. Tų pačių garstyčių įdėkite ir trindami bulvių košę, ji taps pikantiškesnė ir gražiai atrodys nuo garstyčių grūdelių. Jei savaitgalį ir vėl lis, būtinai ir vėl jį gaminsiu, nes šio patiekalo derinys su baltuoju Varner Wine El Camino Vineyard Chardonnay 2016 vynu iš Kalifornijos mudviem su vyru ypač patiko. Dabar, rašant receptą ir prisiminus praėjusį savaitgalį troškintą kiaulieną su obuoliais, net seilės tysta, kaip ir vėl norėčiau pakartoti.
O kadangi ruduo ir obuoliai neatskiriami, man labai smalsu buvo sužinoti, kokius gi vynus geriausiai derinti prie patiekalų su obuoliais? Kaip visada, vyno ir maisto derinimo klausimais kreipiausi konsultacijos į Someljė mokyklą, kurioje ir pati visai neseniai studijavau. Taigi:
Sudėtis :
3-4 obuolių
500 g kiaulienos išpjovos
100 ml baltojo vyno
150 ml riebios grietinėlės
1 šaukšto grūtėtųjų garstyčių
kelių šalavijų lapelių
druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
alyvuogių aliejaus kepti
Pateikti: bulvių košės.
Eiga:
1 Kiaulienos išpjovą nuplaukite, supjaustykite vidutinio storumo "medalionais", ištrinkite druska su pipirais. Obuolius supjaustykite į 8 dalis, išimkite sėklas.
2 Keptuvėje ant aliejaus apkepkite obuolius, kol gražiai pagels, kiek suminkštės, bet neištiž, apkeptus išimkite. Toje pat keptuvėje ant aliejaus pakepinkite pjaustytą mėsą, kepdami maišykite, kol gražiai iš visų pusių apskrus, tada supilkite vyną, kiek pakaitinkite ir supilkite grietinėlę, kurioje prieš tai išmaišykite grūdėtasias garstyčias. Kiaulieną padaže patroškinkite apie 5-10 minučių žemoje temperatūroje.
3 Į kiaulieną su padažu sudėkite apkeptus obuolius ir viską kartu lėtai troškinkite dar 5 minutes. Pateikite su karšta bulvių koše, kurią ruošdami taip pat paskaninkite šaukštu grūdėtųjų garstyčių.
Jau galite prisijungti prie savo asmeninės paskyros