• Apie mus
  • Kontaktai
  • Pristatymas
  • Taisyklės
  • En primeur
  • Vyno žurnalas
  • Tapk VK nariu
  • Derlių įvertinimai
  • Wine in Moderation
Prisijungti
LTEN
  • Vynas
  • Kiti gėrimai
  • Nealkoholinės alternatyvos
  • Maistas
  • Aksesuarai
  • Dovanos
  • Paskaitos ir renginiai
  • Naujienos
0 vnt. 0.00 €
English
Prisijungti
  • Vynas
  • Kiti gėrimai
  • Nealkoholinės alternatyvos
  • Maistas
  • Aksesuarai
  • Dovanos
  • Paskaitos ir renginiai
  • Naujienos
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Pristatymas
  • Taisyklės
  • En primeur
  • Vyno žurnalas
  • Tapk VK nariu
  • Derlių įvertinimai
  • Wine in Moderation

Kaip skaityti proseko etiketes

Lengvas, gėlėmis ir baltais kaulavaisiais kvepiantis itališkasis prosekas keletą metų yra populiariausias putojantis vynas pasaulyje. Jis skirstomas į keturis kilmės ir kokybės lygmenis, kuriuos galima atpažinti pagal etiketėse pateikiamus užrašus.

Proseko gamybos zona yra apibrėžta šiaurrytinėje Italijos dalyje – Venete ir Friulio – Venecijos Džiulijos regione.  Pagal kilmę teritorija yra suskirstyta į keturis kilmės lygmenis: DOC (DOC Rosé), DOCG, DOCG Rive ir Cartizze.

 

 

Prosekas

 

 

DOC – tai lygumose ir kalvotose vietovėse plytintys vynuogynai. Vyno gamybos regionai: Friulis -Venecija Džiulija, Goricija, Pordenonė, Triestas, Udinė, bei Venetas — Belunas, Paduja, Trevizas, Venecija, Vičenca. Didžiausias leistinas  derlingumas - 18 t/ha. Leistinos vynuogės: ‘Glera‘ (min – 85%), ‘Verdiso‘, ‘Bianchetta Trevigiana‘, ‘Perera‘, ‚Chardonnay‘, ‘Pinot Blanche‘, ‘Pinot Gris‘ ir ‘Pinot noir‘, kai fermentuota kaip baltasis vynas.

 

Prosecco DOC Rosé – ilgą laiką tarp proseko gamintojų vykusi diskusiją baigėsi tuo, kad Prosecco DOC konsorciumo prezidentas Stefano Zanette pranešė jog nuo 2021m. sausio 1 d. leidžiama gaminti rožinį proseką. Vyno gamybai keliami šie reikalavimai: vynas turi būti gaminamas iš 85% ‘Glera‘ vynuogių ir 15% ‘Pinot Nero‘ (Pinot Noir) vynuogių. Saldumo lygmenys turi būti nuo Brut Nature iki Extra Dry saldumo lygio. Ant visų etikečių turi būti nurodomi Millesimato (derlius metai). Reikalaujama, kad bent 85%  derliaus būtų nurodytų metų. Didžiausias leistinas derlingumas: ‘Glera‘ - 18 t/ha, ‘Pinot Nero‘ - 13,5 t/ha.  Konsorciumas tikisi, kad rožinio proseco bus pagaminta apie 30 mln butelių per metus – kas šešioliktas DOC kategorijos proseko butelis.

 

Prosekas

 

 

DOCG -  vynas gaminamas tik iš Koneljano – Valdobjadeno (Conegliano Valdobbiadene) zonos kalvose auginamų vynuogių. Teritorija apima 15 savivaldybių teritoriją. Vynuogynai auga nuo  50 iki 500 metrų virš jūros lygio, į pietus nukreiptuose kalvų  šlaituose. Vyno gamyboje turi būti naudojama ne mažiau nei 85%  ‘Glera‘ veislės vynuogių ir ne daugiau kaip 15% ‘Verdiso‘, ‘Bianchetta‘, ‘Perera‘, ‘Glera Lunga‘ vynuogių. Didžiausias leistinas derlingumas - 13,5 t/ha.

