Italijoje gimęs ir po visą pasaulį pasklidęs putojančio vyno kokteilis „Spritz“ – dažnas karštų vasaros dienų palydovas. Klaidingai įsivaizduojame, kad vienintelė šio kokteilio versija yra „Aperol Spritz“, arba aperolis. O iš tiesų pirmieji „špricai“ (kalbame apie XIX amžiaus pradžios kokteilių madas) tebuvo putojantis vynas, praskiestas gazuotu vandeniu.
Pats aperityvas „Aperol“ buvo sukurtas tik I pasaulinio karo pabaigoje, o klasikinis kokteilis, atpažįstamas „Aperol Spritz“ vardu, išpopuliarėjo tik 7-ajame dešimtmetyje. Tuo metu vynas buvo pakeistas putojančiu vynu, įmaišyta aperityvo, išliko šlakelis gazuoto vandens, taip dar labiau suaktyvinant gėrimoburbuliukus.
Per visą kokteilio gyvavimo laikotarpį kokteilis plačiai pritaikytas prie įvairiausių aperityvų: vietoj „Aperol“ pilti itališkų karčiųjų likerių, kaip „Campari“, „Amaro“, „Cynar“. Šiandien norintiems saldesnio kokteilio dažnas barmenas pasiūlys ir kitokių likerių, tarkim, mėgstantiems mažiau alkoholio turinčius kokteilius „Spritz“ gali būti pagamintas putojantį vyną maišant su sirupu ir gazuotu vandeniu. Štai Vokietijoje, Austrijoje ir Šveicarijoje paplito ir kitas tokio tipo šeivamedžių sirupu pagardintas kokteilis „Hugo“.
Klasikinis „Spritz“ patiekiamas vyno taurėje ir puošiamas šviežio apelsino riekele. Visgi renkantis kokteilio papuošimą galimos skirtingos variacijos: riekelė greipfruto, žaliosios citrinos, kokteilis „Hugo“ puošiamas mėtomis, o norintiems išryškinti kokteilio karčiąsias aromatų natas – bet kurio citruso žievele.
„Vyno klubo“ komanda šią vasarą nusprendė (o ir „Vyno dienų“ lankytojus jau spėjo pavaišinti) pasiūlyti Jums pasigaminti „Spritz“ kokteilių su „Poli Elisir“ likeriais, pagamintais „Poli Grapos“ distilerijoje naudojant grapą ir vietinius vaisius bei žoleles. Dalijamės keletu gardžiausių mūsų išbandytų receptų.
Poli likeriai. Nuotr. aut. „Vyno klubas“
Pasiruoškite vyno taurę ir ją bene iki viršaus pripildykite ledo kubelių.
Įpilkite ~100 ml putojančio vyno (geriausia „Prosecco“).
Lengvai pamaišykite taurės turinį baro šaukštu.
Papuoškite džiovintomis žaliosiomis citrinomis arba citrinos žievele.
„Limone Spritz“ kokteilis. Nuotr. aut. „Vyno klubas“
Pasiruoškite vyno taurę ir ją bene iki viršaus pripildykite ledo kubelių.
Įpilkite ~100 ml putojančio vyno (geriausia – „Prosecco“).
Įpilkite 40 ml „Poli Elisir Mirtillo“ likerio (mėlynių likerio), tuomet – šlakelį gazuoto vandens.
Lengvai pamaišykite taurės turinį baro šaukštu.
Papuoškite kokteilį šviežiomis uogomis (mėlynėmis ir šilauogėmis) arba čiobreliais!
„Mirtillo Spritz“ kokteilis. Nuotr. aut. „Vyno klubas“
Pasiruoškite vyno taurę ir ją bene iki viršaus pripildykite ledo kubelių.
Įpilkite ~100 ml putojančio vyno (geriausia „Prosecco“).
Įpilkite 40 ml „Poli Elisir Camomilla“ likerio (ramunėlių likerio), tuomet – šlakelį gazuoto vandens.
Jau galite prisijungti prie savo asmeninės paskyros