Ant stalo turėdami šį velykinį varškės desertą atsikimškite saldaus vyno butelį, geriausia – neseną soterną iš Bordo arba austrišką beerenauslese. Nors tradiciškai pascha nebūdavo saldi ir po ilgo gavėnios pasninko su didesniu malonumu buvo užsigeriama šutintu pienu. Pateikiame senąją ir modernią paschos recepto versijas.
1950 m. receptas (pagal Feodorą Leikienę g. 1922, Anykščių rajonas)
Šia patiekalas tikrai būdavo valgomas sentikių, kurių gausu Anykščių, Rokiškio, Zarasų, Ignalinos rajonuose. Todėl verta prisiminti, kad gavėnia pas sentikius labai griežta – 40 dienųbe mėsos, pieno, gyvulinių riebalų. Valgydavo slėgtas bruknes su bulvėmis. Bulves užsigerdavo iš apšutintų ruginių miltų dvi tris dienas rauginta skysta putra. Iš ruginės duonos tešlos darydavo kukulius, kuriuos virdavo ir paskanindavo sėmenų, saulėgrąžų aliejumi.
Pieno gerti nebuvo galima, todėl slėgė ir džiovino sūrius, grietinę suraugindavo, nupildavo išrūgas, pasūdydavo, užkasdavo. Sviestą kaitindavo ir pylė į molines puodynėles. Per gavėnią religingi žmonės sukaupdavo dideles maisto atsargos.
Užrašyta pagal F. Leikienės dukters Birutės Starkuvienės pasakojimą
2019 m. receptas (pagal Birutę Starkuvienę)
Prie paschos rekomenduojamas saldus vynas
Soternas:
Ilgasis mūsų saldžiojo vyno sąrašas čia.
Ilgasis porto, madeiros, chereso ir kitų saldžiųjų pastiprintų vynų sąrašas čia.
Jau galite prisijungti prie savo asmeninės paskyros