 

DOCG Rive - prie tradicinės DOCG apeliacijos atsirado naujas žymėjimas Rive. Taip yra žymimas vynas, gaminamas iš atskiro vynuogyno vynuogių. Norint pasiekti Rive statusą, vynas turi būti gaminamas naudojant bent 85% Glera vynuogių, užaugintų vienoje iš 43 sertifikuotų teritorijų Conegliano-Valdobbiandene Prosecco Superiore regione pačiuose stačiausiuose šlaituose. Vynuogės turi būti skinamos rankomis. Itališkas terminas Rive reiškia regionui būdingus ypač stačius kalvų šlaitus su įvairiais vietiniais mikroklimatais ir skirtingais dirvožemiais. Rive žymėjimas atsirado 2009 metais, tačiau 2019 metais Rive žymėjimo reikalavimai buvo patobulinti. Didžiausias leistinas derlingumas - 13 t/ha.

 

Cartizze yra aukščiausios kokybės prosekas. Jo gamybos zoną sudaro nedidelis penkiakampio formos, 107 hektarų vynmedžių plotas stačiausiose San Pietro di Barbozza, Santo Stefano ir Saccol kalvose Valdobjadenės rajone 305 metrų virš jūros lygio.  Riedulingo molio ir smiltainio dirvožemis užtikrina puikų drenažą ir suteikia vynui unikalių savybių. Dauguma vynuogynų - išsidėstę pietuose. Derlius renkamas vėliausiai visame regione ir tik rankomis. Putojantį vyną, pagamintą šioje teritorijoje, gamintojai neseniai pavadino Superiore di Cartizze,  etiketėje neminėdami „Prosecco“ ir taip dar labiau pabrėždami jo teritoriją. Didžiausias leistinas derlingumas - 12 t/ha.

 

Pagal saldumą prosekai gali būti skirstomi:

Brut Nature 0-3g/l cukraus,
Extra Brut 0-6g/l cukraus,
Brut 0-12g/l cukraus,
Extra dry 12-17g/l cukraus,
Dry  17-32g/l cukraus.

 

Parengė Daiva Mumgaudienė. 

93
i

Andreola Vigna Ochera Rive di Rolle Dry Prosecco di...

Šalis: Italija
25.00 €
+ ‒
i

Andreola "Akelum" Asolo Brut Prosecco Superiore DOCG

Šalis: Italija
18.00 €
+ ‒
90
i

Andreola Vigneto Dirupo Brut Prosecco di Valdobbiadene...

Šalis: Italija
47.00 €
i

Andreola 26° Primo Rive di Col S. Martino Brut Prosecco...

Šalis: Italija
25.00 €
+ ‒
97
i

Andreola Vigneto Dirupo Brut Prosecco di Valdobbiadene...

Šalis: Italija
22.00 €
+ ‒
i

Follador Vino Spumante Brut Prosecco Treviso DOC

Šalis: Italija
18.00 €
+ ‒
i

Follador Vino Spumante Extra Dry Prosecco Treviso DOC

Šalis: Italija
16.00 €
+ ‒
Atgal
Apgailestaujame, tačiau svetainę gali lankyti tik asmenys sulaukę 20 metų.
Ar jums yra 20 metų?
Taip
Ne
Primename:

Jau galite prisijungti prie savo asmeninės paskyros



Wine in moderation
  • Rekomenduojame:
    • Perkamiausios prekės
    • Privatumo politika
Stumbrų g. 15, Vilnius
T: 8 5 213 84 31
Darbo laikas:
I-V - 10:00 - 20:00
VI - 10:00 - 18:00
Liepų g. 20, Klaipėda
T: 8 46 219675
Darbo laikas:
I-V - 11:00 - 19:00
VI - 11:00 - 17:00
Vartodami alkoholį, rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove. Alkoholiniai gėrimai neparduodami asmenims jaunesniems nei 20 metų.   © 2016 - 2020 Visos teisės saugomos Vyno klubas.                                                                                                        
Sukurta Sonaro
Siekiant pagerinti paslaugų kokybę, svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies), kuriuos galite bet kada atšaukti. Tęsdami naršymą, sutinkate su Privatumo politika