Vyno magistrų institutas (Institute of Masters of Wine) yra išskirtinės vyno pasaulio patirties namai. Tai, kas prasidėjo daugiau nei prieš 65 metus kaip JK vyno prekybos egzaminas, dabar yra visame pasaulyje pripažintas titulas. Šiandien 30-yje šalių yra 417 vyno magistrų. Tapti magistru reiškia patekti į unikalią vyno ekspertų bendruomenę, kurioje gali semtis asmeninių ir profesinių žinių. Vyno magistrais tampa vyndariai, someljė, pirkėjai, žurnalistai, konsultantai, vynuogių augintojai, akademikai, pedagogai ir kt.
Džiaugiamės savo asortimente turėdami net trijų aukščiausiąjį vyno srities išsilavinimą turinčių ir pasaulyje pripažintus vynus gaminančių vyndarių vynus. Tai Olivier Humbrechtas (Domaine Zind Humbrecht), Fernandas Mora (Bodegas Frontonio) ir Romanas Horvathas (Domäne Wachau).
Olivier Humbrechtas vyno magistru tapo 1989 m. Manau, kad klausimų dėl šios šeimos gaminamo vyno kokybės nekyla, kai matai šio žmogaus išsilavinimą: 1987 m. baigė Žemės ūkio universitetą, tais pačiais metais įgijo enologo laipsnį, 1989-aisiais tapo vyno magistru.
Nuo 1989 m. atsakingas už Domaine Zind Humbrecht vynus ir vynuogynus. Ekologiška vynuogininkystė, biodinamika, vynuogių auginimo veiksniai, vynuogių ligos ir jų kontrolė, vynuogių skiepijimas, tvarumas, vyno gamybos ekonomika, maisto ir vyno derinimas, vyno istorija, vynas ir sveikata, vyno įstatymai ir taisyklės, vyno turizmas – tai Olivier ir jo šeimos veikla.
Fernandas Mora vyno magistru tapo 2017 m. Fernandas buvo inžinierius, dirbęs automobilių ir vėjo jėgainių pramonėje. Kai pamėgo gaminti vyną, darė viską, kad savo hobį paverstų profesija.
Siekdamas tapti vyndariu, jis pasodino 28 vynmedžius savo senelių sode Alagóno mieste, Saragosoje (Zaragoza), ir nusipirko rinkinį, skirtą vynui gaminti namuose. Pirmąjį vyną iš 2008 metų derliaus Fernando Mora pagamino savo bute ir pavadino AROM (jo pavardė iš kito galo). Tokia buvo jo pradžia vyno pasaulyje.
2013 m. palikęs inžinieriaus darbą, jis įkūrė „Bodegas Frontonio“. Fernando aistra vynui sukasi apie ‘Garnachos’ vynuogių veislę – jis prikėlė šią veislę naujam gyvenimui. Fernandas Mora įkūrė vyndarių grupę „Mondo Garnacha“, kuri siekia išsaugoti ir puoselėti senuosius vynmedžius, nes jie išreiškia geriausias ‘Garnacha‘ veislės savybes.
Taip pat jis įkūrė „Garažinio vyno klubą“ (The Garage Wine club), kurio svarbiausia taisyklė, kad nėra jokių taisyklių. „Maži dideli vynai iš mūsų garažo, kurie niekada nematė dienos šviesos: mūsų svajonė yra išskirtinumas ir tobulumas.“ Šio tobulumo turime ir savo lentynose.
Romanas Horvathas vyno magistru tapo 2009 m. Romanas yra „Domäne Wachau“ vyninės direktorius, prie įmonės veiklos prisijungęs 2004 m. Pradžioje buvo atsakingas už sėkmingą vyno daryklos restruktūrizavimą ir strategiją.
„Domäne Wachau“ šiuo metu yra vienas iš didžiausių vyno gamintojų Austrijoje ir įvardijamas kaip vienas iš geriausių vyną gaminčių ūkių pasaulyje. Prieš pereidamas į „Domäne Wachau“, jis dirbo vyno prekyboje, taip pat vyninėse Čilėje ir Prancūzijoje. Romanas yra antrasis austras, tapęs vyno magistru.
Teksto autorė Daiva Mumgaudienė
Jau galite prisijungti prie savo asmeninės paskyros