• Apie mus
  • Kontaktai
  • Pristatymas
  • Taisyklės
  • En primeur
  • Vyno žurnalas
  • Tapk VK nariu
  • Derlių įvertinimai
  • Wine in Moderation
Prisijungti
LTEN
  • Vynas
  • Kiti gėrimai
  • Nealkoholinės alternatyvos
  • Maistas
  • Aksesuarai
  • Dovanos
  • Paskaitos ir renginiai
  • Naujienos
0 vnt. 0.00 €
English
Prisijungti
  • Vynas
  • Kiti gėrimai
  • Nealkoholinės alternatyvos
  • Maistas
  • Aksesuarai
  • Dovanos
  • Paskaitos ir renginiai
  • Naujienos
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Pristatymas
  • Taisyklės
  • En primeur
  • Vyno žurnalas
  • Tapk VK nariu
  • Derlių įvertinimai
  • Wine in Moderation

Vynas kūčių vakarienei

Ir prieš šimtą, ir prieš šešiadešimt metų per kūčias lietuviai negerdavo vyno. Greičiau midaus, krupniko, trauktinės ar naminio likerio taurelę ir, aišku, daug spanguolių kisieliaus. Tačiau vynas – toks pats sakralus šios vakarienės dalyvis, kaip ir duona, kurią kalėdaičio pavidalu visi laušime prieš pat Kristaus gimimą.

Renkantis vyną kūčioms reiktų laikytis bent trijų reikalavimų:

- vynas turi būti toks geras, kad net mažas jo gurkšnelis priverstų jus mintyse pašlovinti Dievą;
- jis turi tikti visų kartų šeimos nariams, susirinkusiems prie stalo (žinoma, išskyrus vaikus);
- jis turėtų derėti prie eklektiško šventinio stalo su dominuojančiais sūriais, saldžiais, rūgščiais patiekalais.

Daugelis šeimininkių kūčioms paruošia bent kelių rūšių silkės. Norvegai – garsūs silkių valgytojai, geria su ja akvavitą – kmynų trauktinę. Tačiau lietuviškai paruošta silkė – su burokėliais, svogūnais, obuoliais, grybais – gerai tinka ir su vynu. Venkite raudonojo, nes jis apkars, paliks aitrų paskonį. Vaisiškas rožinis – geras derinys su kepintais svogūnais ir morkomis papuošta kaimiška silkute arba su saldesniais silkių „patalais“ iš medaus, garstyčių ar cinamono. Saldžiarūgštis baltasis vynas iš vokiškai skambančių Elzaso ar Mozelio (iš ‘Pinot Gris’, ‘Riesling’, ‘Pinot Blanc’ vynuogių) tinka ir su klasikine silke su svogūnais bei vėlgi su visomis saldžiosiomis.

Saldumo ir gaivios rūgštelės turintis baltasis vynas galėtų būti universalus visos kūčių vakarienės gėrimas. Jis tinka ir su žuvies (ypač tešloje) patiekalais, ir su pyragėliais (su varškės, raugintų kopūstų įdaru). O ir vieną jį gurkšnoti patiks ir senam, ir jaunam.

 

 

Pusiau sausas ar pusiau saldus ir drauge gaivus, minerališkas baltasis:
Rudi Ruttger Gewurztraminer Spatlese Pfalz 2017
Hunawihr Pinot Gris Reserve AOC 2017

 

Labai vaisiškas rožinis:
Protos Rosado Ribera del Duero DO 2018
M. Chapoutier Belleruche Rose Côtes du Rhône AOC 2018
Domaine Saint Andrieu Rose Coteaux Varois AOP 2018

 

 

Sausas, kvapnus, klampus švelnios rūgšties baltasis
Borgo Savaian Aransat 2018
M.Chapoutier Les Vignes de Bila-Haut Blanc AOC 2016
Graziano Pra Staforte Soave Classico DOC 2014
Gaja Ca'Marcanda Vistamare Toscana IGP 2017

 

 

Gana neutralaus skonio, tačiau labai minerališkas baltasis
Georg Breuer GB Sauvage Riesling 2017
Kesselstatt RK Riesling Trocken 2017
Reichsgraf Von Kesselstatt Kaseler Riesling Trocken 2018
Weingut Friedrich Becker Muschelkalk Riesling Trocken Pfalz 2014

 

 

 

Atgal
Apgailestaujame, tačiau svetainę gali lankyti tik asmenys sulaukę 20 metų.
Ar jums yra 20 metų?
Taip
Ne
Primename:

Jau galite prisijungti prie savo asmeninės paskyros



Wine in moderation
  • Rekomenduojame:
    • Perkamiausios prekės
    • Privatumo politika
Stumbrų g. 15, Vilnius
T: 8 5 213 84 31
Darbo laikas:
I-V - 10:00 - 20:00
VI - 10:00 - 18:00
Liepų g. 20, Klaipėda
T: 8 46 219675
Darbo laikas:
I-V - 11:00 - 19:00
VI - 11:00 - 17:00
Vartodami alkoholį, rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove. Alkoholiniai gėrimai neparduodami asmenims jaunesniems nei 20 metų.   © 2016 - 2020 Visos teisės saugomos Vyno klubas.                                                                                                        
Sukurta Sonaro
Siekiant pagerinti paslaugų kokybę, svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies), kuriuos galite bet kada atšaukti. Tęsdami naršymą, sutinkate su Privatumo politika