Išsprogus juodųjų serbentų šakelėms džiaugiamės ne tik sušilusiu oru, bet ir prisimename ‚Sauvignon Blanc’ vynuogę! Žoliškas, citrusinių vaisių, agrastų bei tropinių vaisių aromatų – tikras vėlyvas pavasaris Jūsų taurėje. Šiuos aromatus palydi šviežia, gaivinanti, o kartais gana gausi rūgštis – daugeliui tai ir yra klasikinis „Sauvignon Blanc“ stilius, lengvai atpažįstamas ir be galo kvapnus. Lietuvoje itin mėgstamas juodųjų serbentų šakelėmis kvepiančios ‘Sauvignon Blanc’ vynuogės vynas iš Naujosios Zelandijos, tačiau šios vynuogės auginamos visame pasaulyje, ir kai kur jų vynas įgauna savybių, kurias ekspertai vertina labiau nei Naujosios Zelandijos išraiškingumą. Kiekviename regione dėl skirtingo klimato, dirvožemio, vyndarystės tradicijų gaminamas savitas ir unikalus vynas.
Šį kartą aptarsime Senąjame Pasaulyje, Prancūzijoje, esančius regionus, kurie nuo seno garsina šias pavasariškas ir itin aromatingas vynuoges.
Sancere (Henri Bourgeois nuotrauka)
Garsiausios Prancūzijoje ‘Sauvignon Blanc’ augavietės yra Luaros slėnyje esantys Sanseras (Sancerre) ir Puji Fiumė (Pouilly Fume). Sansero vynas pagal skonį lyginamas su šampanu ir šabli. Ypač kai žoliškuosius „Sauvignon Blanc“ aromatus ima stelbti dėl panašaus dirvožemio šiose apeliacijose atsiradęs minerališkas skonis ir gaivi rūgštis. Sansero vyno paslaptis – dirvožemis. Tai klintingas Juros periodo Kimeridžio mergelis, kuriame gausu suakmenėjusių kriauklelių. Dėl to vynai gaivūs, kvapnūs ir dažnai žemiški. Kitame Luaros upės krante esančio Puji Fiumė dirvoje matomos dar ir titnago skeveldros. Abiejose apeliacijose dėl titnago ir geležingo smiltainio gerame vyne jausite dūmo dvelktelėjimą (pranc. fumé – dūmas), tačiau Sansero vynas gėliškesnis, vaisiškesnis. Šis „Sauvignon Blanc“ kvepia pjauta žole, citrinomis, agrastais, žaliais obuoliais, juodųjų serbentų lapeliais ir pasižymi itin ilgai trunkančiu poskoniu. Tradiciškai derinamas su šviežiomis jūrų gėrybėmis, austrėmis ir gėlavandene žuvimi. „Sauvignon Blanc“ iš Luaros žemumos rasite čia.
Prancūzijoje ‘Sauvignon Blanc’ auginamos ir piečiau, Bordo regione. Buteliuose su užrašais „Bordeaux Blanc“ ar „Entre-Deux-Mers AOC“ – nepretenzingas, ne ąžuolinio stiliaus vynas, kuriame, greta ‘Sauvignon Blanc‘ rūgšties, žoliškumo ir citrusinių, atsiranda įmaišytų ‘Semillon’ vynuogėms būdingų medaus, prinokusių vaisių aromatų, o įmaišius ir ‘Muscadelle‘ – gėliškumo. Šviežias, švaraus, gaivaus skonio, tačiau, palyginti su Naujosios Zelandijos, nestipraus aromato vynas. Analogiško vyno padaroma Prancūzijos pietvakariuose ir Australijoje. Brandintas ąžuolo statinėje, grietinėlės tekstūros bei dūmiško aromato „Sauvignon Blanc“ vynas nuo seno gaminamas Bordo Cru Classe vynuogynuose. Jis gali ilgiau bręsti butelyje, yra žymiai svaresnis ir kompleksiškesnis, dera prie įvairesnių patiekalų, ne tik prie šviežių jūros gėrybių, bet ir prie baltos mėsos. Visus „Sauvignon Blanc“ iš Bordo regione rasite čia.
Jau galite prisijungti prie savo asmeninės paskyros